Доступність посилання

ТОП новини

Державні ЗМІ Угорщини іноді використовують RT як джерело – журналіст


Радіо Свобода завершує окремий цикл матеріалів щодо прокремлівської пропаганди в країнах Вишеградської групи статтею про Угорщину. Угорські експерти вважають, що російська пропаганда в їхній країні існує, а деякі представники уряду навіть «говорять російськими штампами». У матеріалах циклу зібрані думки місцевих експертів і журналістів під час навчальної поїздки за підтримки «Вишеградського фонду» і центру «Нова Європа».

Російська та прокремлівська пропаганда існує в Угорщині, вважає журналіст Петер Мадьярі (Péter Magyari).

Вони використовують RT як джерело, і я думаю, що такі медіа є частиною цієї пропаганди
Петер Мадьярі

«Я думаю, ми її відчуваємо. Це дивно, що державні ЗМІ іноді поширюють таку пропаганду, наприклад, вони використовують RT як джерело, і я думаю, що такі медіа є частиною цієї пропаганди», – зазначає журналіст.

Петер Мадьярі також розповів, що в мережі є активні тролі: «З іншого боку, бачимо тих, хто коментує матеріали онлайн, тролі. Ми не можемо це довести, але я думаю, що є такі тролі – організовані російською пропагандою. Минулого року я був на конференції в Бухаресті і багато працівників онлайн-медіа казали, що від кінця 2013-го – початку 2014 року вони відчули прихід цих тролів і вони були дуже активними».

Журналіст додає, що є сайти угорською мовою, що поширюють дезінформацію, але вони невеликі. Проте, на його думку, їм не потрібно бути великими, адже деякі державні ЗМІ на них і так посилаються.

Немає угорської версії RT. Але є такі сайти, що складається враження, що їх писали не в Угорщині, а в Росії
Петер Мадьярі

«Немає угорської версії RT, наприклад. Але є такі сайти, що складається враження, що їх писали не в Угорщині, а в Росії», – зауважує Петер Мадьярі.

Дезінформація про MH17. Поширювали фотографію і казали, що цей літак збив український винищувач, але ця світлина була зроблена за два роки до трагедії
Петер Мадьярі

Основними темами російської пропаганди він вважає матеріали про загальну ситуацію в Росії. «Наприклад, атомна електростанція, яку будуватимуть росіяни, і те, що це буде нормально і не буде ніяких проблем. Якщо про Україну, то це, наприклад, дезінформація про MH17. Поширювали фотографію і казали, що цей літак збив український винищувач, але ця світлина була зроблена за два роки до трагедії», – зауважив Мадьярі.

У 2016 році експерти повідомляли, що, на відміну від Чехії та Словаччини, в Угорщині спроби Кремля посилити проросійські настрої менш активні. За словами угорця Даніела Барти (Dániel Bartha), виконавчого директора Центру євроатлантичної інтеграції та демократії в Будапешті, в їхній країні пропагандистам працювати найскладніше – угорська мова не є слов’янською, і Кремлю не вистачає персоналу для реального впливу на інформаційний порядок денний.

Від 80 до 200 сайтів в Угорщині транслюють меседжі Кремля, але не більше від десятка з них є впливовими. Активна робота ведеться на сторінках у Facebook
Даніел Барта

«Від 80 до 200 сайтів в Угорщині транслюють меседжі Кремля, але не більше від десятка з них є впливовими. Активна робота ведеться на сторінках у Facebook, найбільші з яких мають 40–50 тисяч підписників. Вони нібито не є відкрито проросійськими, нібито дають альтернативну точку зору. Але контент-аналіз показує, що вони працюють на російську пропаганду», – наголосив Барта.

На його думку, ледь не головною проблемою є відсутність реакції на кремлівську пропаганду з боку угорського уряду, деякі представники якого навіть нібито говорять російськими штампами, зокрема, коли коментують проблему мігрантів. Серед інших популярних тем – дискредитація НАТО і Євросоюзу та розслідування щодо збитого в небі над Донбасом у липні 2014 року «Боїнга» компанії «Малайзійських авіаліній».

Обурення щодо закону України «Про освіту»

Угорщина одна з перших розкритикувала ухвалений закон України «Про освіту» від 5 вересня і пригрозила, що через нього блокуватиме всі міжнародні ініціативи України. Влада України відкинула звинувачення у витісненні мов меншин із освітнього процесу. Раніше речник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив, що за статистикою, якою володіє уряд Угорщини, більшість українців не розмовляє українською. У такому випадку, на його думку, немає сенсу в статті 7 нового закону «Про освіту». Про це він заявив під час зустрічі з українськими журналістами в Будапешті. А на запитання, звідки в нього такі дані, про які регіони йдеться, він не дав чіткої відповіді, сказавши, що це «європейська статистика».

19 жовтня у Міністерстві освіти повідомили, що Україна, угорська громада в Україні й Угорщина спільно домовляться, як імплементувати мовну норму закону «Про освіту». Керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції у Будапешті заявив, що його країна не зможе підтримати євроінтеграційні зусилля України, і Будапешт заветував скликання засідання комісії НАТО – Україна, «запланованого на 6 грудня», через ухвалення Україною змін до законодавства про освіту. Натомість у НАТО заявили, що й не мали намірів проводити в грудні засідання Комісії Україна – НАТО, про буцімто блокування якого заявила напередодні Угорщина.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Росія хоче зняття санкцій, тому й поширює дезінформацію про Україну – редактор популярної газети у Словаччині

Пропаганда Кремля не має шансів у Польщі – експерти

«Більше не чуємо так багато про Бандеру» – експерт про пропаганду Кремля у Чехії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG