Доступність посилання

ТОП новини

«Невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2» – в «Укргідроенерго» розповіли деталі удару по ДніпроГЕС


Щодо фото тролейбусом, який згорів через пожежу після удару по ДніпроГЕС, то в «Укргідроенерго» запевнили, що працівників станції у тролейбусі не було
Щодо фото тролейбусом, який згорів через пожежу після удару по ДніпроГЕС, то в «Укргідроенерго» запевнили, що працівників станції у тролейбусі не було

Армія РФ під час масованого ракетного обстрілу атакувала ДніпроГЕС у Запоріжжі: було два прямих влучання – в ГЕС-1 і ГЕС-2, повідомив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

За його словами, невідомо, чи вдасться відновити ГЕС-2, вона пошкоджена серйозно. Впродовж дня «Укргідроенерго» оцінить наслідки, він додав.

«Під загрозою на сьогоднішній день є те, що ми втрачаємо станцію. У Запоріжжі гідроелектростанція складається з двох станцій: ГЕС-1 і ГЕС-2. ГЕС-2 – під загрозою, що працювати або не буде, або в якому об’ємі і з якою потужністю буде. Саме через влучання. Тому що дві ракети прилетіли прямим попаданням. Одна ракета прилетіла по підкранових балках і влучила в опору. Тобто ГЕС-2 в критичному стані. ГЕС-1 зараз теж не працює. Тому ми робимо всі заходи, щоб піднімати затвори і спрацьовувати воду. Прийдеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Наслідки ми прорахуємо протягом дня і будемо розуміти, що відбулося. І чи зможе вона (ГЕС-2 – ред.) працювати. І якщо зможе, то чи в обмеженому режимі, чи взагалі не зможе певний період ГЕС-2 працювати», – повідомив Ігор Сирота.

Директор «Укргідроенерго» запевнив, що ризику прориву греблі ДніпроГЕС немає. За його словами, гребля є потужною спорудою, як і агрегати, що розташовані внизу гідроелектростанції, а верхня частина станції і машинний зал є дещо слабшими. Під час пожежі у машинному залі робота станції припиняється, додав Ігор Сирота.

Також у мережі поширилися фото із тролейбусом у вогні, що перебував на мосту греблі ДніпроГЕС. В «Укргідроенерго» запевнили, що працівників станції у тролейбусі не було, а вогонь поширився внаслідок влучання ракети, в тому числі у комунікації, які проходять через міст. За словами Ігоря Сироти, загорівся, зокрема, газогін.

«Це не працівники ГЕС. Це їхав тролейбус, який (здійснював – ред.) ранковий об’їзд, може, з парку виїжджав. Якраз в цей момент був удар. Через мостовий перехід йдуть і водогони, і газогони, і кабелі. Попали, і газогін загорівся. Попали і в тролейбус, і цей тролейбус горів. Наші працівники всі живі, і це найголовніше», – зазначив Ігор Сирота.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ситуація в енергетиці після масованого російського удару по Україні 22 березня є контрольованою, а потреби у вимкненні електрики по всій країні немає.

У Міненерго наголосили, що сьогоднішній удар – наймасштабніша атака на українську енергетику за останній час.

Про удари, зокрема по енергетичній інфраструктурі, повідомляли в Харкові, Запоріжжі, на Дніпропетровщині, Вінниччині, Хмельниччині, Івано-Франківщині, Львівщині, Полтавщині.

В «Енергоатомі» заявили, що Запорізька АЕС перебуває «на межі блекауту» через масований удар по Запоріжжю.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські війська за ніч і ранок 22 березня запустили по Україні понад 60 безпілотників «Шахед» і майже 90 ракет різних типів.

Пізніше в Повітряних силах уточнили, що зі 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО.

Форум

XS
SM
MD
LG