Доступність посилання

ТОП новини

«Мають потенціал для зростання» – Кубраков заявив про експорт у 2024 році майже 4 мільйонів тонн вантажів через порти на Дунаї


Раніше повідомлялось, що обсяги експорту через Дунай для України складають 1,2-1,8 мільйонів тонн на місяць.
Раніше повідомлялось, що обсяги експорту через Дунай для України складають 1,2-1,8 мільйонів тонн на місяць.

З початку року Україна через дунайські порти експортувала 3,7 мільйона тонн вантажів, з них 2,5 млн тонн – це зернові й олія, повідомив віцепрем’єр, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, українські порти на Дунаї мають потенціал для зростання.

Міністр додав, що Україна пропонує доставку контейнерів до дунайських портів Болгарії, Сербії, Угорщини, Словаччини, Австрії, Німеччини та до румунського порту Констанца в обхід кордону з Польщею.

У лютому Олександр Кубраков заявив, що Київ планує створити новий шлях для експорту через нижній Дунай, «оскільки Румунія є «більш передбачуваною», ніж польський кордон». Тоді ж повідомлялось, що обсяги експорту через Дунай для України складають 1,2-1,8 мільйона тонн на місяць.

Посол України в Польщі Василь Зварич 26 лютого, коментуючи кампанію польських фермерів проти української агропродукції, зауважив, що нині зерно з України йде через Польщу лише транзитом – це 5% від загального експорту українського зерна, основним залишається «зерновий коридор» через Чорне море та Дунай.

Читайте також: Генеральна консулка Польщі у Львові вибачилася перед українцями за дії поляків на кордоні

Експортний коридор був організований після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи влітку 2023 року. Після того Росія активно атакує ракетами чи дронами українські порти, зокрема дунайські Рені та Ізмаїл.

Форум

XS
SM
MD
LG