Доступність посилання

ТОП новини

Російський правозахисник: Путін засудить призначену Умерову психекспертизу


Максим Шевченко
Максим Шевченко

Член Ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства і прав людини Максим Шевченко назвав «жахливим симптомом» примусову психіатричну експертизу, призначену заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову в анексованому Криму. Він каже, що має намір розповісти про це російському президенту Володимиру Путіну.

«Якщо влада почала застосовувати психушки, як це було за радянських часів, то це дуже поганий симптом. Використання судової психіатрії, каральної психіатрії – це найстрашніші і чорні сторінки радянського режиму», – сказав Шевченко в коментарі проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«У психлікарні людину можна побити, наколоти всякими нейролептиками, перестати годувати, кинути в «одиночку», і ніякі скарги не діють. Тому якщо тут насправді перейшли до каральної психіатричної медицини в інтересах слідства, це жахливий симптом. Якщо це робиться з санкції кримської влади або силових структур – це просто злочин», – додав він, зазначивши, що проситиме розглянути цей злочин, в тому числі, російські федеральні структури.

«Обов’язково, коли у нас буде зустріч з президентом (Володимиром Путіним – ред.), Рада з прав людини розповість йому про повернення в Росію каральної, психіатричної слідчої практики. Я думаю, що Путін, який декларує захист прав людини, буде обурений цим. Я думаю, що реакція буде саме такою», – сказав Шевченко.

Адвокат Микола Полозов заявляє, що стан здоров’я заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого насильно утримують у психлікарні для проведення психіатричної експертизи, залишається тяжким.

Ільмі Умерова російська влада в Криму судить за звинуваченням у «сепаратизмі». Під час суду щодо призначення йому психекспертизи Умерову стало зле, і його шпиталізували з підозрою на інфаркт. 18 серпня його примусово перевели в психоневрологічний диспансер, незважаючи на протести адвокатів.

У Міністерстві закордонних справ України висловили стурбованість станом здоров’я Умерова і вимагають від російської влади анексованого Криму негайно «припинити каральні методи». У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу кримських татар Ільмі Умерова незаконним і політично мотивованим.

XS
SM
MD
LG