Доступність посилання

ТОП новини

«Тонули у своїх ліжках»: доля людей із інвалідністю у російській окупації  


Рятувати маломобільних українців на окупованих РФ територіях немає кому, кажуть волонтери
Рятувати маломобільних українців на окупованих РФ територіях немає кому, кажуть волонтери

Що було з людьми з інвалідністю, зокрема прикутими до ліжка, на окупованій військовими РФ частині півдня України, яку накрила «висока вода» внаслідок руйнування контрольованої окупантами Каховської ГЕС і греблі водосховища? Що відомо про цих людей?

Росія вивозить на свою територію людей з інвалідністю, які залишилися в окупації, повідомляють в Центрі національного спротиву. Таким чином в російській Пензі опинилися кілька українців з Олешківського будинку-інтернату для дітей з особливостями розвитку. Дехто з них хоче повернутися на Херсонщину, але не можуть цього зробити, зʼясували журналісти-розслідувачі.

Що відомо про цих людей? Як живуть в окупації маломобільні люди, і хто їм допомагає? Хто займається евакуацією маломобільних людей на підконтрольній Україні території, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Із Херсонщини у «Нові береги»

За даними Центру спротиву, уповноважена з прав дитини при президенті РФ Марія Львова-Бєлова разом з окупаційною владою вивезли до Пензи чотирьох вихованців Олешківського будинку-інтернату для дітей з особливостями розвитку.

Усі четверо – повнолітні, яких визнали недієздатними та позбавленими батьківського піклування. У Центрі національного спротиву зазначили, що в окупантів це «нова схема заволодіння майном та можливість ним розпоряджатися». Опікуном недієздатного стає організація, в якій він живе, і її голова має право розпоряджатися грошима і майном підопічних (зокрема, їхніми пенсіями), а також представляти їхні права в суді. Недієздатність вихованців може вказувати на їхнє недобровільне переміщення до Пензи, зауважили у підпіллі. Також там наголосили, що міжнародне право забороняє переміщати населення з окупованих територій незалежно від віку та дієздатності.

Російський президент Володимир Путін і уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова. 17 березня 2023 року
Російський президент Володимир Путін і уповноважена при президенті Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова. 17 березня 2023 року

Видання, засноване журналістами з Росії, «Важные истории» у квітні опублікувало матеріал, в якому йдеться про вивезених до Пензи вихованців Олешківського інтернату. За даними розслідувачів, їх перевезли до російського міста напередодні відкриття спеціального кварталу «Нові береги» – це місце для проживання людей з інвалідністю та випускників дитячих будинків із фізичними та ментальними особливостями.

«Нові береги» – це проєкт пензенської благодійної організації «Квартал Луї», яку створила Марія Львова-Бєлова. Спочатку вона сама очолювала організацію і цей проєкт, проте навесні 2023 року головою фонду стала її молодша сестра Софія. Вона заперечує, що хтось із її нових підопічних хоче повернутися на батьківщину, пишуть у виданні.

«Згоди не питали»

Авторка розслідування Катерина Бонч-Осмоловська розповіла «Новинам Приазовʼя», що про вивезення дорослих вихованців Олешківського інтернату журналістам стало відомо із публікацій у соцмережах. До Пензи їх вивезли у листопаді 2023 року начебто для реабілітації.

Катерина Бонч-Осмоловська
Катерина Бонч-Осмоловська
Одна група – це чотири особи, хлопці-візочники з Херсонської області. І ще одна група – з території Донецької області
Катерина Бонч-Осмоловська

«Це вихованці психоневрологічних інтернатів, які велику частину життя провели у дитячих будинках на території України та згодом стали вихованцями вже установ для дорослих на території України, відповідно, вони мали статус недієздатних. Одна група – це чотири особи, хлопці-візочники з Херсонської області. І ще одна група – з території Донецької області – вони були вихованцями Шахтарського будинку-інтернату. Про хлопців із Херсонської області відомо, що вони були вихованцями Олешківського будинку-інтернату, але як мінімум один із них останні два роки до початку повномасштабної війни жив у прийомній родині», – розповіла розслідувачка.

За її словами, саме на цього вихованця опікуни оформити документи не встигли, тому коли почалася війна, він був у інтернаті, а опікуни вимушені були евакуюватися. Ближче до осені 2022 року, під час українського контрнаступу, соціальні установи, які були близько до лінії фронту, почали перевозити звідти. Таким чином дорослих вихованців Олешківського інтернату відправили до Генічеського району. Вже звідти чотирьох із них забрали до російської Пензи.

«Додому не відпускають»

Журналістам вдалося поспілкуватися з одним із переміщених із Херсонської області вихованців – 27-річним Олександром Данильчуком. Він розповів, що російські паспорти вихованцям інтернату почали оформляти ще на окупованій території. Крім того, їх не попереджали про виїзд до Росії й не питали згоди, розповідає розслідувачка.

«Просто одного дня до них прийшли й сказали збиратися, адже вони їдуть до Росії. І ось цей молодик, вже перебуваючи в Пензі, в закладі, яким керує сестра російського дитячого омбудсмена Софія Львова-Білого, говорив про те, що хоче повернутися до своєї прийомної родини, що в нього там друзі. Йому відповідали: «Ну, можливо, ти до нас звикнеш». Тобто установа не сприяла тому, щоб возз'єднати ось цього молодика з його прийомною родиною», – зауважила Бонч-Осмоловська.

Саме ті четверо вихованців Олешківського інтернату зараз досі перебувають у РФ, каже вона. Хоча були і випадки повернення вихованців інтернату опікунам чи батькам, відомо про 8 таких випадків.

«Вивозять задля піару»

Російські чиновники навряд чи заробляють на таких вихованцях, вважає журналістка. На її думку, людей з інвалідністю вивозять до Росії, найімовірніше, задля піару.

Українці з інвалідністю, яких вивезли до РФ з захоплених територій
Українці з інвалідністю, яких вивезли до РФ з захоплених територій

«У людей з інвалідністю, які мешкають в установах, є пенсія. І за право проживання ця установа отримує 75% цієї пенсії. Але це вкрай незначна сума у бюджеті установи. Якщо ми говоримо конкретно про ці «Нові береги». Ця організація переважно фінансується за рахунок президентських грантів, або коштів обласного уряду, а також за рахунок коштів олігархів та великого місцевого бізнесу. На жаль, установа поки що не відповіла на наш запит, який ми направляли. Але в мене склалося враження, що саме, коли перевозили ці дві групи вихованців – з Херсонської та з Донецької областей, це було більше для піару. Тому що їх вивезли до Пензи перед відкриттям «Нових берегів», – додала вона.

Журналістка зауважила, що у репортажах державних російських медіа про відкриття цього кварталу перевезених українців називали «резидентами» цієї установи, наголошуючи, що в цій установі тепер живуть вихованці із так званих «нових регіонів» РФ.

«Новини Приазовʼя» також звернулися до Марії Львової-Бєлової із запитом прокоментувати ситуацію, в якій опинилися дорослі вихованці Олешківського інтернату, але відповіді поки не отримали.

«Нема кому рятувати»

Волонтерка, яка співпрацює з тими, хто допомагає людям з інвалідністю та пенсіонерам на захоплених територіях, Ксенія Архіпова розповіла «Новинам Приазов’я», що російська окупаційна влада не опікується такими людьми навіть у випадку надзвичайних ситуацій.

«Коли підірвали Каховську ГЕС, то люди з інвалідністю так і потонули у своїх ліжках. Тому що їх не було кому рятувати. Коли серед ночі все сталося, ніхто не пішов до них. Ми особисто відчиняли двері, знаходили так людей. Такі люди нікому не були потрібні, вони були залишені й кинуті», – стверджує волонтерка.

Затоплене місто Олешки на окупованій частини Херсонщині після руйнації Каховської ГЕС в червні 2023 року
Затоплене місто Олешки на окупованій частини Херсонщині після руйнації Каховської ГЕС в червні 2023 року

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль назвав руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня 2022 року американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія. Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією, обміління водосховища вище, нестачу питної води у регіоні. Українська влада оголосила про евакуацію з небезпечних районів Херсонщини. За фактом підриву Каховської ГЕС прокурори порушили справу про екоцид.

Людям, які не можуть про себе подбати самостійно і не мають родичів, допомагають сусіди або волонтери, розповідає жінка.

Люди не брали російські паспорти, тому що вони не можуть цього зробити
Ксенія Архіпова

«Є така категорія людей, які не виходять зі своїх дворів. Ось ми їм приносимо їжу, прямо додому – адресно. Ці люди не брали російські паспорти, тому що вони не можуть цього зробити. Щоб взяти паспорт, треба поїхати до Скадовська, а це за 100 кілометрів, це далеко і дорого. Тому вони – без паспортів РФ і без якоїсь російської допомоги – пенсії та інших соціальних виплат. Вони також нікому не потрібні абсолютно», – наголосила Архіпова.

У деяких випадках волонтери допомагають людям з інвалідністю залишити окуповані території й виїхати до Європи, але не всі мають таку можливість. Бажаючих їхати до РФ мало, додала волонтерка.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Окупанти залякували обстрілами ЗСУ»

Керівник громадської організації «Сильні, бо вільні» Ігор Чорний розповів «Новинам Приазов’я», що перед звільненням правобережної Херсонщини окупанти залякували місцевих жителів і закликали виїжджати до Росії. Були такі, хто погодився, в тому числі і й маломобільні люди.

Ігор Чорний
Ігор Чорний

«Були повідомлення – «евакуюйтесь», бо «ЗСУ буде місто руйнувати», будуть постійні обстріли. На жаль, дуже багато людей поїхало, ми це бачили. Так само з дітьми виїжджали, маломобільні люди тікали з міста (Херсону). Але це переважно ті, хто хотів бути з ними (окупантами – ред.). Інші люди чекали та не вірили в руйнівні обстріли з боку ЗСУ», – каже волонтер.

Чорний разом з іншими волонтерами займається евакуацією маломобільних людей з південного регіону України – Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. За його словами, люди звертаються майже щодня. Виїжджати з прифронтових територій буває небезпечно, оскільки є ризик потрапити під обстріл.

Машина вщент була розтрощена, людина, яка йшла в нашому напрямку померла
Ігор Чорний

«Рівно рік тому ми потрапили під обстріл на залізничній станції. Ми забрали двох людей з Бериславу (Херсонщина – ред.), плюс з лікарні двох лежачих бабусю та дідуся. В нас було в машині чотири людини. І коли приїхали на залізничний вокзал, почалися обстріли. Двоє наших працівників були поранені. Мене не зачепило. Машина вщент була розтрощена, людина, яка йшла в нашому напрямку померла. Люди, які знаходилися в автівці і могли йти, вони вийшли, ми доправили їх одразу в безпечне місце. Коли я відкрив машину і побачив, що ці лежачі бабуся з дідусем живі, дуже зрадів», – поділився чоловік.

  • Ще у жовтні 2022 року керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що російські окупанти вивезли з Олешківського дитячого будинку-інтернату до Криму 12 дітей з інвалідністю. Всього, за даними посадовця, у закладі перебувало 82 дитини, 40 з яких були паліативними. Єрмак назвав цей процес викраденням. Пізніше, у листопаді того ж року, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що вихованців цього закладу продовжують вивозити з Олешок.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG