Доступність посилання

ТОП новини

Пригоди Савченко на Донбасі


Надія Савченко в українському парламенті, 2 червня 2016 року
Надія Савченко в українському парламенті, 2 червня 2016 року

Надія Савченко перебуває на окупованій території Донбасу. Спочатку про це повідомили ресурси угруповання «ДНР». Потім про це написала вона сама на своїй сторінці у Facebook. Своє рішення вона мотивує бажанням «визволити українських бійців». Народний депутат зі фракції БПП Тетяна Ричкова повідомила, що раніше цього тижня Савченко на Донбасі закликала українських військових іти до Києва, робити переворот. Ричкова закликала правоохоронні органи перевірити законність дій Савченко. У СБУ заявили, що зроблять це. Натомість соратники Надії Савченко переконують: ніякого підбурювання не було.

Сайти бойовиків угруповання «ДНР» у п’ятницю повідомили про приїзд на контрольовані ними території народного депутата України Надії Савченко. Як інформують їхні ресурси, Савченко прибула на неконтрольовані українською владою території Донеччини разом із керівником українського Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимиром Рубаном. Повідомлялося, що начебто Савченко і Рубан прибули, щоб відвідати українських військовополонених.

Пізніше цю інформацію підтвердила і сама Савченко.

Я пішла на ризик, щоб визволити полонених й довести гуманітарну складову мінського процесу до фіналу
Надія Савченко

«Прошу всю Україну підтримати мене, як підтримували мене тоді, коли я була у полоні. Я зараз свідомо пішла на ризик своїм життям, щоб визволити наших українських полонених і довести гуманітарну складову мінського процесу до фіналу. Прошу підтримки в України і світу. Мені дуже нелегко, але я борюсь!» – написала Савченко у Facebook.

СБУ перевірить, чи підбурювала Савченко військових до перевороту

Факт перебування Савченко на окупованій території Радіо Свобода підтвердила і її речник.

Перед цим народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Тетяна Ричкова звинуватила Надію Савченко у підбурюванні до державного перевороту.

Савченко була у районі Донецького аеропорту, де зустрічалася з військовослужбовцями 80-ї та 79-ї окремих десантно-штурмових бригад і підбурювала їх залишити свої позиції, прийти до Києва і скидати злочинну владу
Тетяна Ричкова

«Я говорю за дорученням і від імені військовослужбовців Повітряних сил України. Цього тижня народний обранець Надія Савченко була у районі Донецького аеропорту, де зустрічалася з військовослужбовцями 80-ї та 79-ї окремих десантно-штурмових бригад і підбурювала їх залишити свої позиції, прийти до Києва і прийти сюди «скидати злочинну владу», – заявила Тетяна Ричкова з трибуни Верховної Ради.

Вона попросила зафіксувати її виступ як депутатський запит з проханням перевірити законність дій Надії Савченко. Ричкова звернулася до Генпрокуратури та СБУ з вимогою почати з цього приводу кримінальне провадження.

Речник Служби безпеки України повідомила, що інформацію перевірять. «СБУ перевірить інформацію про підбурювання Савченко військових до перевороту», – написала Олена Гітлянська на своїй сторінці у Facebook.

Сторона Савченко спростовує повідомлення

Радіо Свобода не вдалося зв’язатися з самою Надією Савченко. Натомість її речник Тетяна Проторченко заявила, що інформація, озвучена Тетяною Ричковою, не відповідає дійсності.

Ніяких закликів, ніяких спонукань, щоб бійці покидали свої позиції і зі зброєю здійснювали якісь протизаконні дії, жодного разу не було. Надія Вікторівна ніколи такого не говорила
Тетяна Проторченко

«Ніяких закликів, ніяких спонукань, щоб бійці покидали свої позиції і зі зброєю здійснювали якісь протизаконні дії, жодного разу не було. Це все провокації, це все чиїсь вигадані абсолютно безпідставні звинувачення. Надія Вікторівна ніколи такого не говорила», – зазначила речниця Савченко у коментарі Радіо Свобода.

Сам факт перебування Савченко на Донбасі її речник підтверджує. За її словами, це було з 19 по 20 лютого, після робочої поїздки до Сумської області.

«Із Сумської області ми поїхали після обіду 19 лютого. Ми їздили в Авдіївку і до блокадників, які наразі блокують торгівлю. 19 лютого ми були у Бахмуті, а 20-го – в Авдіївці», – зазначає Тетяна Проторченко.

Правові наслідки закликів до перевороту

Ілля Новиков, адвокат, який захищав Надію Савченко під час ув’язнення у Росії, відмовився коментувати Радіо Свобода нинішню ситуацію з колишньою своєю підзахисною, пославшись на адвокатську етику.

За словами ж юриста Валентини Теличенко, нинішня ситуація може мати правові наслідки.

Публічні заклики до зміни державного ладу караються законом – позбавлення волі до 5 років. Якщо ж правоохоронці доведуть, що має місце державна зрада, то позбавлення волі до 15 років
Валентина Теличенко

«Важливо зрозуміти, чи мали місце заклики, – каже юрист. – Якщо вони мали місце, то чи це були лише заклики, чи мала місце державна зрада. Публічні заклики до зміни державного ладу, а це однозначно виглядало б як незаконна зміна державного ладу, бо йдеться про звернення до людей, які мають зброю, карається законом. Коли говорити про публічні заклики, то позбавлення волі до 5 років – це максимальне покарання за цей вид злочину. Якщо ж правоохоронці доведуть, що має місце державна зрада, це значно тяжчий злочин, то карається позбавленням волі до 15 років».

Зустрічі з сепаратистами

Комітет з питань національної безпеки і оборони у січні рекомендував Верховній Раді України вивести народного депутата Надію Савченко зі складу комітету, через оприлюднення списків полонених. Вона називає таке рішення незаконним.

У грудні минулого року група народних депутатів уже пропонувала вилучити Савченко зі складу парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони. Із цією ініціативою депутати виступили після того, як стало відомо, що Савченко 7 грудня 2016 року таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з ватажками угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.

Ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Олександр Захарченко та Ігор Плотницький
Ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», які в Україні визнані терористичними, Олександр Захарченко та Ігор Плотницький

Згодом Савченко заявила, що ця зустріч мала на меті посилити «мінський формат» мирних переговорів щодо Донбасу і зробити його дієвішим. Тоді рішення щодо вилучення Савченко з комітету оборони не ухвалили.

Згідно з регламентом, відкликання члена комітету здійснюється шляхом ухвалення постанови Верховної Ради.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG