Доступність посилання

ТОП новини

«Історичний момент»: митрополит Епіфаній відреагував на визнання ПЦУ патріархом Олександрійським


Епіфаній: у цей чудовий день ми радіємо довершенню повноцінного братнього єднання між нашими помісними церквами
Епіфаній: у цей чудовий день ми радіємо довершенню повноцінного братнього єднання між нашими помісними церквами

Очільник Православної церкви України митрополит Епіфаній подякував Олександрійському патріарху за визнання автокефалії ПЦУ.

Епіфаній нагадав, що патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ 8 листопада вперше згадав його ім’я як предстоятеля Православної церкви України в диптиху православних церков під час богослужіння в храмі Архангелів у столиці Єгипту Каїрі.

«Для наших церков це був справді історичний момент єднання в молитві: сьогодні у той самий час я звершив божественну літургію у храмі великомученика Димитрія Солунського на Київщині в селі Бузова, за якою також молився та поминав патріарха Олександрійського. Тож у цей чудовий день ми радіємо довершенню повноцінного братнього єднання між нашими помісними церквами», – зазначив Епіфаній.

Олександрійський патріархат є одним із чотирьох найдавніших історичних православних патріархатів і одним із найавторитетніших у православному світі, він посідає друге місце після Вселенського патріархату в диптиху – традиційному переліку помісних православних церков. ПЦУ як остання за часом створення така церква має в диптиху наразі останнє, 15-е місце.

Таким чином, Олександрійський патріархат став уже третьою з 15 помісних православних церков, які на цей час визнали ПЦУ. Після Вселенського патріархату, який наприкінці 2018 року дарував ПЦУ канонічну автокефалію, минулого місяця з таким визнанням виступила і Елладська православна церква у Греції.

XS
SM
MD
LG