Доступність посилання

ТОП новини

Зняти електронний браслет можуть тільки професіонали?


Київ – Петра Мельника за рішенням суду оголосили у міждержавний розшук. Відповідні відомості про колишнього ректора податкової академії, який зняв електронний браслет і втік з-під домашнього арешту, внесені до баз даних країн СНД. Поки ж міліція з’ясовує, яким чином Мельнику вдалося зняти браслет, криміналісти кажуть, що це не проблема для професіоналів.

Втеча з-під домашнього арешту колишнього народного депутата й ректора податкової академії Петра Мельника посіяла сумніви щодо надійності електронних браслетів стеження. Міліція розпочала службове розслідування, а правозахисники занепокоїлися, чи не стане це приводом для обмеження застосування норми нового Кримінального процесуального кодексу про утримання під домашнім арештом на етапі досудового слідства. Однак, у МВС заспокоїли, повідомивши, що просять з бюджету 216 мільйонів гривень на браслети стеження для 50 тисяч затриманих.

Було вже кілька випадків коли люди намагалися позбавитися тих браслетів
Сергій Бурлаков
«Було вже кілька випадків, коли люди намагалися позбавитися тих браслетів, навіть утікали, але далеко ніхто не втік. І доволі комфортні умови перебування під домашнім арештом вони змінили на перебування під вартою у слідчому ізоляторі. Це поодинокі випадки. Взагалі зараз використовується близько 50 таких браслетів», – розповів Радіо Свобода речник Міністерства внутрішніх справ Сергій Бурлаков.

Що ж до надійності «браслета Мельника», то поки міліція стверджує, що підстав вважати його неякісним немає, а от чи долучати сторонніх фахівців до службового розслідування ще вагається.

«Якщо буде за результатом службового розслідування виявлено, що там є якась технічна складова, якісь неполадки в роботі тих пристроїв або програмного забезпечення, зрозуміло, що ми будемо залучати до роботи тих спеціалістів, які нам це обладнання поставляли», – додав Бурлаков.

У фірмі-постачальниці електронних браслетів – ТОВ «Беніш Джі Пі еС Україна» – відмовили Раді Свобода у коментарі, але наголосили, що в якості своєї продукції не сумніваються.

Відкрити певний об’єкт – справа часу

За словами інженера лабораторії комп’ютерної криміналістики однієї з приватних фірм Михайла Гальченка, подібні браслети практично неможливо нейтралізувати на відстані, їх можна зняти лише за допомогою магнітного ключа на місці. Втім, на переконання фахівця, навіть при високому рівні захисту неможливо дати стовідсоткову гарантію, бо завжди є фахівці і прилади, які йдуть попереду навіть найновіших досягнень.

Співробітник однієї з фірм, що займається автомобільною електронікою, розповів Радіо Свобода, що відкрити будь-який електронний замок неважко, якщо мати потрібне обладнання.

Є люди, які займаються хакерством. Відкриваються будь-які замки і будь-які секрети
Михайло Гальченко
«Є люди, які працюють з електронними замками, у тому числі і так званими GPS. Є люди, які займаються хакерством. Вони можуть підробити систему ключа… Зараз усе можливо. Відкриваються будь-які замки і будь-які секрети. Все залежить лише від того, скільки часу необхідно витратити, щоб відкрити певний об’єкт», – каже експерт.

Міністерство внутрішніх справ обіцяє вже цього тижня оприлюднити попередні результати службового розслідування щодо втечі Петра Мельника з-під домашнього арешту. Мельник перебував під домашнім арештом із електронним браслетом стеження у зв’язку з підозрою в отриманні 120 тисяч гривень хабара.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG