Доступність посилання

ТОП новини

У компанії YASNO розповіли, скільки електроенергії може зекономити кожне домогосподарство


Після атаки РФ через дефіцит електроенергії «Укренерго» запровадило обмеження на енергопостачання для промисловості та бізнесу, але також попередили – не виключені відключення побутових споживачів.
Після атаки РФ через дефіцит електроенергії «Укренерго» запровадило обмеження на енергопостачання для промисловості та бізнесу, але також попередили – не виключені відключення побутових споживачів.

Нині дефіцит електроенергії є контрольованим, але завдяки ощадливому споживанню цей дефіцит можна компенсувати – кожне домогосподарство може зекономити 20 відсотків електроенергії. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

«Є вже такі ознаки, що потроху-потроху (люди ощадливо використовують електрику – ред.), люди вже починають приглушати світло ввечері. Ми бачимо підприємства. Я маю надію, що це стане якщо не модою, то нормою, нашою звичкою. І я завжди кажу, що в нас є літо для того, щоб привчитись до цього, до опалювального сезону. Мені здається, що ми зможемо трішки економити. Тому якщо порахувати, то кожне домогосподарство може зекономити десь 20% без таких суттєвих цивілізаційних втрат. Або перевести споживання на ніч, коли немає дефіциту, або зменшити споживання в абсолюті. І це не є суттєвими цивілізаційними втратами. Це не те, що ми повністю відмовляємось від готування їжі, прання і таке інше. Я маю надію, що цей люфт 15-20%, якщо кожен долучиться, то ми зможемо це зробити», – розповів він.

За словами Сергія Коваленка, дефіцит електроенергії наразі є контрольованим. Але він прогнозує, що влітку споживання зросте.

«Поки дефіцит контрольований, ще можна якось зменеджити його через підприємства. Трішечки там баланс якийсь знайти. Мій прогноз, що коли буде рости температура середовища навколишнього, всі почнуть включати кондиціонери – почне рости споживання. А ми розуміємо, що у нас генерація не збільшиться, імпорт у нас не збільшиться, тобто кількість електроенергії в системі не збільшиться, а споживання буде рости», – каже він.

Уночі та вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості та бізнесу, але також попередили – не виключені відключення побутових споживачів.

Читайте також: Шмигаль про наступний опалювальний сезон: удари РФ вразили понад 800 об’єктів теплопостачання

Російські військові з жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак.

У березні цього року Росія відновила атаки по об’єктах критичної інфраструктури в Україні, зокрема, здійснивши 22 березня найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

Форум

XS
SM
MD
LG