Доступність посилання

ТОП новини

До підприємців повернуться пожежні перевірки?


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

Індульгенцію на порушення у пожежних інспекторів власники отримували набагато раніше, ніж з’явився цей мораторій – Ніколов

Київ – Пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафти» під Києвом спровокувала серед деяких екологів, а тепер уже й серед народних депутатів, заклики повернути в країні перевірки бізнесу. Екологічні, пожежні – вони, разом з перевірками фіскальних органів, були скасовані у 2014 році, аби зменшити тиск на підприємців. Тепер екологічний комітет парламенту ініціює скасування цього мораторію.

До підприємців повернуться пожежні перевірки?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова парламентського комітету з екологічної безпеки Микола Томенко закликає прем’єр-міністра повернути пожежних та екологічних інспекторів, які б навідувались на заводи і контролювали дотримання там безпекових норм. Томенко поставив пожежу на нафтобазі під Києвом в один ряд з масштабною лісовою пожежею в Чорнобильській зоні і заявив, що це стало наслідком того, що державний контроль – зник. Ще в апогей подій під Васильковом про це ж заявляли, зокрема, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко та голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Мова йде лише про підприємства, виключний перелік яких можна, наприклад, затвердити Кабінетом міністрів, або в інший спосіб Міністерство екології це може зробити, або пожежники. Ми знаємо, що це хімічне виробництво, це металургія
Микола Томенко

​«Ми пропонуємо не відновлювати право екологічної інспекції чи пожежної служби в будь-яку хвилину зайти і перевірити будь-кого, – пояснює Томенко в інтерв’ю Радіо Свобода. – Мова йде лише про підприємства, виключний перелік яких можна, наприклад, затвердити Кабінетом міністрів, або в інший спосіб Міністерство екології це може зробити, або пожежники. Ми знаємо, що це хімічне виробництво, це металургія», – пояснює свою ідею депутат.

Пожежні перевірки нафтобаз насправді були дозволені

Мораторій на різноманітні перевірки бізнесу в Україні запровадили у 2014 році. Але, виявляється, можливість інспектувати небезпечні виробництва у контролюючих органів – пожежників і комісії з техногенної безпеки – була. За законом, контролери можуть приходити на підприємство лише з дозволу уряду. І він такий дозвіл надав: у розпорядженні Кабінету міністрів від січня 2015 року йдеться про те, що протягом квітня-червня під мораторій не потрапляють підприємства, де розташовані об’єкти підвищеної небезпеки.

Більше того, коли в Україні будувались хімзаводи й нафтові бази, в тому числі, і «БРСМ-Нафта», з функціями перевірки у держорганів все було гаразд. Але ж МВС звинувачує «БРСМ-Нафту» не у поточних порушеннях, а саме в тому, що нафтосховище було збудоване не за правилами. І контролюючі органи тоді ще з величезними повноваженнями цих порушень не усунули.

Індульгенцію на порушення у пожежних інспекторів власники бази отримували набагато раніше мораторію. Пожежна інспекція була дуже «договороздатною» ще абсолютно раніше
Юрій Ніколов

«Індульгенцію на порушення у пожежних інспекторів власники бази отримували набагато раніше мораторію, – говорить журналіст інтернет-проекту «Наші гроші» Юрій Ніколов. – Це свідчить про те, що пожежна інспекція була дуже «договороздатною» ще абсолютно раніше».

«Кожна перевірка закінчувалась хабарем і «закриттям питання»

Експерти з дерегуляції вважають, що пожежні й екологічні перевірки мають мало спільного з, відповідно, пожежною та екологічною безпекою. Сумнівається, що такий зв’язок існує, й експерт «Фонду Блейзера» Олег Устенко.

Те, що ми бачили в Київській області, у Васильківському районі – це зовсім не означає, що ми маємо відмовитися від мораторію на перевірки
Олег Устенко

«Ми пам’ятаємо, що означало, коли були в попередні роки перевірки з боку пожежників: кожна перевірка закінчувалась хабарем і закриттям на певний період часу питання, коли ще прийде пожежний чи санітарний інспектор, – каже економіст. – Я вважаю, що те, що ми бачили в Київській області, у Васильківському районі – це зовсім не означає, що ми маємо відмовитися від мораторію на перевірки».

​Тимчасовий мораторій і справді може не стосуватися певних видів виробництв – як от зберігання нафтопродуктів, зброї, ядерних об’єктів, погоджується Устенко. «Але я дуже переживаю, що навіть відкриття перевірок в також видах виробництва, які є небезпечними, не означає, що там не з'явиться корупція. І все буде, як воно було раніше, але ми дамо можливість комусь заробляти на цьому гроші», – каже Устенко.

Допоки не буде подолана корупція, жодні держоргани безпеку не гарантуватимуть, кажуть експерти. А для того, щоб корупцію подолати, потрібно якраз знімати бар’єри для ведення бізнесу, а не створювати їх. І наводять у приклад західні держави, де контрольні функції часто передані приватному сектору.

Сама васильківська база «БРСМ-Нафти» була збудована у 2009 році. За попередніми результатами слідства, споруди на нафтобазі були побудовані без дозвільних документів. Представник компанії Олександр Мельничук в інтерв’ю Радіо Свобода це заперечив та заявив, що до пожежі не отримував від пожежної інспекції приписів про порушення техніки безпеки. Весь цей час – з 2009 року – держоргани мали саме ті контролюючі функції, які тепер їм пропонують повернути.

На цю ж тему:

Пожежа на нафтобазі під Києвом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Зняте з безпілотника гасіння пожежі на нафтобазі на Київщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Пожежникам вдалось локалізувати вогонь – Аваков про займання на нафтобазі під Києвом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG