Доступність посилання

ТОП новини

«Ситуація катастрофічна» – Зеленський про ситуацію на окупованій частині Херсонщини


Затоплене місто Нова Каховка, лівий берег Дніпра
Затоплене місто Нова Каховка, лівий берег Дніпра

На окупованій частині Херсонської області після руйнування дамби Каховської ГЕС склалася «абсолютно катастрофічна ситуація», заявив у вечірньому відеозверненні 7 червня президент України Володимир Зеленський.

«Окупанти просто кинули людей у цих страшних умовах. Без порятунку, без води, просто на дахах будинків у затоплених громадах. І це ще один свідомий злочин Росії: після того, як держава-терорист спричинила катастрофу, вона ще й максимізує шкоду від неї», – твердить Зеленський.

Він наголошує, що «потрібна чітка та швидка реакція світу на те, що відбувається».

«Потрібно, щоб міжнародні організації, як-от Міжнародний комітет Червоного Хреста, негайно долучилися до рятувальної операції й допомогли людям саме на окупованій частині Херсонщини. Кожна загибла людина там – це вирок наявній міжнародній архітектурі, міжнародним організаціям, які розучилися рятувати життя. Якщо зараз міжнародної організації немає в зоні цієї катастрофи, значить, її взагалі немає, значить, вона недієздатна. Усі відповідні звернення України, нашого уряду є», – наголосив президент.

На світанку 6 червня стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили і контролюють гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російські окупаційна влада натомість стверджує, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили дамбу Каховської ГЕС.

Секретар РНБО Олексій Данілов сьогодні заявив, що Каховську ГЕС зруйнували за особистою вказівкою президента РФ Володимира Путіна.

XS
SM
MD
LG