Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні і Москві повідомили про візит держсекретаря США до Росії наступного тижня


Рекс Тіллерсон (на відеокадрі) вже заявляв Росії про необхідність виконувати мінські угоди
Рекс Тіллерсон (на відеокадрі) вже заявляв Росії про необхідність виконувати мінські угоди

У Вашингтоні і Москві повідомили, що анонсований раніше візит державного секретаря США Рекса Тіллерсона до Росії відбудеться наступного тижня, але навели дещо різні дати.

У Міністерстві закордонних справ Росії повідомили, що Тіллерсон відвідає Москву з робочим візитом 11–12 квітня. В Державному департаменті США заявили, що держсекретар відвідає Росію 12 квітня.

Обидві сторони повідомили, що серед тем переговорів Рекса Тіллерсона і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова буде, серед іншого, становище в Україні.

При цьому в Росії наголосили, що Москва зробить наголос на «необхідність виконання Києвом своїх обов’язків за мінськими домовленостями», нічого не згадавши про виконання таких обов’язків Москвою.

У США ж заявили, що однією з цілей візиту держсекретаря є донести до Москви погляди Вашингтона на подальші кроки для реалізації мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу.

Темами розмови будуть також двосторонні відносини, боротьба з тероризмом, урегулювання сирійського та інших конфліктів чи становище на Корейському півострові.

За повідомленнями, Тіллерсон має зустрітися, крім Лаврова, і з іншими російськими посадовцями.

Наразі не відомо, чи може відбутися зустріч держсекретаря США і з президентом Росії Володимиром Путіним.

Двоє сенаторів США, республіканець Марко Рубіо і демократ Джин Шагін, звернулися до Рекса Тіллерсона з листом із закликом зустрітися в перебігу візиту до Росії і з представниками російського громадянського суспільства.

Напередодні відвідин Росії Тіллерсон візьме участь у зустрічі голів зовнішньополітичних відомств країн «Групи семи», що відбудеться в Італії.

Про цей візит державного секретаря США до Росії 12 квітня агентства повідомляли з Вашингтона з посиланням на неназваних американських посадовців іще понад два тижні тому, але ще в середу вранці Росія не підтверджувала його. Обидва офіційні оголошення про нього, у Вашингтоні і в Москві, пролунали нині майже одночасно.

Тіллерсон уже зустрічався з Лавровим 16 лютого під час зустрічі голів зовнішньополітичних відомств «Групи двадцяти» в Німеччині й тоді наголосив, що Росія мусить виконувати свої зобов’язання щодо України за мінськими домовленостями і піти на деескалацію насильства на Донбасі, якщо вона хоче сподіватися на співпрацю з Вашингтоном.

XS
SM
MD
LG