Доступність посилання

ТОП новини

Питання надання Україні летальної зброї залишається відкритим у США – Парубій


Сполучені Штати Америки досі надавали Україні військову техніку, але не летальну зброю
Сполучені Штати Америки досі надавали Україні військову техніку, але не летальну зброю

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з офіційним візитом у США, заявив, що питання надання летальної зброї Україні Вашингтоном не зняте з порядку денного.

«Це питання не знято з порядку денного, щодо нього йдуть дискусії. І якщо раніше ми мали негативну відповідь, то сьогодні питання залишається відкритим», – сказав Парубій в ефірі «Голосу Америки».

Голова Верховної Ради зазначив, що ця тема детально обговорювалася під час його зустрічей у Пентагоні. Андрій Парубій наголосив, що «надання зброї має як технічне, так і символічне значення для посилення співпраці між Україною і США». Також важливим є посилення санкцій проти Росії, сказав він.

Спікер українського паламенту назвав головні меседжі і зустрічі, які заплановані під час його поїздки до США.

«Ключовим заходом буде зустріч зі спікером Палати представників Полом Раяном, з яким маємо підписати меморандум співпраці між Конгресом США і Верховною Радою України», – сказав Андрій Парубій.

Меморандум, за його словами, передбачає більш тісну, системну співпрацю як на рівні комітетів, так і на рівні парламентів, стратегічну співпрацю в різних сферах діяльності обох парламентів.

У планах українського спікера також зустрічі з конгресменами різного рівня, представниками комітету з безпеки, Держдепартаменту, Ради безпеки.

«Ключові моменти, які маю намір обговорити і почав обговорювати – це підписання двосторонньої безпекової угоди між Сполученими Штатами Америки і Україною як ключовим союзником США», – зазначив Андрій Парубій.

Він наголосив на важливості нещодавно ухваленого Верховною Радою законопроекту про пріоритетність членства України в НАТО (організації Північноатлантичного договору).

«Коли в останнє я перебував у Тбілісі на Парламентській асамблеї НАТО, багато хто з колег говорили про те, що для того, щоб вони вживали більш активні кроки, важливо, щоб і Україна законодавчо визначилася, – зазначив Парубій. – Це важливий крок і сигнал для наших партнерів. Я вважаю, це питання повинно стояти як номер один в українській зовнішній політиці. Розуміючи, що це може зайняти роки, ми маємо максимально наближати цей момент».

Підписання безпекової угоди між Україною і Сполученими Штатами Андрій Парубій назвав «проміжним кроком» на цьому шляху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG