Доступність посилання

ТОП новини

Уражені десятки магістральних об’єктів мережі – голова «Укренерго»


Руйнування через удар Росії в Запоріжжі, 22 березня 2024 року
Руйнування через удар Росії в Запоріжжі, 22 березня 2024 року

Внаслідок нічної і ранкової атаки сил РФ по Україні в енергосистемі уражені десятки магістральних об’єктів мережі, і цей масштаб уражень є глобальним, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) голова правління ПрАТ «Національна енергетична компанія Укренерго» Володимир Кудрицький.

За його словами, це безпрецедентна кількість ракет, яку випустили по енергосистемі за час широкомасштабного вторгнення.

«Енергосистема не втратила свою цілісність. Енергосистема працює. Ситуацію ми контролюємо. Ми також певний обсяг електроенергії отримуємо з Європи. Тому що наша енергосистема з’єднана з європейською. Це загалом картинка. В багатьох регіонах, тим не менше, є досить значні і досить масштабні пошкодження енергетичної інфраструктури. Їхній масштаб викликаний масштабами самої атаки… Навіть минулої зими атаки, які були спрямовані на нашу енергосистему не були настільки великими, як атака цієї ночі. Тому в багатьох регіонах є обмеження електропостачання», – сказав Кудрицький.

За його словами, ці обмеження є контрольованими. «Також і вони потрібні нам для того, щоб не перевантажити ті елементи мережі, які залишилися в роботі, які не є пошкодженими», – додав голова «Укренерго».

Кудрицький зауважив, що найважча ситуація у Харкові, де російська армія «буквально намагалася знищити» усі основні енергетичні об’єкти, які живлять місто.

«Якщо у Харківській області ситуація з електропостачанням стабільна, то в місті Харків ситуація з електропостачанням – надзвичайно складна. І зараз ми займаємося в першу чергу відновленням електропостачання саме до міста Харкова», – зазначив Кудрицький.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ситуація в енергетиці після масованого російського удару по Україні 22 березня є контрольованою, а потреби у вимкненні електрики по всій країні немає.

У Міненерго наголосили, що сьогоднішній удар – наймасштабніша атака на українську енергетику за останній час.

Про удари, зокрема по енергетичній інфраструктурі, повідомляли в Харкові, Запоріжжі, на Дніпропетровщині, Вінниччині, Хмельниччині, Івано-Франківщині, Львівщині, Полтавщині.

В «Енергоатомі» заявили, що Запорізька АЕС перебуває «на межі блекауту» через масований удар по Запоріжжю.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські війська за ніч і ранок 22 березня запустили по Україні понад 60 безпілотників «Шахед» і майже 90 ракет різних типів.

Пізніше в Повітряних силах уточнили, що зі 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО.

Форум

XS
SM
MD
LG