Доступність посилання

ТОП новини

На черкаських євромайданівців тиснуть кримінальними провадженнями


Черкаси – Проти двох черкаських активістів-євромайданівців відкрили кримінальні провадження після підняття ними прапора ЄС біля Черкаської мерії. Черкащанину Ярославові Приходьку інкримінують насильство проти правоохоронця, а депутатові міської ради Максимові Булатецькому – опір правоохоронцям. Хоча вони свою провину не визнають, однак суди обрали для обох запобіжні заходи.

Кримінальні провадження проти Ярослава Приходька і Максима Булатецького відкрили за подіями 11 грудня, коли депутати місцевих рад та інші черкащани підіймали європрапор на площі перед міською радою. Тільки-но вони підійшли до щогли, як натрапили на живий кордон правоохоронців. Зрештою євростяг підняли у штовханині із міліцією.

Після цього учасників акції почали викликати на допити. А вже через два дні виявили винного – 22-річного євромайданцівця Ярослава Приходька. Згідно із підозрою, яку Ярославу вручив слідчий, хлопця звинувачують у насильстві щодо працівника правоохоронних органів. Досудовим розслідуванням встановлено, що Ярослав Приходько навмисно заподіяв побої працівникові батальйону патрульної служби, лейтенанту міліції, який під час мітингу виконував службові обов’язки з охорони громадського порядку. Зокрема, Ярослав Приходько скористався тим, що лейтенант стояв спиною до нього, умисно завдав йому удари в область спини та шиї, після чого зник із місця скоєння злочину, мовиться у повідомленні про підозру.

Ярослав Приходько, активіст Євромайдану у Черкасах
Ярослав Приходько, активіст Євромайдану у Черкасах
Ярослав стверджує, що від затримання і до самого суду минула лише година. Ще державного захисника йому не встигли надати, як суддя вже задовольнив клопотання слідчого стосовно запобіжного заходу. Тепер Ярослав упродовж двох місяців, допоки триватиме слідство, із шостої вечора до шостої ранку сидітиме під домашнім арештом. Якщо провину Приходька доведуть, йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

Наразі хлопця найбільше турбує той факт, що ухвалою суду його повторно направляють на психіатричне обстеження. Хоча Ярослав ніколи не стояв на обліку в психіатричній лікарні.

Вони знайшли якусь хворобу, я в цих термінологіях не розуміюся, але я читав і брався за голову
Ярослав Приходько
«Мене у судовому порядку направляють на психіатричне дообстеження через те, що у психіатричній клініці міста Сміли не надали чіткої відповіді, чи я є підсудним. Вони знайшли якусь хворобу, я в цих термінологіях не розуміюся, але я читав і брався за голову. Тому наразі мене збираються направити до Київського міського центру судово-психіатричних експертиз», – каже Ярослав.

У коментарі Радіо Свобода юрист громадської приймальні Черкаської обласної організації Комітету виборців України Тетяна Кавальчук зауважила, що адвокати Приходька можуть оскаржити цю ухвалу в суді.

«Якщо Ярослав Приходько не перебував на обліку із цим діагнозом, якщо черкаські психіатри, які проводили першу експертизу, не змогли встановити і зробити висновок щодо наявності в нього таких характеристик, я думаю, що в адвокатів є всі підстави звертатися за оскарженням цієї ухвали. І в цьому випадку має оцінюватися насамперед те, чи було достатньо підстав направляти особи на проведення цієї експертизи», – пояснила юрист.

Справа проти мене сфабрикована – Булатецький

Обласна прокуратура повідомила депутата Черкаської міської ради Максима Булатецького про письмову підозру в опорі правоохоронцю під час виконання останнім службових обов’язків. За повідомлення прес-служби прокуратури Черкаської області, встановлено, що 11 грудня вказана особа, на мітингу на площі біля Черкаської міськради, застосувала фізичну силу до працівника правоохоронного органу під час охорони ним громадського порядку. Наступного дня суд обрав депутату запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Максим Булатецький, депутат Черкаської міської ради
Максим Булатецький, депутат Черкаської міської ради
Максим Булатецький називає справу проти себе сфабрикованою, а ухвалене судом рішення – політичним замовленням. Тепер Максим Булатецький не може виїжджати за межі міста, має просити дозволу на пересування у слідчих та зобов’язаний здати закордонний паспорт.

Вони хочуть усунути, дискримінувати, організувати певні кримінальні справи насамперед проти активістів, які чітко проголошують свою позицію
Максим Булатецький
​«Це однозначно політичний тиск на ту ситуацію, яка зараз відбувається в Україні. Вони хочуть усунути, дискримінувати, організувати певні кримінальні справи насамперед проти активістів, які чітко проголошують свою позицію. У нас іще збіглося, що у нас вибори були до Верховної Ради, на яких я чітко заявляв про підкуп виборців і був одним із організаторів рішення Черкаської міської ради щодо підкупу виборців на 194 окрузі. Я думаю, що це основні причини, за які мені і намагаються це інкримінувати», – зауважив він у коментарі Радіо Свобода.

Затягувати справу зі свого боку Булатецький не збирається, переконуючи, що складу злочину в його діях не було. Хоча й не виключає, що слідство триватиме кілька місяців.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG