Доступність посилання

ТОП новини

У Януковича визнали, що реформи не йдуть (європейська преса)


Прага – Європейські газети скептичні щодо намагань української влади проводити економічні реформи в державі. Видання цитують відомих європейських та українських експертів, котрі вважають, що поки що влада Януковича видає свої благі наміри до реформ за самі реформи. Аналітики звертають увагу на те, що українська Генпрокуратура із досить неочікуваною поки що послідовністю просуває кримінальну справу стосовно екс-Президента Леоніда Кучми і намагається наповнити звинувачення проти чи не головного фігуранта у справі вбивства журналіста Гонгадзе реальними доказами. Провідні європейські газети також стверджують, що український аграрний бізнес нарощує свої прибутки у світі.

Як інформує австрійська «Дер Штандард», у вівторок в Києві під егідою Economist Group та за участі чільних українських урядовців, міжнародних і київських експертів, а також політичної опозиції відбулася своєрідна конференція з обговорення проблем реального проведення економічних реформ в Україні. Ведучим цієї дискусії був провідний кореспондент журналу «Економіст» в Москві Аркадій Островський. В обговоренні різних аспектів реформування економіки брали участь перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, віце-прем’єр українського уряду Сергій Тігіпко, представники міжнародного бізнесу, політичної опозиції. Австрійська газета цитує Ірину Акімову, яка змушена була визнати, що «динаміка змін не виправдовує очікувань уряду», хоча всіляко запевняла, що реформи в Україні необхідні та прогнозувала їх успіх у майбутньому. Віце-прем’єр Сергій Тігіпко закликав на конференції не боятися непопулярних реформ, бо вони обов’язково, за його словами, призведуть до успіхів, що гарантує нинішня зміцніла влада. Вона ухвалить правильні рішення, які нібито прискорять реформи в Україні. Ведучий цієї дискусії Аркадій Островський подякував усім за «чесний обмін думками» і висловив сподівання що незабаром «величезні структурні проблеми в масштабному потенціалі України» мусіли б бути розв’язані реально, через зменшення корупції, відкрите ринкове регулювання та широкі міжнародні інвестиції, особливо, в комунальну, державну інфраструктуру.

Польська «Ґазета Виборча» наголошує, що Генпрокуратура України звинувачує екс-Президента Леоніда Кучму в «особистому наказі заблокувати журналістську і громадську діяльність журналіста Георгія Гонгадзе». Тут також звернено увагу на деталізацію Генпрокуратурою свого звинувачення на адресу Кучми, коли вона бере як докази так звані «записи майора Мельниченка», на яких звучать конкретні розпорядження Кучми своїм підлеглим, міністрам, силовикам, щоб ті «провчили» «оборзєвшого» журналіста шляхом психологічного, фізичного тиску на Гонгадзе. Польська газета не оминає й той факт, що таке ставлення Кучми та його влади до журналістів стало своєрідною системою у часи правління цього Президента. «Ґазета Виборча» також цитує першого всенародно обраного Президента України Леоніда Кравчука, котрий, «у намаганні захистити Кучму, каже, що той, висловлюючись про те, щоб «закрити рота» Гонгадзе, не завдавав собі клопоту з думкою про те, а яким чином такий наказ переінакшать його підлеглі». Польське видання також не виключає, що Кучмі згідно з цією кримінальною справою може загрожувати до 10 років в’язниці. Але, як тут зауважено, екс-Президент може й уникнути в’язниці, бо звинувачення українською Фемідою за формулюванням «зловживання владою» тягне за собою закінчення терміну давності для такого роду злочину і ліквідовує таким чином підстави для судового переслідування Кучми.

Британська «Файненшел Таймз» інформує, що для великого українського виробника курячого м’яса «Миронівського хлібопродукту» (МХП) настали сприятливі часи на міжнародному ринку. Власник цієї компанії Юрій Косюк, котрий має до 70 відсотків акцій МХП, заробив з фірмою у 2010 році до 1 мільярда доларів. На сьогодні акції МХП виросли у цінах на Лондонській біржі, у порівнянні з невдалим 2009 роком, майже у 9 разів. Такі успіхи, як зауважує «Файненшел Таймз», роблять реальнішими наміри українських «харчових олігархів» щодо завоювання ними позицій стабільних постачальників харчів на столи європейських споживачів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG