Доступність посилання

ТОП новини

Путін в інтерв'ю Кисельову розповів, чи планував завдати ядерного удару по Україні


Президент РФ Володимир Путін дає інтерв'ю Дмитру Кисельову. Москва, Росія. 12 березня 2024 року
Президент РФ Володимир Путін дає інтерв'ю Дмитру Кисельову. Москва, Росія. 12 березня 2024 року

Президент Росії Путін в інтерв'ю генеральному директору агентства РІА «Новости» Кисельову, опублікованому на сайті Кремля, вкотре сказав, що РФ готова до ядерної війни, але цього разу додав – «якщо війну розв'яжуть США». Інтерв'ю оприлюднили за два дні до офіційного початку президентських виборів у Росії, перемогти на яких, на думку оглядачів, може лише Путін. «Голос Америки» зібрав головні «ядерні» тези російського президента, а також згадав скільки разів і коли він їх вже озвучував.

Дмитро Кисельов запитав Володимира Путіна про готовність до ядерної війни, пославшись на висловлювання ультраправого ідеолога «русского мира» Олександра Дугіна, який прямо закликає готуватися до ядерної війни з Заходом.

Путін ніяк не прокоментував заклики Дугіна, але сказав, що російська армія до такої війни готова, а ядерні сили перебувають у стані підвищеної боєздатності. Путін також назвав російську ядерну тріаду сучаснішою, ніж у США.

При цьому російський президент цього разу не став говорити про можливість завдання ядерного удару першим, зазначивши, що Росія готова, якщо ядерну війну «розв'яжуть» США. Він також відкинув можливість ядерних випробувань у Росії, якщо їх не почнуть проводити Сполучені Штати.

Чи був план вдарити по Україні?

«Необхідності не було такої», оскільки фрон «не розвалювався, а російські війська за планом пішли з Херсона»
Путін

Кисельов запитав , чи були плани можливого застосування в Україні тактичної ядерної зброї восени 2022 року на тлі невдач російської армії.

Про те, що в США всерйоз цього побоювалися, повідомляла низка американських ЗМІ з посиланням на джерела в адміністрації.

Путін відповів: «необхідності не було такої», оскільки фронт, за його словами, «не розвалювався, а російські війська за планом пішли з Херсона».

Чи розглядалася можливість ядерного удару, якби фронт розвалювався, він не сказав би, але послався на ядерну доктрину, де йдеться про те, що ядерна зброя може бути застосована при загрозі існуванню держави.

Низка представників російської влади, зокрема колишній президент Росії Дмитро Медведєв, трактують як таку загрозу, наприклад, втрату контролю над анексованим Кримом.

Цього разу російський президент вкотре наголосив на готовності Росії до ядерної війни, подовживши перелік низки натяків і відкритих погроз на адресу Заходу і зокрема США. Ці погрози є частиною стратегічного плану Кремля, як утримати Захід від підтримки України в її намаганні відбити неспровоковану агресію Росії.

Російські ракетні комплекси Iskander-M, здатні нести ядерну зброю. Такі комплекси Росія розмістила на території Білорусі, а особовий склад пройшов відповідні навчання
Російські ракетні комплекси Iskander-M, здатні нести ядерну зброю. Такі комплекси Росія розмістила на території Білорусі, а особовий склад пройшов відповідні навчання

Путін: ніхто не хоче ядерної війни, але технічно Росія готова

Відповідаючи на запитання про можливість ядерної війни, Путін зауважив, що, на його думку «стратегічне стримування» щодо застосування ядерної зброї ще діє, і ніхто, за його словами, не хоче розпочинати ядерну війну, але наголосив, що Росія до такої війни готова.

Такі заяви лунають як намагання Москви залякати міжнародну спільноту і зменшити готовність допомагати українцям оборонятися від російської агресії.

Але західні лідери відверто не визнають, що російські погрози на них діють, і підтримка України з 2022 року поступово наростала.

Військова допомога Україні перейшла від постачання лише військового спорядження, яке називали нелетальною зброєю, до надання щораз потужніших озброєнь, зокрема гармат, а згодом – важкої бронетехніки і танків західного виробництва, новітніх систем ППО, та обіцяних літаків винищувачів F-16, яких Україна очікує цього року.

Перелік ядерних погроз і натяків Путіна

24 лютого 2022 року Володимир Путін, оголошуючи про вторгнення в Україну, застеріг міжнародну спільноту від протидії російському нападу і зокрема заявив, що «Росія залишається однією з найпотужніших ядерних держав».

Також в тій промові російський президент, не надавши жодних доказів, стверджував, що Україна буцімто прагнула здобути ядерну зброю.

  • 27 лютого 2022 року Путін казав, що віддав наказ привести ядерні сили Росії до підвищеної готовності.
  • 21 вересня 2022 року Путін оголосив першу з часів Другої Світової війни військову мобілізацію в Росії і зокрема заявив: «Якщо територіальна цілісність нашої країни буде під загрозою, ми без сумніву застосуємо всі наявні засоби для захисту Росії і нашого народу – це не блеф».
  • 30 вересня 2022 року Путін зауважив, що Сполучені Штати створили «прецедент», скинувши дві ядерні бомби на Японію 1945 року.
  • 9 грудня 2022 року Путін заявив, що будь-яка країна, яка посміє атакувати Росію ядерною зброєю буде стерта з лиця Землі. Він зокрема пригрозив застосуванням так званих гіперзвукових ракет.
  • 22 лютого 2023 року Путін оголосив, що Росія припинить участь в договорі зі США про обмеження стратегічних озброєнь, який обмежував кількість ядерних боєголовок на озброєнні двох країн. Він також сказав, що Росія має бути готова здійснювати ядерні випробування, якщо це робитимуть США.
  • 25 березня 2023 року Путін повідомив, що Росія домовилася із Білоруссю про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території.
  • 5 жовтня 2023 року Путін сказав, що не бачить потреби у зміні ядерної доктрини Росії, яка проголошує можливість застосування ядерної зброї у відповідь на ядерний напад, або на напад із застосуванням звичайних озброєнь, якщо це становить загрозу існуванню держави. Путін тоді проголосив, що Росія випробувала і незабаром візьме на озброєння нові крилаті й балістичні міжконтинентальні ракети здатні нести ядерні боєголовки.
  • 22 лютого 2024 року Путін здійснив символічний переліт в оновленому стратегічному бомбардувальнику ТУ-160М, здатному нести ядерну зброю.
  • 29 лютого 2024 року Путін заявив, що західні країни ризикують спровокувати ядерну війну, якщо надішлють свої війська для участі в бойових діях в Україні.

«Вони повинні усвідомлювати, що ми також маємо зброю, яка може завдавати ударів по цілях на їхні території. І це загрожує конфліктом з застосуванням ядерної зброї та знищенням цивілізації. Хіба вони цього не розуміють?», – сказав президент Росії.

  • 13 березня 2024 року, відповідаючи на запитання під час інтерв'ю, чи Росія готова до ядерної війни, Путін сказав: «З військового погляду ми, звичайно ж, готові», але додав, що він не бачить бажання до ядерного конфлікту в інших країн.

Агенція Reuters нарахувала, що за понад два роки з часу початку Росією повномасштабної війни проти України, президент Росії Володимир Путін принаймні 10 разів виголошував погрози застосування ядерної зброї.

Україна віддала свою ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки від Росії, США та Великої Британії. 5 грудня 1994 року ці три країни підписали з Україною Будапештський меморандум у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу.

Форум

XS
SM
MD
LG