Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко розраховує на пільгову ціну газу в 2010 році


Україна проводитиме переговори з Росією про зниження ринкової ціни на газ на 2010-2011 роки, заявила Прем'єр Юлія Тимошенко.

«2009 року нам дали знижку 20% від формульної ціни, формульну ціну буде розраховано в 2010, будемо вести переговори про пільгові ціни», – сказала вона.

Тимошенко вкотре наголосила, що середньорічна ціна газу цього року на кордоні України і Росії становитиме 228,8 долара за тисячу кубометрів.

За її словами, базова ціна 450 доларів, закладена у формулу вартості палива, застосовується також і для більшості європейських країн.

При цьому Тимошенко не відповіла на зауваження журналістів, що для України ця ціна мала б бути меншою принаймні на суму вартості транзиту газу українською територією.

19 січня «Нафтогаз» і «Газпром» підписали контракти про поставки газу до України і його транзит на десять років.

Ставка транзиту на цей рік зберігається на рівні 1,7 долара за тисячу кубометрів, ціна для України в 2009-му переглядається щокварталу за формулою, яка прив'язує вартість газу до ціни на газойль і мазут, з урахуванням 20-відсоткової знижки.

Секретаріат: Прокуратура й СБУ мають перевірити газові домовленості

Юлія Тимошенко перейшла межу, що відділяє пошук політичної підтримки у лідерів сусідньої держави від повної здачі національних інтересів.

Про це заявив сьогодні заступник голови Секретаріату Президента України Андрій Кислинський, повідомляє прес-служба Глави держави.

За його словами, останні події навколо підписання «таємних контрактів на постачання російського газу стали ще одним невтішним свідченням системної антиукраїнської співпраці прем'єра Юлії Тимошенко з вищим політичним керівництвом Росії».

Генеральна прокуратура і Служба безпеки мають ретельно вивчити всі обставини цих газових домовленостей, щоб не допустити економічної та політичної дестабілізації в Україні, зазначає Кислинський.

«Навіть якщо і цього разу Юлія Тимошенко промовчить, віджартовуватиметься чи буде все заперечувати, вже у найближчі місяці суспільство на конкретних подіях одержить чіткі відповіді на поставлені запитання», – заявив заступник голови Секретаріату.

«Нафтогаз» і «Газпром» напередодні підписали 10-річні контракти щодо постачання газу до України та транзит палива до Європи.

Вчора в ефірі телеканалу «1+1» Юлія Тимошенко відкинула припущення, що Рада нацбезпеки й оборони може скасувати газові домовленості України та Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG