Доступність посилання

ТОП новини

Шмигаль про наступний опалювальний сезон: удари РФ вразили понад 800 об’єктів теплопостачання


Пожежа, яка виникла внаслідок російського удару по об'єкту критичної інфраструктури Харкова. 4 травня 2024 року
Пожежа, яка виникла внаслідок російського удару по об'єкту критичної інфраструктури Харкова. 4 травня 2024 року

Штаб із підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років провів своє перше засідання, повідомив 8 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він назвав метою роботи штабу «подолати наслідки російського терору, модернізувати та адаптувати систему паливно-енергетичного комплексу до нових викликів», забезпечивши світло та опалення восени та взимку.

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України
Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України

Прем’єр перерахував виклики, які стоять перед штабом:

  • масштаби руйнувань: «знищено або пошкоджено понад 800 об’єктів теплопостачання. Ми втратили до 8 ГВт енергогенерації. Щоб відновити втрачене, потрібна колосальна сума – близько 1 мільярд доларів»
  • потреба в збільшенні допомоги від партнерів – за словами прем’єра, Фонд підтримки енергетики України зібрав понад 410 мільйонів євро, він також анонсував нову програму USAID на 190 мільйонів доларів. За словами голови уряду, зусилля в залученні ресурсів треба подвоїти
  • фінансово-економічний стан підприємств енергетики й теплопостачання

Шмигаль додав, що на засіданні заслухали профільних міністрів та керівників енергетичних підприємств щодо проходження попереднього опалювального сезону й підготовки до наступного.

«За підсумками доповідей дав завдання Міненерго й Мінінфраструктури затвердити графіки ремонтів енергетичних об’єктів та кроків щодо посилення їхнього захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років», – заявив він.

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник. Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, українські військові збили 39 ракет та 20 ударних дронів.

Читайте також: «Укренерго» запроваджує обмеження енергопостачання

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також через російську атаку на Кіровоградщині травмована дитина, на Київщині постраждали двоє людей.

У МВС повідомили, що сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG