Доступність посилання

ТОП новини

Убивство Шеремета. Слідство опрацьовує всі версії


Кияни вшановують пам’ять Павла Шеремета. 20 липня 2016 року
Кияни вшановують пам’ять Павла Шеремета. 20 липня 2016 року

У Києві на майдані Незалежності вшанували пам’ять загиблого в середу вранці журналіста Павла Шеремета. Десятки небайдужих колег, близьких та просто прихильників його журналістських матеріалів поклали квіти. Слідство вже кваліфікувало його смерть як навмисне вбивство – вибухівку заклали в авто, яке він вів. До розслідування залучили Службу безпеки України, Національну поліцію, запросили експертів ФБР. Найцитованіша версія – Шеремет загинув через професійну діяльність.

Машина, якою Павло Шеремета добирався на ранковий ефір, встигла проїхати лише кілька десятків метрів, поки не вибухнула. Спрацював закладений під дно автівки безоболонковий саморобний вибуховий пристрій, кажуть в МВС.

«Відбувся вибух. Оскільки я був поруч, підійшов до машини і побачив, що людина вже просто не жилець. Двері водія відкрити не могли, відкрили пасажирські. А там нога уже на шкірі висіла», – каже свідок Олексій.

Інший очевидець розповів, що почув кілька криків, прохань про допомогу з машини. Павло Шеремет дійсно був ще живий після вибуху, і швидка приїхала оперативно, однак урятувати журналіста не вдалось.

«Це умисне вбивство. Ми розглядаємо всі версії» – Деканоїдзе

За дорученням президента Петра Порошенка у цій справі сформували оперативну групу. До неї долучили кращих слідчих, експертів, а також представників ФБР, каже глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

«Відкрите кримінальне провадження – умисне вбивство. Ми розглядаємо всі версії, пов’язані, звісно, з його діяльністю, та інші теж», – сказала на прес-конференції глава Нацполіції.

Над справою працюють паралельно Служба безпеки України та оперативна група. Робота оперативників на місці злочину вже завершена, речові докази відправлені на експертизу. Зараз триває збір та аналіз найважливішої первинної інформації. Також аналізують базу даних застосування саморобних вибухових пристроїв.

Сподіваюсь, що уже завтра чи післязавтра наші іноземні колеги приїдуть, щоб допомагати у розслідуванні
Хатія Деканоїдзе

«Я розумію ваш інтерес, я розумію, що це дуже важливо. Але зараз конкретної інформації у нас немає. Я дуже сподіваюсь, що вже завтра чи післязавтра наші іноземні колеги приїдуть, щоб допомагати у розслідуванні», – додала Деканоїдзе.

Цивільній дружині покійного, власниці авто, керівнику «Української правди» Олені Притулі обіцяли надати охорону.

Неофіційні версії

І хоч Деканоїдзе дуже обережно коментує версії вбивства, вже пролунали кілька основних напрямків роботи слідчих. Найпоширеніше припущення правоохоронців: Шеремета вбили через його професійну діяльність. Із цим згодна колега журналіста, головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик.

Генпрокурор України Юрій Луценко вважає, що вбивці також могли прагнути дестабілізувати ситуацію в Києві.

А депутат Верховної Ради, член колегії МВС України Антон Геращенко написав у себе у Facebook , що слідство «не виключатиме і російського сліду» як одного зі сценаріїв. У МЗС Росії вже назвали це припущення «русофобією».

Президент України Петро Порошенко назвав «жахливою трагедією» загибель Павла Шеремета.

Притула і Шеремет скаржились, що за ними стежать – Найєм

Вони бачили машину, яка стежила за ними
Мустафа Найєм

Олена Притула та Павло Шеремет незадовго до трагедії скаржились на те, що за ними велося спостереження. Цю інформацію підтвердив друг і колега загиблого Мустафа Найєм.

«Вони бачили машину, яка стежила за ними, як говорить Олена. Наразі це слідство перевіряє», – сказав Найєм в ефірі «5-го каналу».

Колеги та друзі про Шеремета: «Навіть не повертається язик сказати «був»

«На жаль, про цю жахливу новину ми дізнались у прямому ефірі. Ми йому телефонували, тому що за 5 хвилин він ще не прийшов на радіо. Ми сподівались, можливо, він просто піднімається в ліфті. Ми чекали до останнього», – каже Тетяна Іванська, співведуча Шеремета на ранковому шоу радіо «Вєсті».

Його колеги з медіа-сфери були шоковані новиною, згадують про покійного лише з позитивного боку.

Я його знала тільки як постійно усміхнену людину, щасливу
Тетяна Гончарова

«Я його знала тільки як постійно усміхнену людину, щасливу. Він жартував зранку. І читала його статті на «Українській правді», звичайно, і слухала його ефіри. Тому що мені дуже подобалося, наскільки він чемно і делікатно вибудовував розмову. Тобто, у нього не було якихось гидких людей, мовляв, «ви не маєте права на цю думку», – говорить його колега по радіо «Вєсті» Тетяна Гончарова.

Останній ефір за участю Павла Шеремета на радіо Вести (19 липня)

За словами журналіста «Громадського» Богдана Кутєпова, Шеремет мав таку сильну енергетику, що вмів заряджати нею людей навколо.

«Де треба – він шоумена «включав», а де треба – був серйозним аналітичним журналістом. Це людина глибока. І навіть не повертається язик сказати «була», – говорить він.

Народний депутат Борислав Береза пригадує, як ще минулого тижня спілкувався й жартував із Шереметом на неполітичні теми.

«Сьогодні вранці, коли дізнався, що він загинув... це жахлива новина, насправді. Убивство журналіста неприпустиме у будь-якому випадку», – додав Береза.

Останній пост у Facebook Павла Шеремета

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо і періодичних видань, у 1990-х – 2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом – «Першого каналу». Останні п’ять років жив у Києві, працював в «Українській правді», а також на радіо «Вести».

Павла Шеремета поховають на батьківщині, у Мінську.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG