Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про підозру громадянам Росії, які від’єднали ЗАЕС від енергосистеми України


За даними Служби, фігуранти займалися «інтегруванням» станції до структури «Росатома» та приєднанням її технологічних потужностей до енергетичної системи Росії
За даними Служби, фігуранти займалися «інтегруванням» станції до структури «Росатома» та приєднанням її технологічних потужностей до енергетичної системи Росії

Правоохоронці та прокуратура зібрали доказову базу на двох громадян Росії, які організували від’єднання Запорізької атомної електростанції від української енергосистему, повідомили Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

«Мова йде про заступника директора захопленої атомної електростанції Атакіщева Едуарда та його підлеглого – головного інженера Андрія Горбунова. За даними слідства, до «призначення» росіяни працювали на Ростовській АЕС. Звідти вони прибули на тимчасово окуповану територію на півдні України і на початку жовтня 2022 року ввійшли до керівного складу Запорізької атомної електростанції», – повідомляє відомство.

За даними Служби, фігуранти займалися «інтегруванням» станції до структури «Росатома» та приєднанням її технологічних потужностей до енергетичної системи Росії.

Читайте також: ЗАЕС знову атакував дрон, експертів МАГАТЕ не пустили на місце події – Ґроссі

Також, додає СБУ, вони підбурювали українських атомників співпрацювати з російськими окупантами та укладати «контракти» з окупаційною адміністрацією АЕС. У разі відмови енергетикам погрожували репресіями.

Фігурантам повідомили про підозру в порушенні законів і звичаїв війни та в підбурюванні до вчинення державної зради в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб.

СБУ додає, що наразі тривають комплексні заходи, щоб притягнути зловмисників до відповідальності.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG