Доступність посилання

ТОП новини

Затримка з оголошенням міста-господаря «Євробачення» зменшує можливості підготовки – Аласанія


Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

Представники оргкомітету з проведення пісенного конкурсу «Євробачення» та Європейської мовної спілки провели інспекції щодо готовності в Одесі та Києві, містах-претендентах. Однак питання хто – столиця чи Південна Пальміра – стануть господарями пісенного свята у 2017-му залишається відкритим. Гендиректор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, який на сьогодні анонсував розмову з цього приводу представників Європейської спілки мовників і Національної телекомпанії України, не виключив – «гордіїв вузол» доведеться розривати президенту чи прем’єру. Що є «каменем спотикання» в оголошенні переможця Зураб Аласанія розповів Радіо Свобода.

– Ви припустили, що місто проведення «Євробачення-2017» буде визначати вище державне керівництво, чому не організатори?

– Думаю, що так станеться. Ніхто навіть гадки не має, чому ж не відбувається вибір. Ніяких проблем, ніяких підстав для того, щоб відкладати це питання просто не існує. З робочих чинників все ясно, всі відповіді вже дані. Тому я й подумав, що воно стало суто політичним. Залишилися Одеса і Київ, в кожного є свої вади і переваги, питання до кожного з міст також є. По Одесі – це безпека, аеропорт і проект перекриття даху над стадіоном «Чорноморець». До Києва в сфері безпеки питань менше, але є питання до локації, яку треба добудовувати. Але і Київ, і Одеса дають відповіді на ці робочі питання. Європейська мовна спілка, володар «Євробачення», отримала відповіді на всі питання, які вона поставила. Вранці (7 вересня – ред.) в нас конференц-зв’язок із наглядовою радою, там 15 людей з усіх країн світу. Ми маємо щось вирішувати, тому що вони будуть ставити нам питання, а нам немає що відповідати. Внутрішній вибір Національна телекомпанія Україна вже зробила, рекомендація Європейської мовної спілки також є, хоча озвучувати я її поки що не можу. Немає тільки остаточного рішення.

– Чому вибуло з фіналу місто Дніпро? Наприкінці серпня міністр культури пояснював це технічними причинами?

– У Дніпра були інші вади – не вистачає сертифікованих готелів. І, скажімо так, не дуже було зрозуміло, що люди мали б робити в проміжках, між півфіналом і фіналом. Це головні причини. Але є також і питання безпеки. Місто неподалік від АТО.

– Отже рішення експертів вже є?

– Є не рішення Національної телекомпанії Україна, а рекомендація. Тому що є організаційний комітет, який сформовано на рівні держави і головою якого є прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Два його співзаступники – це міністр культури Євген Нищук і я. Рішення має ухвалити весь оргкомітет. Президент офіційно не бере в цьому участь. Експертні висновки по обох містах вже є, але чомусь затримується сам факт кінцевого засідання, на якому оргкомітет мав би ухвалити рішення. І Київ, і Одеса дуже багато роблять для того, щоб воно відбулося. Потрібно хоч якесь рішення. Затримка зменшує одному з міст можливості, тому що вікно закривається. Критично поки що нічого не відбувається, але можливостей все менше.

– Може, сторони сперечаються через кошти на проведення конкурсу?

– Ні, там вже все вирішено. Держава вже відправила 15 мільйонів євро фінансової гарантії, яка повернеться в травні наступного року. Вона лежить в «Таскомбанку» і чекає на будь який випадок. Вже розраховано бюджет на окрему програму – це приблизно стільки ж грошей. Частку грошей передбачила Одеса, яку вона вкладе у вирішення інфраструктурних питань, частку грошей на побудову «євромістечка» передбачив і Київ. Ніби все нормально. Додатковими коштами, яке місто може виділити, воно розпоряджається самостійно.

– Коли ж з’явиться остаточне рішення?

– Наші джерела кажуть, що раніше наступного тижня оргкомітет не збереться. Наступного тижня ми, команда НТКУ, маємо бути в Берліні із доповіддю. І поїхати туди вже з містом, а воно ще не обрано. А наприкінці наступного тижня вже вони, велика делегація, щонайменше 10 людей, приїжджають до України. Вони мають відвідати місто-хостер. Там все дуже серйозно, зокрема вимоги Європейської мовної спілки щодо безпеки. Мають бути залучені до співпраці і СБУ, і МВС. Наприклад, по Одесі питання щодо безпеки виникають, тому що «Євробачення» має відбутися в травні. Що таке 2 травня в Одесі ви пам’ятаєте? Потім ще 9 травня. Отже, це серйозне питання і в його обговоренні беруть участь і СБУ, і поліція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG