Доступність посилання

ТОП новини

Не всі країни розуміють, що Росія має залишити територію України – Подоляк


Михайло Подоляк додав, що «обхід санкцій дозволяє постачальникам заробляти більше, аніж вони заробляли, коли торгували з Російською Федерацією напряму»
Михайло Подоляк додав, що «обхід санкцій дозволяє постачальникам заробляти більше, аніж вони заробляли, коли торгували з Російською Федерацією напряму»

На полях саміту в Саудівській Аравії «одним із найскладніших питань» було те, що не усі країни розуміють, чому Росія має покинути території України для завершення війни. Таку заяву в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») зробив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

Він сказав, що «певні країни продовжують думати, що між Росією та Україною є якісь територіальні спори».

«Найскладніше завжди обговорення питання, що Росія має залишити територію України. Деякі країни, не усі безумовно, які займають проукраїнську позицію з початку цієї війни усе чітко розуміють, а деякі країни продовжують думати, що це питання територіальних якихось нюансів. Мається на увазі, що РФ атакує територію заради цієї території – мова про схід України. Залишити щось Російській Федерації, хоча би маленький клаптик – це буде означати, що війна просто перенесена на наступні етапи», – заявив радник ОП.

Подоляк пояснив, що «не усі країни розуміються на природі російсько-української війни». Він заявив, що «перемовини без програшу Росії дискредитують міжнародне право».

«Деякі країни не глибоко розуміються на цьому конфлікті, більше того – деякі країни продовжують вважати Росію спроможною проводити масштабні воєнні кампанії. Складно пояснити, що якщо ми хочемо фіналізувати саме війну, знайти її фінал, то тоді Росія має програти. Якщо ми хочемо продовжувати війну, і таким чином максимально дискредитувати міжнародне право, то тоді треба про щось домовлятись з Російською Федерацією. Не всі це розуміють, і це найбільш складні питання», – сказав Подоляк.

Радник також додав, що «обхід санкцій дозволяє постачальникам заробляти більше, аніж вони заробляли, коли торгували з Російською Федерацією напряму».

«Щодо санкцій: ніхто ж вам не буде казати, що допомагає Росії обходити певні санкції. Це преміальний сегмент, ми отримуємо набагато більше доходу з ось цього обходу санкцій, ніж ми отримували дохід, коли напряму торгували з РФ. Це складно, тому що ніхто це не визнає, але ці теми також присутні при обговореннях», – розповів політик.

30 липня видання The Wall Street Journal із посиланням на дипломатів, які брали участь в обговоренні, повідомило, що Саудівська Аравія збирається провести переговори між Заходом, Україною і ключовими країнами, що розвиваються, на початку серпня. Серед учасників – Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія не була запрошена.

За словами співрозмовників видання, зустріч потрібна для того, щоб Захід міг заручитися підтримкою великих країн, багато з яких дотримуються нейтралітету щодо війни Росії проти України.

Саудівська Аравія, за словами дипломатів, була обрана для проведення переговорів, зокрема, щоб переконати Китай, який підтримує тісні зв’язки з Москвою, взяти в них участь.

Як писало видання, українські й західні чиновники вважають, що спільні зусилля зможуть привести до мирного саміту наприкінці цього року, на якому лідери домовляться про загальні засади врегулювання конфлікту.

Ці принципи, за словами джерел, мають допомогти у проведенні переговорів між Росією й Україною на користь Києва.

XS
SM
MD
LG