Доступність посилання

ТОП новини

У Лаосі та М’янмі люди більше довіряють вакцині, ніж в Україні – епідеміолог Ед Мейс


У Лаосі під час спалаху поліомієліту 11 людей захворіло, з них 2 померло – епідеміолог

Передавання вірусу поліомієліту в Україні, найімовірніше, припинилося, повідомила моніторингова місія, яка прибула в Україну, щоб оцінити та дослідити ситуацію. Але потрібно налагодити систему забезпечення вакцинами, щоб рівень вакцинації населення був високий, і вірус не повернувся, заявив член моніторингової місії, епідеміолог Ед Мейс. В інтерв’ю Радіо Свобода Ед Мейс розповів про подальші кроки, які має зробити Україна, чому важливо піднімати питання вакцинації, а також про те, як контролюють подібні спалахи поліомієліту в інших країнах, зокрема Лаосі та М’янмі.

– З невеликою командою я поїхав до Дніпропетровська, щоб поспілкуватись з місцевими лікарями та подивитись, як відбувались тури додаткової імунізації від поліомієліту в цій області. Зазвичай, під час спалаху поліомієліту предметом занепокоєння є те, чи було вжито належних заходів у відповідь на нього. Зокрема, є дві найголовніші речі: повинен бути високий рівень імунізації населення (відповідно до рекомендацій ВООЗ, це – 95%) та епідемнагляд, тобто можливість виявити хворобу, визначити, чи вірус, що її провокує все ще циркулює. Було багато пліток, що вакцина небезпечна, тому ми хотіли побачити, яка була відповідь на них.

У Лаосі та М’янмі люди більше довіряють вакцині, ніж в Україні – епідеміолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

– Людей більше непокоїло питання якості вакцини чи поліомієліту як хвороби?

– Було багато публікацій у ЗМІ про те, що вакцини були нібито «неякісними». Це вплинуло на людей. Антивакцинальні організації, не розуміючи усього процесу вакцинації, висловлювали свої підозри щодо якості вакцини. Нашим завданням було побачити, чи МОЗ належним чином відповіло на ці виклики, надавши достатньо інформації щодо процесу вакцинації, та якості конкретної поліовакцини.

– Чи Ви були членом подібних комісій в інших країнах?

– Відділ з ерадикації поліомієліту Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC) проводить зараз подібну кампанію у відповідь на спалах поліомієліту у Лаосі та М’янмі в Південно-Східній Азії. Наша робота – це у співпраці з місцевими пратнерами, з ВООЗ, відвідати країну та дати рекомендації щодо належної відповіді на спалах поліо.

У Лаосі та М’янмі люди більше довіряють вакцині, ніж в Україні

У Лаосі та М’янмі люди більше довіряють вакцині, ніж в Україні. Але у Лаосі була маргіналізована етнічна група людей, яка не отримувала достатньо вакцини, як належало б. Хвороба спалахнула в межах цієї групи, тому що рівень імунізації був надто низький, щоб їй запобігти. Держава ж у відповідь провела додаткову імунізацію для цієї групи.

У цих країнах триває спалах поліо. Останній випадок поліомієліту в Лаосі зафіксовано у середині січня 2016 року... Був випадок захворювання 44-річної людини. Тому вакцину отримували і дідусі, і бабусі, і немовлята

У цих країнах триває спалах поліо. Останній випадок поліомієліту в Лаосі зафіксовано у середині січня 2016 року. Усього було 11 випадків захворювання на поліомієліт у Лаосі. Там досі продовжується вакцинація схожою вакциною, яка була застосована в Україні. Загалом в Лаосі було проведено 6 раундів додатковї вакцинації проти поліомієліту: три – по всій країні, і три – в окремих регіонах. Вони планують провести ще чотири. Один чи два раунди були проведені серед усіх вікових груп у Лаосі, тому що там були випадки захворювання на поліомієліт серед дорослого населення. Наприклад, був випадок захворювання 44-річної людини. Тому вакцину отримували і дідусі, і бабусі, і немовлята.

– Який вірус поліомієліту було зафіксовано у Лаосі?

У Лаосі було зафіксовано схожий вакциноасоційованих поліовірус, як і в Україні. Дві дитини померло у Лаосі

– У Лаосі було зафіксовано схожий вакциноасоційованих поліовірус, як і в Україні. Поліовірус, тип 1. Такий вірус виникає, коли рівень імунізації дуже низький. У випадку Лаосу, в ураженій етнічний групі навіть дорослі не були вакциновані, тому й були заражені. Тому було вирішено провести деякі раунди для всіх вікових груп. Дві дитини померло у Лаосі.

Поліомієліт викликає параліч, який інколи вражає дихальні шляхи, людина не може дихати – і вмирає

Поліомієліт викликає параліч, який інколи вражає дихальні шляхи, людина не може дихати – і вмирає. Ось так поліомієліт може когось вбити, на додаток до того, що паралізує людину на все життя чи на деякий час.

– Після оголошення припинення циркуляції вірусу поліомієліту в Україні, які повинні бути наступні кроки?

Найголовніше – продовжувати програму імунізації населення. Потрібно налагодити постачання вакцин. Окрім вакцини проти поліомієліту, є ще багато вакцин, які діти повинні отримувати. Вакцина повинна бути доступною для дітей

– Найголовніше – продовжувати програму імунізації населення. Система повинна бути налагоджена так, щоб надавати можливість вакцинуватися. Тому потрібно налагодити постачання вакцин. Коли ми відвідували районні поліклініки, там майже не було вакцин. Окрім вакцини проти поліомієліту, є ще багато вакцин, які діти повинні отримувати. Потрібно створити національну групу, яка б давала технічні поради стосовно застосування та закупівлі вакцин. На програму імунізації потрібно звертати увагу. Вакцина повинна бути доступною для дітей.

– Коли у світі повністю перейдуть на інактивовану поліовакцину (ІПВ, яка вводиться ін’єкційно і містить мертвий вірус) і відмовляться від оральної поліовакцини (ОПВ, що містить «живий» ослаблений вірус – дві крапельки в рот)?

– Ціль – перейти на використання ІПВ. Перший крок до цього – це забрати один компонент – 2-й тип поліовірусу з тривалентної ОПВ. 2-й тип дикого поліовірусу вважається знищеним, але ще є у світі країни, де цей вакциноасоційований 2-й тип поліовірусу викликає захворювання. Тому ця стратегія покликана на усунення цього ризику. Двовалентна вакцина має перший і третій типи поліовірусу. Дикий вірус поліо першого типу існує тільки в двох країнах – Афганістані та Пакистані. Тому критично важливо, щоб діти продовжували вакцинуватися. ІПВ надає індивідуальний захист дитині від другого типу також.

На цю ж тему:

28.04.2016
Передача вірусу поліомієліту в Україні припинена – моніторингова місія

«Прогалини у програмах імунізації і епіднагляду України наражають країну на ризик повторного спалаху» далі

13.01.2016
Перегінець: ми не використовували «розморожену» поліовакцину

«Вже за ресурси 2016 року ми будемо закуповувати двовалентну вакцину, на яку переходить весь світ» далі

07.12.2015
ВООЗ рекомендує тим, хто їде в Україну, додаткове щеплення від поліомієліту

Медична наука захищає життя дітей. Але на противагу цьому проводяться антивакцинальні кампанії з метою прибутку чи з ідеологічних причин – ВООЗ далі

21.12.2015
Україна втратила статус вільної від поліомієліту країни – голова комісії із сертифікації

«Ми будемо рекомендувати проводити більше раундів вакцинації до того часу, поки населення України буде поза небезпекою» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG