Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі спецслужби хочуть перейти у наступ на кремлівських хакерів


Керівник внутрішньої німецької розвідки звинуватив російські спецслужби у тому, що вони зібрали величезний масив інформації про німецьку політику і можуть використати його для кібернападів на Німеччину напередодні парламентських виборів у вересні. Москва відкидає звинувачення у підступних намірах. Про можливість такого втручання в Німеччині говорили ще рік тому, але нині ці попередження лунають вже більш конкретно.

На конференції, присвяченій питанням кібербезпеки, що проходила у Потсдамі у четвер, голова німецької служби безпеки Ганс-Ґеорґ Маассен заявив, що його служба очікує кібернападів безпосередньо на німецького канцлера Анґелу Меркель, відому своєю твердою позицією щодо Кремля. Він заявив, що спираючись на американський досвід, противник може створити дезінформаційну кампанію, щоб вплинути на результати виборів.

Наш противник намагається створити таку інформацію, яку можна буде використати для кампанії з дезінформації, щоб вплинути на результат виборів
Ганс-Ґеорґ Маассен

«Наш противник намагається створити таку інформацію, яку можна буде використати для кампанії з дезінформації, щоб вплинути на результат виборів. Чи він зробить це, є політичним питанням. Але у Сполучених Штатах це сталося. І видно, що таке політичне рішення – здійснити напад на США, було ухвалене. Чи ми переживемо подібний перебіг подій у Німеччині цієї осені, мені важко передбачити. Бо це є політичне рішення, яке прийматиметься у Кремлі», – заявив шеф німецьких спецслужб Ганс-Ґеорґ Маассен.

Ганс-Ґеорґ Маассен
Ганс-Ґеорґ Маассен

Ще у травні 2015 року під час кібератаки на німецький парламент німецькі спецслужби з’ясували, що електронна система парламенту стала жертвою нападу хакерів. Тоді виглядало, що німецькі спецслужби були безпорадними. Ось, як про цей випадок повідомляла телерадіостанція «Німецька хвиля».

«Улітку 2015 року німецьким спецслужбам було потрібно кілька місяців, щоб зрозуміти, що електронну систему захисту німецького парламенту було зламано і встановлено програму «троянський кінь», яка допомагала стежити за німецькими політиками. Протягом кількох тижнів було незрозуміло, до якої саме інформації отримали доступ російські хакери, які, на думку німецьких експертів з питань безпеки, діяли за наказами російської влади», – мовилося у тодішніх повідомленнях.

Німецькі спецслужби звинувачували у викраденні даних російських хакерів, групу APT28.

Нині ж з вуст представників німецьких спецслужб лунають звинувачення на адресу безпосередньо Кремля. «Ми очікуємо нових нападів, і дуже пильно стежимо за загрозами», – заявив Маасcен і додав, що його агентство виявило численні напади на електронну пошту канцлера Німеччини та лідера консервативної Християнсько-демократичної партії Анґели Меркель.

За словами шефа німецьких спецслужб, його країна серйозно поставилася до загрози і готує лінії захисту. Але, на його думку, для ефективної відповіді, Німеччина повинна перейти до контрнападу. Для цього буде потрібно внести зміни до німецького законодавства. Зокрема, йдеться про можливість знищення викрадених даних на серверах в третіх країнах та про дозвіл знищити сервери, з яких відбуваються кібератаки.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG