Доступність посилання

ТОП новини

СБУ оприлюднила першу доповідь про вибух на Чорнобильській АЕС


Згідно з архівами, аварії на ЧАЕС траплялися й до вибуху 26 квітня 1986 року
Згідно з архівами, аварії на ЧАЕС траплялися й до вибуху 26 квітня 1986 року

Служба безпеки України оприлюднила чергові архівні документи про аварію на Чорнобильській атомній електростанції 1986 року.

«Державний архів Служби безпеки України публікує секретні документи КДБ: найпершу доповідь «наверх» про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова, переговори операторів станції в момент аварії, евакуація майже 45 тисяч жителів Прип’яті та прилеглих районів», – повідомляє пресслужба відомства.

Згідно з оприлюдненим документом, директор ЧАЕС Віктор Брюханов 26 квітня 1986 року повідомив керівництво про вибух на четвертому реакторі станції. Водночас він запевнив, що обстановка в Прип’яті та сусідніх населених пунктах «нормальна», а рівень радіації «контролюється».

Як зазначають у СБУ, згідно з архівами, аварії на ЧАЕС траплялися й до вибуху 26 квітня 1986 року, але Комітет державної безпеки звітував про заходи «для недопущення панічних та провокаційних чуток».

«У 1983-му керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в СРСР через відсутність засобів безпеки. У випадку аварії радіоактивність оцінювалась «в 60 разів вища, ніж під час вибухів атомних бомб в Хіросімі та Нагасакі», – цитують у відомстві.

Читайте також: Президент дав розпорядження щодо міжнародного рахунку для Чорнобиля

Водночас радянська влада 8 липня 1986 року засекретила всі деталі аварії на станції, в тому числі склад суміші, викинутої в повітря вибухом, масштаби робіт із ліквідації та захворюваність.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

За даними Мінсоцполітики, на сьогодні статус постраждалих через аварію на ЧАЕС із правом пільг мають понад 1,7 млн українців.

XS
SM
MD
LG