Доступність посилання

ТОП новини

У МВС Білорусі заявляють, що рішення щодо Жадана ухвалювали «на найвищому рівні»


Анульований штамп у паспорті Сергія Жадана про заборону в’їзду до Білорусі, Мінськ, 11 лютого 2017 року
Анульований штамп у паспорті Сергія Жадана про заборону в’їзду до Білорусі, Мінськ, 11 лютого 2017 року

Голова міграційного департаменту Міністерства внутрішніх справ Білорусі Олексій Бягун заявляє, що рішення про скасування заборони на в’їзд українському письменникові Сергію Жадану ухвалили після втручання посадовців «найвищого рівня».

Бягун заявив про це Радіо Свобода 13 лютого. Водночас він не уточнив, чиє саме це було втручання.

Зранку 11 лютого Сергій Жадан повідомив, що його депортували з Білорусі через те, що в’їзд йому заборонила Росія. Як написав він у фейсбуці, вночі його забрала з готелю в Мінську білоруська міліція, він ніч мусив провести в камері. Врешті йому поставили в паспорт штамп про заборону в’їзду до Білорусі на невизначений термін. За словами письменника, йому пояснили, що йому ще 2015 року заборонили в’їзд до Росії з формулюванням «за причетність до терористичної діяльності».

Невдовзі після цього Білорусь анулювала заборону на в’їзд українському письменникові Сергію Жадану. Новому рішенню білоруської влади передувала жорстка реакція дипломатів і публічних діячів. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з керівником білоруського зовнішньополітичного відомства Володимиром Макеєм ситуацію із затриманням Жадана.

Через цей інцидент МЗС України викликало посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола.

Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич висловила обурення діями влади своєї країни щодо українського письменника Сергія Жадана.

Росія і Білорусь разом із початку 2000 року формально становлять так звану «союзну державу» як наддержавне утворення. Але вона досі існує переважно на папері. Серед небагатьох реальних наслідків – відсутність прикордонного паспортного контролю на білорусько-російському кордоні як на «внутрішньому кордоні союзної держави». Донедавна така можливість для іноземців незаконно потрапити на територію Росії не викликала в Москві особливої стривоженості. Та останнім часом, із різкими розширеннями російських «чорних списків» із заборонами іноземцям на в’їзд, ситуація змінилася. Наразі Москва, як виглядає, домоглася від Мінська виконувати її вказівки щодо недопуску «небажаних осіб».

XS
SM
MD
LG