Доступність посилання

ТОП новини

Немає щеплення – немає праці. Невакцинованих педагогів і чиновників відсторонять від роботи


Нині, за інформацією очільника МОН Сергія Шкарлета, повний цикл щеплення від COVID-19 отримали майже 835 тисяч освітян
Нині, за інформацією очільника МОН Сергія Шкарлета, повний цикл щеплення від COVID-19 отримали майже 835 тисяч освітян

Від 8 листопада набуває чинності наказ МОЗ, норма якого не допускає до роботи невакцинованих від коронавірусу вчителів, держслужбовців та науковців. Працівники, які не отримали щеплення, відстороняються без збереження зарплати та без нарахування стажу за ці дні. Що про це думають представники цих категорій і які тут є нерозв’ֹязані питання?

У жовтня МОЗ затвердило перелік професій, представники яких в обов’язковому порядку мають отримати щеплення проти COVID-19. До нього потрапили:

  • співробітники міністерств та відомств;
  • працівники державних адміністрацій;
  • освітяни та науковці.

У інтерв’ю Радіо Свобода очільник медичного відомства Віктор Ляшко заявив, що у міністерстві планують включити в цей список співробітників усіх державних установ і підприємств, а також соцпрацівників і поштарів.

Тим самим очікується знизити рівень захворюваності серед населення, зменшити кількість госпіталізацій і важких перебігів захворювання.

Нині, за інформацією голови МОН Сергія Шкарлета, повний цикл щеплення від COVID-19 отримали майже 835 тисяч освітян. Про це міністр освіти та науки повідомляє у своєму телеграм-каналі.

Щонайменше одну дозу отримали:

  • 94,5% працівників спеціалізованої освіти;
  • 92% загальної середньої;
  • 88% дошкільної;
  • 81% вищої освіти.

Найбільший відсоток вакцинованих педагогів – у Хмельницькій та Київській областях (майже 97%), у Києві (96%), Донецькій (95,4%) та Харківській (94,5%) областях.

Вчителі обурюються

Самі вчителі зауважують, що такі цифри є роздутими. Не під запис вони зізнаються, що попит на фальшиві сертифікати вакцинації існує саме серед представників освітянської галузі.

«Ні для кого не секрет, що вчителі купують підроблені документи. Звісно, це незаконно, але і дії нашої влади виходять за межі правового поля. З початком навчального року вчителів так залякали, що іншого виходу у них не було. Особисто я вакцинувалась Pfizer у вересні, але не з доброї волі. І хоч з понеділка можу спокійно працювати, проте не маю впевненості у безпечності вакцини», – розповіла у розмові з Радіо Свобода вчителька однієї з київських гімназій.

«Ганьбою» і «примусом» називають обовֹֹ’язкову вакцинацію учасники різноманітних освітянських груп у соцмережах. Емоції там зашкалюють, а серед найбільш поширених причин, через які вчителі відмовляються від щеплень, можна виділити такі:

  • педагоги хвилюються за своє здоров’я, бо «вакцини ще мало вивчені» і «є сумніви у їхній безпечності»;
  • «влада тисне, порушуючи конституційне право на працю», і «вимагає розголошення інформації про стан здоров’я»;
  • вакцини проти коронавірусу немає в переліку обовֹֹ’язкових щеплень.

На захист педагогів стала профспілка працівників освіти і науки України. В організації просять не відсторонювати від роботи невакцинованих вчителів і продовжити термін проведення щеплень ще на один місяць.

Типові коментарі вчителів-противників вакцинації в одній з професійних груп у фейсбуці
Типові коментарі вчителів-противників вакцинації в одній з професійних груп у фейсбуці

«Білі плями» обов’язкової вакцинації

  • Юридична колізія. В законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб» обов’язковими є щеплення від 6 недуг, а вакцинація проти коронавірусу туди не входить. Щоб уникнути спекуляцій і розбіжностей, стверджують юристи, парламент має внести відповідні зміни до цього закону.
  • Чому не внесені лікарі? У переліку професій, які підлягають обовֹֹ’язковій вакцинації, відсутні медичні працівники, зазначають експерти, хоча їхня сфера діяльності, як жодна інша, передбачає контакти з великою кількістю людей.
  • Незатверджена форма довідки. МОЗ має додати до переліку первинної облікової документації форму довідки № 028-1/о, якою визначається протипоказання до щеплення. За словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, такий документ також буде доступний в електронному вигляді в застосунку «Дія». Протипоказаннями до щеплення від коронавірусу є, зокрема, алергічні реакції на компоненти вакцини і активна фаза лікування онкозахворювань. Форму «Протипоказання» вже затвердив уряд, а в «Дію» її обіцяють внести впродовж тижня.

  • Зображення 16x9

    Надія Константінова

    На Радіо Свобода з 1999 року. Закінчила магістратуру Інституту журналістики КНУ імені Шевченка. Займалася правозахисною і соціальною тематикою. Була редактором спільного проєкту Радіо Свобода і «Нашого Радіо» «Звуки життя», згодом «Лінія уваги» на «Радіо Мелодія».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG