Доступність посилання

ТОП новини

Вороненкова сприймали у Кремлі як зрадника – Яшин


На місці вбивства Дениса Вороненкова, Київ, 23 березня 2017 року
На місці вбивства Дениса Вороненкова, Київ, 23 березня 2017 року

Версія про причетність російських спецслужб до вбивства колишнього депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова «лежить на поверхні» і має бути перевірена в пріоритетному порядку, заявив в ефірі Радіо Свобода російський опозиціонер Ілля Яшин. За його словами, Вороненкова у Кремлі сприймали як зрадника.

«Вороненков сприймався у Кремлі як ворог, навіть не як ворог, а як зрадник. Це значно гірше в розумінні Путіна (президента Росії Володимира Путіна – ред.). Позиція Путіна з таких питань відома. Він неодноразово казав різним людям, що з ворогами можна боротися, але зі зрадниками ні про що домовлятися не можна, зрадників потрібно ліквідувати, вести з ними боротьбу на знищення. І для Кремля він був саме такою людиною: представник силових структур, екс-депутат Держдуми, він був частиною цієї путінської системи, і в розумінні Путіна він цю систему зрадив», – сказав Ілля Яшин.

На його думку, Вороненкову не слід було залишатися в Києві.

«Ще в грудні я зі своїми колегами обговорював перспективи Вороненкова і казав, що йому слід подумати про свою охорону. Київ явно не те місто, де опонент Путіна може почувати себе у безпеці. Це стало зрозуміло ще після вбивства Павла Шеремета», – додав Ілля Яшин.

Вороненкова вбили у центрі Києва близько 11:30 23 березня. За даними поліції, нападник обстріляв колишнього російського депутата і його охоронця поблизу одного з готелів. У результаті Вороненков загинув, а його охоронець і нападник були поранені. Останній пізніше помер у лікарні.

Президент України Петро Порошенко назвав убивство Вороненкова «актом державного тероризму» з боку Росії. Поліція повідомила, що розглядає серед першочергових версій убивства екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова дії Росії.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав «абсурдними» заяви про російський слід у вбивстві екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова. За його словами, вбивство свідчить про те, що українська сторона не змогла гарантувати безпеку Вороненкова.

Денис Вороненков, який у грудні 2016 року разом зі своєю дружиною, також колишнім депутатом російської Держдуми Марією Максаковою, переїхав до України, 14 лютого повідомив про отримання українського громадянства. В Україні колишній російський депутат від Компартії Росії раніше дав свідчення у справі про державну зраду щодо екс-президента Віктора Януковича.

XS
SM
MD
LG