Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Ар’єв: історія з Аграмунтом – «це початок очищення» ПАРЄ


Педро Аграмунт
Педро Аграмунт

Страсбург – Скандальному президентові Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунту керівна структура цієї установи, так зване Бюро, нині висловило недовіру. Це означає, що віднині він не має права представляти ПАРЄ в зовнішніх відносинах і не може від її імені робити жодних заяв. Як розповів у інтерв’ю Радіо Свобода голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв, ця історія засвідчила ще кращий імідж України в ПАРЄ і підтвердила, що будь-які стосунки з Москвою «токсичні».

– Отже, Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи нині у Страсбурзі висловило Аграмунту недовіру. Що це за орган, які у нього повноваження?

– Це один із керівних органів асамблеї. Він визначає порядок денний, можна назвати його президією. Туди входять президент, голови комітетів та національних делегацій, які наразі очолюють Раду Європи. Вони ухвалюють рішення, чинні для всієї Ради Європи, або виносять на її засідання проекти рішень.

Володиимир Ар'єв
Володиимир Ар'єв

– Чого тепер чекати від Педро Аграмунта, коли він має намір подавати заяву про відставку?

Бюро ухвалило рішення, що він тепер фактично «цар без корони», не має права представляти асамблею у зовнішніх відносинах, не матиме права здійснювати візити чи робити заяви від імені асамблеї

– Я не знаю, бо він обіцяв зробити якусь заяву сьогодні (28 квітня). Обіцяв це багато разів, але він збрехав і взагалі не з’явився нині на засідання Бюро. Наразі я нічого не можу сказати, тому що пан Аграмунт просто вирішив втекти. Але Бюро ухвалило рішення, що він тепер фактично «цар без корони», не має права представляти асамблею у зовнішніх відносинах, не матиме права здійснювати візити чи робити заяви від імені асамблеї.

– ПАРЄ залишилася без потужного лобіста російських інтересів у Страсбурзі. Як це позначиться на позиції України в цій євроустанові?

Росія стала токсичною в ПАРЄ після цієї історії

– Росія стала токсичною в ПАРЄ після цієї історії, і далі ще й інші корупційні скандали розгортаються. На цьому тлі, звісно, Україна виглядає як держава, яка має кращий імідж серед країн Східної Європи, ніж деякі інші. І, відверто кажучи, значно кращий імідж, ніж Росія.

– Тобто, це означає, що інші країни у застереженнях, які висловлювала Україна з часу заяв та відверто прокремлівської позиції Аграмунта, таки мали сенс?

Ми багато разів попереджали про шкідливість співпраці з Росією

– Звісно, ми багато разів попереджали про шкідливість співпраці з Росією, а тепер декому довелося це ще й відчути на власній шкурі, для того, щоб переконатися у нашій правоті: Росія тепер токсична.

– Наскільки зменшилися шанси повернення російської делегації до ПАРЄ без участі Аграмунта?

– Зараз ця розмова не на порядку денному.

Багато хто відчуває, що це – початок очищення

– Якою є атмосфера після цього рішення Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи, адже справа насправді безпрецедентна, чи не так?

– Такого скандалу не було взагалі за всі роки існування Ради Європи. Атмосфера доволі напружена. Тут багато хто відчуває, що це початок очищення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG