Доступність посилання

ТОП новини

МНС підняло всі 15 цистерн із жовтим фосфором у Львівській області, казахська сторона заперечує їхню можливу несправність


У вівторок 13 цистерн уже завантажили для транспортування у напіввагони. Ще дві цистерни рятувальники підняли і заварюють тріщини. За повідомленням прес-служби Міністерства з надзвичайних ситуацій, вже формується поїзд для вивезення їх у Казахстан. Тим часом казахстанська сторона відкинула звинувачення з боку України в технічній несправності цистерн при перевезенні фосфору Україною. Також у вівторок мешканці села Красне, що за 10 кілометрів від місця катастрофи, другий день перекривали залізницю. Вони вимагають занести їхній населений пункт до забрудненої зони. Також у вівторок усіх 55 ліквідаторів виписали з військового шпиталю.


У вівторок 13 цистерн уже завантажили для транспортування у напіввагони (відкриті вантажні вагони).

Ще дві цистерни рятувальники підняли і заварюють тріщини.

За повідомленням прес-служби Міністерства з надзвичайних ситуацій, вже формується поїзд для вивезення їх у Казахстан.

За словами міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, цистерни відправлять у єдиному поїзді, з обох боків його будуть супроводжувати два пожежні потяги. До середи цей поїзд має відбути у бік російського кордону для подальшого відправлення на казахстанський завод-виробник.

Тим часом казахстанська сторона відкинула звинувачення в технічній несправності цистерн при перевезенні фосфору Україною.

Про це заявив у вівторок один із керівників казахстанської компанії «Казфосфат» Кайрат Шотбаков.

«Ми не визнаємо і не приймаємо звинувачень із боку України в технічній несправності цистерн. Вантаж – жовтий фосфор – перевозився в таких цистернах, які визнані технічно справними», – сказав він.

При цьому представник казахстанської компанії визнав, що термін експлуатації цистерн закінчився у 2002 році. Але, за його словами, на всі цистерни є офіційний дозвіл на продовження терміну експлуатації.

У понеділок Міністерство транспорту України повідомляло, що цистерни з фосфором перевозили територією України з порушеннями.

Експерти встановили перевантаження деяких цистерн, також були випадки невідповідності нормі рівня води в них, зазначили в Мінтрансі.

Також у вівторок мешканці села Красне, що за 10 кілометрів від місця катастрофи, другий день перекривали залізницю. Вони вимагають занести їхній населений пункт до забрудненої зони.

У понеділок люди перекривали залізницю з вимогою, щоб прибрали з колії 6 цистерн із фосфором. Вночі вагони відтранспортували знову в Ожидів.

А в вівторок мешканці Красного вимагали, щоб у їхньому селі експерти дослідили ґрунт, повітря і воду та забезпечили шпиталь медикаментами.

Фахівці санепідемстанції зі Львова поїхали у Красне.

Мешканці забруднених сіл вимагають незалежної експертизи повітря, ґрунту і води на їхній території.

Головний санітарний лікар України Сергій Бережнов в інтерв’ю Радіо Свобода запевняв, що в лікарнях всюди, де це необхідно, медикаментів вистачає, і в тому проблеми немає.

У понеділок Міністерство охорони здоров’я закликало засоби інформації не нагнітати обстановку навколо наслідків аварії потяга з фосфором.

За повідомленням прес-служби міністерства, складний період після аварії минув.

За результатами досліджень лікарів обласної санітарно-гігієнічної лабораторії, хімікати нині не викликають загрози життю населення.

Також у вівторок усіх 55 ліквідаторів виписали з військового шпиталю.

Тиждень тому, минулого понеділка, в Буському районі Львівської області зійшли з рейок 15 цистерн із жовтим фосфором, які йшли транзитом через Україну з Казахстану до Польщі.

Шість із них спалахнули.

В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, у яких живе 11 тисяч людей.

Матеріали до теми:

• Тиждень після техногенної аварії • На Львівщині тривають роботи з ліквідації «фосфорної» аварії • Четверта доба боротьби із наслідками техногенної аварії на Львівщині
• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб
• Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти
• Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині?
• Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом
• Людський аспект техногенної аварії на Львівщині
• Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині
• Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір)
• Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним
• Як слід транспортувати небезпечні речовини?
• Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG