Доступність посилання

ТОП новини

ЗАЕС знову атакував дрон, експертів МАГАТЕ не пустили на місце події – Ґроссі


Команда МАГАТЕ почула вибух о 10:35
Команда МАГАТЕ почула вибух о 10:35

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції. За словами глави агентства Рафаеля Ґроссі, це
сталася сьогодні, але не призвело до пошкоджень чи жертв.

«Це вже третій випадок нападу на навчальний центр за останній час, після двох подібних інцидентів, що сталися минулого тижня. Представники ЗАЕС повідомили команді МАГАТЕ, яка перебуває на об’єкті, що сьогоднішній безпілотник був «нейтралізований», не надавши інших подробиць», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що команда МАГАТЕ почула вибух о 10:35, після чого ЗАЕС повідомила про спробу нападу безпілотника.

«Команді було відмовлено в доступі до навчального центру, розташованого за периметром майданчика ЗАЕС, для оцінки інциденту, оскільки станція посилалася на потенційні ризики для безпеки», – наголосили в організації.

Цього тижня на ЗАЕС прибула нова команда експертів МАГАТЕ, яка замінила своїх колег, які здійснювали моніторинг ситуації на атомній електростанції протягом останніх кількох тижнів, зазначено у заяві.

Раніше, 7 квітня, Міжнародне агентство ООН з ядерної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що атаки дронів завдали шкоди конструкціям одного з шести реакторів АЕС. Російська сторона стверджує, що ЗАЕС атакували українські дрони. У Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони України заперечують причетність Києва до атаки на станцію.

Британські військові аналітиків McKenzie на замовлення міжнародної організації Greenpeace Німеччини провели дослідження та зробили висновок, що заяви російського уряду про нібито українські атаки безпілотників на Запорізьку атомну електростанцію містять ознаки інсценування Росією, а БпЛА, ймовірно, були запущені поблизу ЗАЕС, а отже, з вірогідністю 55-75% могли прилетіти з території, окупованої Росією.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG