Доступність посилання

ТОП новини

Російські стратегічні бомбардувальники у Венесуелі


Стратегічний бомбардувальник Ту-160
Стратегічний бомбардувальник Ту-160

Прага – Прибуття російських стратегічних бомбардувальників до Венесуели – не жарт. «Це, щоб подратувати янкі», – каже президент Венесуели Уго Чавес, повідомляючи країну про приліт двох російських літаків Ту-160 для тренувальних польотів біля берегів цієї південноамериканської країни. Чавес, який завжди критикує політику США, наголошує, що військові навчання з росіянами мають на меті зменшити вплив Вашингтона в регіоні. Деякі країни Південної Америки не приховують занепокоєння, що колишні конкуренти у холодній війні можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні.

Факт прибуття до Венесуели на повітряну базу Лібертадор двох російських Ту-160 і плановані на кінець року військово-морські навчання венесуельських та російських кораблів у Карибській зоні – це перші плоди того, що хочуть спільно продемонструвати Росія і Венесуела під боком у США.

Уго Чавес під час спілкування з журналістами, Каракас, 10 вересня 2008 р.
Сам Уго Чавес не приховує своєї зневаги до американців. «Російські стратегічні бомбардувальники Ту-160 приземлились у Венесуелі. Yes! Це для того, щоб подратувати приспішників янкі!» – проголосив він, повідомляючи про приліт росіян.

Уго Чавес жартома додав, що хоче пролетіти на одному з цих бомбардувальників над Кубою і передати привіт Фіделеві Кастро, якого вважає своїм наставником.

Росія хоче показати США і світові свою зрослу силу

Спостерігачі відзначають, що це перші після часів «холодної війни» навчання чужих сил поблизу берегів США, і вони є намаганням Росії продемонструвати свою силу у відповідь на реакцію США щодо Грузії й на все ближчі до втілення плани розміщення елементів американської системи ПРО в Європі.

Літаки Росії прибули до Венесуели в середу після того, як Венесуела і Росія оголосили про спільні морські навчання в Карибському морі, в яких братиме участь російський важкий ракетний крейсер «Петро Великий», великий протичовновий корабель «Адмірал Чабаненко» і ще два кораблі супроводу.

Представник російського МЗС Андрій Нестеренко, заявив цього тижня, що ці військові навчання не мають ніякого стосунку до третіх країн. «Ці навчання, якщо вони відбудуться згідно з раніше узгодженим планом, ніяк не будуть спрямовані проти інтересів будь-якої третьої країни», – запевнив він.

Росія також заявила, що два російські Ту-160 повернуться додому з Венесуели через нейтральний простір уже не початку наступного тижня і що на їхніх бортах немає ядерної зброї.

США вже оголосили, що будуть уважно спостерігати за цими навчаннями збройних сил Венесуели і Росії.

Деякі політики з країн Південної Америки вже закликали Організацію американських держав відреагувати на військові маневри як такі, котрі призведуть до «посилення напруженості в регіоні».

Венесуела, що була раніше стратегічним партнером США, після приходу до влади лівака й антиамериканіста Уго Чавеса й погіршення відносин зі США почала розвивати військову співпрацю з Росією.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG