Доступність посилання

ТОП новини

«Хай тоді фільм не виходить взагалі» – соцмережі про стрічку «Стус» без Медведчука


Під час акції протесту студентів Львівського національного університету проти Віктора Медведчука і його проросійської організації «Украинский выбор». Львів, 5 листопада 2013 року
Під час акції протесту студентів Львівського національного університету проти Віктора Медведчука і його проросійської організації «Украинский выбор». Львів, 5 листопада 2013 року

28 лютого 2019 року в прокат вийде стрічка «Стус» про життя видатного українського поета. Зйомки фільму щойно завершилися, але фільм уже встиг опинитись у центрі скандалу.

Режисери ухвалили рішення вирізати зі стрічки епізод із судом над Стусом через обмеження хронометражу. Та є й інші пояснення: адвокатом українського поета був нині відомий в Україні діяч Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, саме через це вирізали сцену суду – аби не показувати Віктора Медведчука в контексті справи Стуса. Він навіть заявив, що причиною зміни став дзвінок-попередження продюсерам з апарату Медведчука (продюсер фільму відкинув таке твердження і назвав його «фейком»). Як сприйняли українці таку зміну? Та чи будуть вони дивитись фільм, попри те, що в ньому показані не всі найважливіші епізоди життя Стуса?

Сцена зі зйомок фільму «Стус»
Сцена зі зйомок фільму «Стус»

8 серпня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман опублікував на своїх сторінках у соцмережах ролик про нову кінострічку про Василя Стуса. За словами прем'єра, половина бюджету фільму – державні кошти.

Охоплені радощами соцмережі активно підхопили новину про стрічку, бо сучасний український кінематограф ще не робив видатного українського поета ключовим персонажем.

Про долю Стуса найвичерпніше розповідали театральні постановки в Театрі російської драми імені Лесі Українки та у Молодому театрі, де режисером популярної постановки «Стусове коло» виступив Сергій Проскурня.

Який стосунок має Медведчук до Стуса?

10 серпня актор та телеведучий Геннадій Попенко на своїй сторінці опублікував інформацію про те, що важливий епізод із життя Василя Стуса був «вирізаний» зі сценарію.

За словами Попенка, у стрічці не буде епізоду суду над Стусом, адвокатом якого тоді виступав нинішній олігарх та кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук.

«Зі слів учасників знімального процесу, «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука»​ і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом​», – заявив Попенко​.

Продюсер стрічки Артем Денисов у відповідь на цю заяву назвав «фейком» твердження про дзвінок від Медведчука. В інтерв’ю виданню «Українська правда.Життя» він наголосив, що сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму.

Сцена зі зйомок стрічки «Стус»
Сцена зі зйомок стрічки «Стус»

​Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса у справі про «антирадянську діяльність і пропаганду». Після першої ж розмови із призначеним адвокатом поет відмовився від захисту, та, попри це, Медведчук продовжив вести справу.

«Коли Стус зустрівся з призначеним йому адвокатом, то відразу відчув, що Медведчук є людиною комсомольського агресивного типу, що він його не захищає, не хоче його розуміти і, власне, не цікавиться його справою», – напише пізніше Євген Сверстюк.

За вироком суду, Стус отримав 10 років ув’язнення і 5 років заслання, де й загинув.

Публікація Геннадія Попенка стала підтвердженням слів режисера-постановника картини Романа Бровка.

Роман Бровко, кінорежисер
Роман Бровко, кінорежисер

В ефірі Радіо Свобода Бровко повідомляв, що Медведчука у фільмі дійсно не буде: «Зараз канали займають дуже цікаву, хитру позицію: ви зніміть кіно, покажіть, а потім говоритимемо. Хоча у мене таке враження, що якщо там була би постать Медведчука, то, може, навіть деякі найбільші кінопрокатники в Україні не хотіли б це кіно брати у прокат, тому що ніби цензури немає, заборони немає, але є такі певні досі… Ніхто ніби нічого не каже, ніхто нічого не забороняє, але є така певна обережність. Є певне таке перестрахування. Бачите, так відбувається».

Роман Бровко в розмові з Радіо Свобода і в низці інших інтерв’ю наголошував, що знімає «не біографічне пафосне кіно, а трилер», тому в цьому художньому фільмі є й свідомі відступи від історичних фактів із життя реального Василя Стуса.

Реакція

Але користувачів соцмереж обурило виключення важливого епізоду із життя поета Василя Стуса зі стрічки про нього.

Чи омине ця історія увагу громадськості – журналістка-розслідувачка Наталія Седлецька ставить питання про доречність цензурування стрічки, яку наполовину знімають за державний кошт.

Колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв висловив обурення щодо відсутності образу Медведчука в стрічці про Василя Стуса.

Українська журналістка та телеведуча Мирослава Барчук порушує питання про те, чи потрібно завершувати роботу над фільмом, який ще на моменті підготовки опинився в епіцентрі скандалу.

Реакцію щодо новини висловив і міністр інфраструктури Володимир Омелян. Щоправда, в контексті із особистим.

Деякі дописувачі апелювали до історії та до важливості персонажа Віктора Медведчука у фільмі про Василя Стуса.

Письменник Юрій Винничук закликає до бойкоту стрічки із вимогою повернути частину державного фінансування, якщо режисери так і не повернуть «Стусу» образ Віктора Медведчука.

Телеведуча та журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва порівнює образ Василя Стуса зі стрічки «Стус» із Надією Савченко.

«Думаю, що очевидно: фільм має або вийти з Медведчуком, або не виходити взагалі», – пише Олександр Володарський.

Урбаніст та головний редактор журналу «Хмарочос» Тарас Кайдан пише, що ці новини можуть бути відповіддю Віктора Медведчука на скандал навколо його дружини Оксани Марченко на телеканалі «1+1» (хоча про те, що епізод із Медведчуком не ввійшов до остаточного сценарію, було відомо задовго до скандалу – ред.).

Дехто ж бачить у скандалі навколо стрічки «Стус» позитивні моменти»:

То чи варто без присутності персонажу Медведчука у стрічці, в принципі дотримуватись правдивого сюжету?

Політолог Євген Магда про Віктора Медведчука:

Для декого ж абсурдність ситуації стала приводом для жартів:

Зйомки українського художнього кінофільму «Стус», присвяченого життю поета, радянського дисидента Василя Стуса, завершені. Прем’єра стрічки запланована на 28 лютого наступного року.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«Який канал – такі й зірки»: соцмережі про Оксану Марченко на «1+1»

Журналісти ТСН виступили проти участі Оксани Марченко в шоу на «1+1»​

Партія Рабіновича – не кінцева мета Медведчука

Шанси Віктора Медведчука потрапити до Верховної Ради: оцінки аналітиків​

Медведчук: не вважаю Росію агресором​

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG