Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: ізраїльські ракети знищили в Сирії одне з підприємств зі складання іранських дронів


Використовуваний російськими військами безпілотник іранського виробництва над Києвом, 17 жовтня 2022 року
Використовуваний російськими військами безпілотник іранського виробництва над Києвом, 17 жовтня 2022 року

Правозахисники із організації «Сирійська наглядова рада з прав людини» (SOHR) твердять, що 21 жовтня Ізраїль завдав удару по військовому аеропорту Дімас у Сирії і знищив обладнання з виробництва іранських безпілотних літальних апаратів.

За повідомленням, ракети поцілили в обладнання, яке використовувалося для складання безпілотників іранського виробництва.

Правозахисники вказують, що в січні 2022 року до військового аеропорту Дімас у передмісті Дамаска з аеропорту Т4 на околицях Хомса прибули партії зброї, боєприпасів і деталей для виробництва безпілотників.

Раніше непідтверджені дані про знищення підприємства з виробництва безпілотників поширювалися в соцмережах. У повідомленнях не вказано, чи могли вироблені в Сирії іранські безпілотники використовуватися в Україні російськими військами.

Дрони-камікадзе, які завдають ударів по Україні, мають російське найменування «Герань-2», проте, на думку фахівців, є виробами саме іранського, а не російського виробництва.

Читайте також: СБУ розслідує надання Іраном зброї Росії: «не можна свідомо продавати маніяку ніж»

Безпілотники активно використовуються останніми тижнями, головним чином проти об’єктів в українському тилу, зокрема пов’язаних з енергетикою. Частину дронів українській системі ППО вдається збити, проте деякі досягають цілей і завдають значної шкоди і призводять до жертв.

Київ офіційно звинуватив Іран у постачанні Росії безпілотників. Іранського посла позбавили акредитації в Україні, МЗС України запропонувало владі країни розірвати з Іраном відносини. Іран заперечує продаж своїх боєприпасів Росії.

XS
SM
MD
LG