Доступність посилання

ТОП новини

Фонд держмайна: на участь в конкурсі з продажу ОПЗ не надійшло жодної заявки


Одеський припортовий завод, ілюстративне фото
Одеський припортовий завод, ілюстративне фото

У Фонді державного майна України заявляють, що на участь в конкурсі з продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ) не надійшло жодної заявки.

Як повідомляє прес-служба фонду, у зв’язку з відсутністю заявок ФДМУ змушений визнати конкурс таким, що не відбувся у зв’язку з відсутністю попиту.

«З моменту публікації оголошення про продаж заводу ним зацікавилися потенційні інвестори, які підписали відповідні договори про конфіденційність. Але після ознайомлення з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні і довкола заводу усі вони висловили неготовність брати участь у конкурсі на визначених умовах і озвучили головні причини свого рішення», – за являють у фонді.

За даними ФДМУ, найбільше сумнівів у інвесторів викликали борг перед Group DF, суди з компанією «Нортіма», відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора, зависока ціна на тлі озвучених вище проблем заводу та загальних політичних і економічних ризиків.

Водночас голова ФДМУ Ігор Білоус сподівається, що рішення щодо повторної приватизації ОПЗ буде ухвалене найближчим часом.

«ФДМУ, зі свого боку, зробив усе можливе, щоб якомога краще підготувати цю приватизацію. Вирішення ж проблем заводу та питання надання пільг інвесторам перебувать в іншій, політичній площині, а тому потребуватимуть політичної волі і ухвалення рішень на найвищому рівні», – сказав Білоус.

Фонд державного майна (ФДМ) України запропонував Кабмінові затвердити стартову ціну продажу державного пакету акцій (99,6%) Одеського припортового заводу на рівні 13,175 мільярда гривень. Умови приватизації ОПЗ також передбачають, що проведення конкурсу можливе лише за наявності щонайменше двох учасників, до торгів не допускатимуться компанії з Росії.

Перше рішення про приватизацію припортового заводу ухвалили ще 1993 року. Перші торги відбулися 2009-го, проте завод досі перебуває в державній власності.

Одеський припортовий завод є одним із найбільших підприємств хімічної галузі як в Україні, так і в Європі. Кількість працівників перевищує 4 тисячі осіб. Він спеціалізується на виробництві та реалізації хімічної продукції – аміаку та карбаміду, а також перевантажує на експорт продукцію інших підприємств України та Росії.

XS
SM
MD
LG