Доступність посилання

ТОП новини

Підрив Каховської ГЕС: наслідки руйнування греблі, евакуація, загрози


Кадр із відео наслідків руйнування дамби Каховської ГЕС, опублікованого 6 червня 2023 року президентом Зеленським. Влада Уrраїни звинуватила російську армію у підриві машинного залу гідроелектростанції зсередини. Натомість окупаційна адміністрація звинувачує ЗСУ
Кадр із відео наслідків руйнування дамби Каховської ГЕС, опублікованого 6 червня 2023 року президентом Зеленським. Влада Уrраїни звинуватила російську армію у підриві машинного залу гідроелектростанції зсередини. Натомість окупаційна адміністрація звинувачує ЗСУ

На світанку 6 червня стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили і контролюють гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російські окупаційна влада натомість стверджує, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили дамбу Каховської ГЕС. Руйнування цієї гідроспоруди, кажуть фахівці, наразило на ризик велику кількість цивільного населення і створило загрозу для системи охолодження реакторів Запорізької АЕС. Радіо Свобода оперативно збирає інформацію про цю подію.

Жителі Херсонщини на світанку 6 червня почали поширювати в соціальних мережах повідомлення про ймовірний підрив дамби окупованої російськими військами Каховської ГЕС. Потім цю інформацію підтвердили в ОК Південь, повідомивши, яким населеним пунктам потенційно загрожує підтоплення, і надали коротку інструкцію, що треба робити людям.

Офіс генпрокурора України: «За даними слідства, 6 червня 2023 року близько 03:00 години російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. В результаті цього відбувається підняття рівня води та затоплення населених пунктів поблизу річки Дніпро. Правоохоронними органами вживаються заходи для встановлення масштабів руйнування. Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора».

Відеодоказ руйнування дамби Каховської ГЕС оприлюднив президент України Володимир Зеленський.

«​Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну», –​ написав Зеленський на своїй сторінці у фейсбуці.

Президент України попросив поширювати тільки перевірену інформацію і повідомив, що скликає Раду національної безпеки і оборони.

Пізніше, за результатами засідання РНБО, Зеленський повідомив, що влада погодила комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до «жорсткої відповідальності». Президент доручив провести евакуація із затоплених районів, а також надати воду усім населеним пунктам, чиє водопостачання здійснювалося із Каховського водосховища.

Витік води із Каховського водосховища через зруйновану дамбу. 6 червня 2023 року
Витік води із Каховського водосховища через зруйновану дамбу. 6 червня 2023 року

Натомість російські окупаційна влада звинувачує ЗСУ в нічному обстрілі греблі Каховського водосховища з РС «Вільха», стверджуючи, що саме цей обстріл і призвів до часткового руйнування конструкції ГЕС і скиду води нижче за течією Дніпра.

Однак російське державне інформагентство ТАРС опублікувало інформацію про те, що причиною прориву греблі Каховської ГЕС не був обстріл з чиєїсь сторони.

«Вночі тихо було. Прильотів не було. Гребля не витримала, одна опора впала, і пішло затоплення», – цитує ТАРС анонімного співрозмовника.

Радіо Свобода в умовах війни наразі не може перевірити достовірність оприлюдненої інформації, але опитує фахівців та експертів, які допомагають зрозуміти масштаб пошкодження ГЕС та його наслідки.

Експерти з гідрології та гідроенергетики у програмі «Свобода.Ранок» проаналізували ймовірні загрози для населення Херсонщини й усього півдня України, враховуючи окупований Крим.

Що відомо наразі про:

евакуацію населення:

На правобережжі Херсонської області через загрозу затоплення евакуюють близько 16 тисяч людей. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

За його даними, евакуаційні автобуси та машини виїхали до Тягинки, Одрадокам’янки, Токарівки, а також до Білозерського району. Також у Херсоні нині евакуюють людей із мікрорайону Острів. Спочатку людей везуть до автовокзалу, каже речник, а о 12:00 із залізничного вокзалу буде відправлятися евакуаційний потяг.

«Найкритичніша ситуація зараз нижче села Львове, Одрадокам’янка, у Тягинській територіальна громаді – там найшвидше люди побачили підйом води, але зараз будемо дивитися вже і нижче. Люди вже збираються, їдуть сюди», – сказав Толоконніков в ефірі програми «Свобода.Ранок».

У Міністерстві внутрішніх справ України заявляють, що станом на 10:00 ранку 6 червня на Херсонщині вже евакуювали 742 людини.

За даними відомства, близько 80 населених пунктів у зоні потенційного затоплення, більшість з них – тимчасово окуповані. Жителів лівобережжя Херсонщини закликають від’їхати від берега Дніпра, оскільки лівий берег розташований нижче і загроза підтоплення там є вищою.

Сергій та Анастасія Рибальченки, волонтери з Херсона, розповіли телеканалу «Настоящее время» (проєкт Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»), що допомагали евакуюватися жителям приватного сектору у передмісті з раннього ранку, ще до офіційного оголошення. Їм вдалося здійснити п’ять «рейсів» туди і назад. І з кожним разом, за їхніми словами, пробиратися вулицями було все складніше і небезпечніше – не тільки через воду, що прибуває, а й через те, що російські військові кілька разів відкривали вогонь по тих, хто намагався евакуюватися.

Сергій та Анастасія окремо кажуть, що перед тим, що трапилося на Каховській ГЕС, російські військові щільно замінували лівий берег Дніпра. І всі встановлені ними міни та розтяжки сильною водою просто знесло в Херсон та навколишні селища, що становить велику небезпеку для місцевих жителів.

про стан дамби

Через підрив Каховську ГЕС повністю зруйновано, заявили в Укргідроенерго.

«Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів».

У компанії зазначають, що рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується.

Речниця Сил оборони ОК Південь Наталя Гуменюк заявила в ефірі Радіо Свобода, що дамба зруйнована частково, є суттєві пошкодження.

«Говорити про абсолютне руйнування не можна. Є суттєве пошкодження ділянки там, де проривається вода. Обсяги руйнування великі».

ризик аварії на ЗАЕС

Підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для окупованої російськими військами Запорізької АЕС, повідомляє у телеграмі «Енергоатом».

«Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції», – йдеться у повідомленні.

«Енергоатом» стверджує, що моніторить ситуацію і називає її «контрольованою».

МАГАТЕ також відреагувало в твітері:

«МАГАТЕ відомо про повідомлення щодо пошкодження Каховської дамби в Україні; експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС уважно стежать за ситуацією; на станції немає безпосереднього ризику для ядерної безпеки».

Підрив Каховської гідроелектростанції напряму вплине на роботу Запорізької атомної гідроелектростанції, оскільки ЗАЕС не зможе використовувати ресурси Каховської ГЕС для охолодження. Через це потрібно робити превентивні заходи, щоб мінімізувати ризики. На цьому в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода. Ранок» наголосив директор Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук Михайло Яцюк.

«Якщо не буде води у водосховищі, потрібно бурити свердловини, шукати інші джерела, щоб не допустити аварію на атомній станції», – каже Яцюк.

Щоб відновити Каховську ГЕС, яку підірвали російські сили, треба залучити мільярди доларів та євро. Окрім цього, гідроелектростанцію треба буде оснастити, враховуючи усі сучасні технологічні, технічні та наукові досягнення. Проте для цього, зазначає експерт, треба деокупувати територію станції. Нині ж витік і формування гідродинамічного паводку, додає Яцюк, буде тривати декілька днів.

«Це буде мінімум 3-4 дні, залежно від того, що по часу спорожнення водосховища рівень цього потоку буде зменшуватися. Разом із цим декілька днів буде тривати. В цілому наслідки по затопленню будуть тижні або і місяць, це не так швидко вода зійде, але нам потрібно розуміти, що для того, щоб заповнювати це водосховище, можуть піти роки», – наголошує експерт.

Каховська гідроелектростанція належить до каскаду із шести ГЕС, які працюють синхронно. Тепер доведеться змінювати режим п’яти вище розташованих гребель.

«Треба добре подумати, яким чином налагодити цю роботу, щоб не допустити більш негативних наслідків. Треба розуміти, що ⅔ економіки України прив'язані до каскадів Дніпровських водосховищ, є перекидання стоку у маловодні регіони, тут потрібно так відпрацювати, щоб не було дефіциту для наших галузей економіки і не було загроз доступу води і санітарії до всіх мешканців, які прив'язані до басейну Дніпра», – заявив Яцюк.

вплив на бойові дії

Російські війська підривом Каховської ГЕС вирішили зупинити контрнаступ ЗСУ, повідомила в ефірі Радіо Свобода речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

«Вони вирішили, що зараз таким чином вони зможуть зупинити контрнаступ українських сил. Вони настільки втомилися чекати, з якого напрямку він відбудеться (контрнаступ – ред.), що будь-яка активність Сил оборони, зокрема і посилення контрбатарейної роботи, призвели до того, що у них не витримали нерви, і вони намагаються збільшити площу водної поверхні, щоб українські сили оборони не вдалися до форсування», – сказала вона в ефірі програми «Свобода.Ранок».

За словами Гуменюк, після підриву ГЕС смуга вогневих позицій російських окупантів суттєво посунеться.

«Ніщо і ніхто не зупинить звільнення України час якого настав», – написав секретар РНБО Олексій Данілов, якого цитує у своєму телеграм-каналі Радіо Свобода.

Олексій Данілов визначив підрив Каховської ГЕС як «принципово новий етап російської агресії», що, на його думку, прямо вказує на головну мету агресії Росії, а саме «знищення України».

«Відбувся повний та остаточний демонтаж усієї фальшивої ідеологічної кремлівської конструкції: «звільнення України», «боротьба з нацистами», «ураження виключно військових об’єктів» та решти суто пропагандистських та брехливих тез. Росія ввійшла в етап повного відкидання будь-яких солов’їно-симоньянівських «фігових листків» і відкритого декларування своєї справжньої мети – знищення України, вбивства українців, руйнації економіки і структур життєзабезпечення населення», – цитує допис секретаря РНБО Данілова телеграм-канал Радіо Свобода.

Підтоплення Нової Каховки і мікрорайону Херсона

Міський голова окупованої російської армії Нової Каховки Володимир Коваленко повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», що вода, яка прибуває в місто через руйнування дамби Каховської ГЕС, вже затопила нижню частину берега, зоопарк «Казкова діброва», літній кінотеатр, паркову зону, стадіони.

Підтоплений будинок культури в окупованій Новій Каховці. 6 червня 2023 року
Підтоплений будинок культури в окупованій Новій Каховці. 6 червня 2023 року

Мер посилається на повідомлення місцевих жителів, з якими він підтримує зв'язок.

«Каховська ГЕС фактично знищена, мені навіть важко уявити, чи можливо з нею буде в мирний час щось зробити. Руйнації такого масштабу, що води вийде багато і затоплення будуть, особливо старої частини міста», – сказав Коваленко.

За слова міського голови Нової Каховки, за розрахунками 40-50-річної давнини: при таких руйнаціях, вода почне спадати на шосту добу.

Підтоплення у Херсоні. 6 червня 2023 року
Підтоплення у Херсоні. 6 червня 2023 року

ОП і ГУР про те, хто ж підірвав греблю

Каховську гідроелектростанцію, за попередньою інформацією, могла підірвати 205-та мотострілецька бригада збройних сил РФ, сказав в ефірі національного телемарафону радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

«Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив із російських військових частин – 205-та мотострілецька», – сказав Подоляк.

На думку Михайла Подоляка, підрив ГЕС за Женевськими конвенціями є застосуванням невибіркової зброї масового ураження.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України нагадали, що російські війська замінували Каховську ГЕС ще у квітні 2022 року.

«Головне управління розвідки повідомляло про проведення основних робіт із замінування одразу після захоплення Каховської ГЕС. В квітні минулого року здійснено додаткове мінування шлюзів та опор. На самій греблі було встановлено тентовані вантажівки з вибухівкою. Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил безпеки та оборони», – йдеться у повідомленні.

ГУР наголошує, що підрив російськими окупантами Каховської ГЕС стане «вагомим доказом на міжнародному трибуналі», бо є воєнним злочином, «вплив якого виходить далеко за межі України і зачіпає екосистему всього Чорноморського регіону».

Російські військові на мосту дамби Каховської ГЕС. Неподалік Нової Каховки на Херсонщині, 20 травня 2022 року
Російські військові на мосту дамби Каховської ГЕС. Неподалік Нової Каховки на Херсонщині, 20 травня 2022 року

Реакції МЗС України і Європи

Глава МЗС Дмитро Кулеба у Twitter назвав підрив Росією Каховської ГЕС «воєнним злочином». Він наголосив, що це, імовірно, може стати найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття.

«Росія зруйнувала Каховську греблю, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття і поставивши під загрозу життя тисяч цивільних осіб. Це жахливий воєнний злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста XXI століття, – це вигнати її з України»

Генсекретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила підрив дамби Каховської ГЕС.

«Я засуджую руйнування Росією дамби в Україні: це злочинно і безрозсудно», – написала вона у Twitter.

У Єврокомісії також рішуче засудили підрив Каховської ГЕС на Дніпрі і назвали це ознакою нового рівня ескалації агресії Росії проти України.

«ЄС рішуче засуджує цей жахливий і варварський напад на цей ключовий об'єкт інфраструктури з жахливими гуманітарними та екологічними наслідками. Очевидно, що це відбувається в контексті незаконної російської агресії, в рамках якої Путін не вагається, щоб застосувати як зброю голод, енергетику, зиму та АЕС в Україні», – заявив на брифінгу представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

«Це доводить жахливий та варварський характер російської агресії проти України до безпрецедентного рівня», – наголосив Стано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG