Доступність посилання

ТОП новини

Окупована частина Донбасу. Після «націоналізації» бойовикам «податки» вже не потрібні


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

(Рубрика «Точка зору»)

Українські підприємства, «націоналізовані» за несплату «податків» до «бюджету» угруповання «ДНР», бойовики звільнили від будь-яких платежів до «бюджету». Про це йдеться в «указі» ватажка угруповання Олександра Захарченка.

Головним закидом підприємствам української юрисдикції, які працювали в Окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), від представників угруповань «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними,була несплата саме «податків». Мовляв, вони використовують природні та трудові ресурси «республік», а угруповання з цього жодної вигоди не мають. Тому власникам поставили ультиматум: або реєструєтесь у «податкових органах» та платите до «бюджету», або на підприємствах запроваджується зовнішнє управління.

Власники компаній, багато з яких є міжнародними, реєструватись у бойовиків не стали. Бо це було б фінансування тероризму. І з 1 березня угруповання «ДНР» і «ЛНР» почали кампанію з «націоналізації». Точніше, саме запровадження зовнішнього управління, бо усі ці підприємства (вугільні, металургійні, енергетичні,a транспортні, телекомунікаційні) отримало зовнішню адміністрацію в особі деякого ЗАТ «Внєшторгсервіс».

А вже у квітні ватажок «ДНР» Олександр Захарченко підписує «указ», де описані функції, повноваження та умови, на яких працює цей «Внєшторгсервіс». І неймовірним чином виявляється, що «податків» не буде! Щонайменше – до кінця поточного року.

Пропаганда обійшла мовчанням

Пересічні жителі окупованих територій Донбасу про це досі не знають. Хоча «указ» підписаний ще 4 квітня, повідомленню про звільнення «націоналізованих» підприємств від «податків» не знайшлося місця у повідомленнях місцевих ЗМІ. «Указ» майже випадково знайшовся на сайті ватажка «ДНР» Захарченка.

У «документі» зазначено, що ЗАТ «Внєшторгсервіс» виконує функції вищого органу управління та здійснює повноваження одноосібного виконавчого органу управління підприємствами. Серед його функцій – розпорядження майном (зокрема, й продукцією на складах та вже відвантаженою), укладення угод, відкриття та закриття банківських рахунків, подання судових позовів.

Проте найцікавіше полягає у п. 3 «указу»: «На підприємствах, які входять до Переліку (Додаток 1) Постанови «ради міністрів» «Донецької народної республіки» від 27 лютого 2017 року ввести мораторій на сплату «податків» (за виключенням «ЄСВ» та подохідного «податку»), а також «митних» платежів до 31.12.2017».

Угруповання «ДНР» у своєму так званому «законі про податкову систему» встановило 8 видів «республіканських» «податків, грошових стягнень» і стільки ж видів місцевих. До перших належать найбільші – «податок» на прибуток, екологічний, платня за використання надр, збір за спеціальне водокористування, «податок» з обороту. До других, місцевих, крім згаданого прибуткового «податку», записали плату за землю, транспортний «податок» тощо.

І усе це за «віджаті» українські підприємства може не платити тимчасова адміністрація, ЗАТ «Внєшторгсервіс». Зрозуміло, що «єдиний соціальний внесок» та прибутковий податок (аналог податку на доходи фізичних осіб) – це копійки, порівняно з рештою. А як же бути з обіцянками, що буцімто зовнішнє управління збільшить «бюджет» угруповання удвічі?!

У Луганську – та сама картина?

Які саме підприємства належать до згаданого Захарченком переліку? Власне, додатку з переліком відшукати не вдалося. Проте на сайті так званої «ради міністрів» угруповання «ДНР» знайшовся текст «постанови» 27 лютого 2017 року №2-1, на яку посилається ватажок в «указі».

Там йдеться про геть усі підприємства, які не уклали угоду про сплату «податків». І встановлюється, що тимчасовою адміністрацією призначається ЗАТ «Внєшторгсервіс».

«Постанова» оприлюдненню не підлягає. Скріншот сайту так званої «ради міністрів» угруповання «ЛНР»
«Постанова» оприлюдненню не підлягає. Скріншот сайту так званої «ради міністрів» угруповання «ЛНР»

Спроби віднайти подібні «акти» в угрупованні «ЛНР» не дали повного успіху. Хіба що у тих самих числах (4 та 7 квітня) сайт так званої «ради міністрів» угруповання повідомив про затвердження трьох «постанов» з назвами «Про деякі питання зовнішнього управління підприємствами – нерезидентами на території «Луганської народної республіки» (№152/17 від 04.04.2017, №164/17 від 07.04.2017 та №166/17 від 07.04.2017). Та в усіх трьох випадках – із приміткою: «Текст «постанови» оприлюдненню не підлягає».

Утім, є підстави вважати, що процес йде такий самий. По-перше, ще у січні 2016 року обидва угруповання уніфікували свої так звані «закони» про «податкові системи». В обох угрупованнях заходи до «іноземних» підприємств, які не сплачують «податків», описані в тій самій ч.15.5 ст.15 «закону про податкову систему».

По-друге, «постанови» про передачу управляння підприємствами ЗАТ «Внєшторгсервіс» були ухвалені «радами міністрів» синхронно 27 лютого в Донецьку і в Луганську.

По-третє, власне наявність одного зовнішнього органу управління на два угруповання – ЗАТ «Внєшторгсервіс» – змушує припустити, що й умови для нього ті самі на усіх окупованих територіях.

Також можна припустити причину ухвалення рішення про звільнення від «податків» до кінця року. В угрупованнях не можуть дати ладу «націоналізованим» підприємствам – налагодити виробничий процес, збут продукції та забезпечити у повному обсязі виплату зарплат. І сподіваються вирішити проблеми до початку наступного року, а тоді вже отримувати «податки» та інші «грошові стягнення». Якщо ж не вдасться – подовжать мораторій.

Тим не менш, факт лишається фактом: підприємства, «віджаті» під приводом несплати «податків», наразі звільнені від платежів до «бюджету». Така собі справедливість «по-новороськи».

Олександр Бєлокобильський – журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Олександр Бєлокобильський

    Народився й жив до 2014 року в Луганську. Працював у місцевих виданнях з 1994 року, перед війною – заступник редактора «Реальної газети». Із Радіо Свобода співпрацюю з 2015 року. Головні теми – політичні та економічні процеси на окупованих і контрольованих урядом територіях Донбасу, їхній вплив на життя місцевих жителів та України в цілому, а також інформаційна війна РФ проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG