Доступність посилання

ТОП новини

Після нідерландського звіту про МН17 поле для пошуку звузилось – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Звіту нідерландських слідчих достатньо, щоб «рухатися у кримінальному розслідуванні» – Зубко

Українська сторона підтримує технічний звіт нідерландських слідчих, які встановили, що «Боїнг-777» у небі над Донбасом торік збили ракетою з комплексу «Бук». Хоча нідерландська слідча група не назвала точної дислокації ракетної установки в момент пуску, експерти додають: можливості слідчих ще далеко не вичерпані, а українська слідча група переконана, що мета держав-учасниць міжнародного розслідування – довести справу до вироку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

На думку українського віце-прем’єра, голови комісії з розслідування обставин катастрофи Геннадія Зубка, звіту нідерландських слідчих достатньо, щоб «рухатися у кримінальному розслідуванні». У паралельному звіті української комісії, як і у висновку міжнародної групи, ідеться про те, що ціллю ракети була кабіна літака: майже всю масу уражальних елементів прийняла носова частина, а отже, пілоти, що б за будь-яких пошкоджень машини унеможливило посадку. Проте українська комісія до цього додає ще і локацію пускової установки – окуповане проросійськими сепаратистами Сніжне – і присутність там російських інструкторів.

Це зброя російська. Неможливо непідготовленим людям керувати такою зброєю – вона дуже високоточна, і вона дійсно конкретно вражає пілотів
Геннадій Зубко

«Перше – точка, звідки була випущена ракета: це територія, контрольована проросійськими бойовиками. Це зброя, яка є російською. Це те, що було неможливо непідготовленим людям керувати такою зброєю – вона дуже високоточна, і вона дійсно конкретно вражає пілотів. Тому ми вважаємо, що це були російські інструктори», – говорить віце-прем’єр Зубко.

MH17 був збитий з території, окупованої росіянами, з російської зброї
Петро Порошенко

«MH17 був збитий з території, окупованої росіянами, з російської зброї. Прізвища винних мав назвати трибунал, який заблокувала Росія», – відреагував на звіт міжнародної слідчої групи президент Петро Порошенко.

Водночас площа, з якої здійснили запуск ракети, нідерландськими слідчими вказана з точністю до 320 квадратних кілометрів – а це надто багато, щоб сказати, чи була це контрольована урядом, чи окупована територія.

Принаймні одну версію після звіту Росія втратила

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Координатор військових програм Центру Разумкова Олексій Мельник зауважує, що метою звіту, опублікованого в Нідерландах, було саме уточнення технічних причин катастрофи, а не встановлення винних. В цьому сенсі звіт є досить чітким, каже експерт, і своє завдання група виконала якщо не на сто відсотків, то близько до того.

Фактів достатньо, щоб були названі безпосередні виконавці. Над цим працює інший формат – кримінального розслідування
Олексій Мельник

«Поле пошуку все-таки звузилось після публікації цих результатів, – вважає він. – Слідство продовжується, і насправді фактів достатньо, щоб з більшою точністю (встановити – ред.), аж до того, щоб були названі безпосередні виконавці. Над цим працює інший формат – кримінального розслідування».

В результаті нідерландського звіту російська сторона втратила одну з експлуатованих нею версій – про те, що МН17 нібито був збитий ракетою повітря-повітря з українського штурмовика. Проте питання про локацію пуску залишається відкритим. Остання версія концерну «Алмаз-Антей», виробника ракетних комплексів «Бук», говорить, що «Боїнг» збили з району населеного пункту Зарощенське, який нібито перебував під контролем української сторони– про це у вівторок заявив гендиректор російського концерну «Алмаз-Антей» Ян Новиков.

Натомість заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков назвав звіт нідерландських слідчих упередженим. «Тут є спроба виконати політичне замовлення», – сказав заступник голови МЗС Росії.

В України були підстави вважати цей ешелон безпечним – експерт

Тьїббе Яустра
Тьїббе Яустра

Роль України у гарантуванні безпеки польотів теж знайшла місце у звіті нідерландських слідчих: вони констатували, що польоти над зоною конфлікту не були заборонені, і, хоча й зазначили, що Україна для заборони підстав не бачила, все-таки вказали на помилковість цього рішення. «В України було достатньо підстав для закриття авіапростору», – сказав глава Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів Тьїббе Яустра.

12 липня 2014 року малайзійський «Боїнг» ішов на висоті 10500 метрів, вище за встановлену українською стороною «стелю».

«Нагальною необхідністю, яку озвучило Міністерство оборони України, було закрити повітряний простір до ешелону 260 – це 7900 метрів, – пояснює голова «Украероруху» Дмитро Бабійчук. – Але для додаткової безпеки Державіаслужбою і «Украерорухом» було запропоновано і застосовано додатковий буфер – до 9750 метрів 320-го ешелону. На той час навіть неможливо було уявити застосування проти цивільного повітряного судна таких потужних комплексів, як «Бук».

Бабійчук додає, що суворої заборони від ІСАО на використання повітряного простору зараз немає навіть над Сирією – в усьому регіоні закритими є лише три зони: над Кримом, Донбасом і Нагірним Карабахом. Нині експерти від України в ІСАО пропонують організації реформувати міжнародну нормативну базу щодо польотів над зонами конфліктів.

«Зараз, думаю, Україні слід дати досить ґрунтовні пояснення, чому було ухвалене саме таке рішення», – каже військовий експерт Олексій Мельник. Він вважає, що на момент трагедії управління авіапростором над зоною бойових дій було обґрунтованим. До цього українські військово-транспортні літаки збивались бойовиками із переносних зенітно-ракетних комплексів, максимальна висота ураження для яких не перевищує семи кілометрів. Випадок із МН17 на Донбасі безпрецедентний, пояснює Мельник.

Нідерландські експерти зібрали збитий «Боїнг» із уламків (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Дійсно, в Україні на той час були підстави вважати цей ешелон 10500 метрів безпечним
Олексій Мельник

«Дійсно, в Україні на той час були підстави вважати цей ешелон 10500 метрів безпечним», – каже він.

Історія, додає Мельник, не знає прикладів, коли б сепаратистські формування мали на озброєнні установки, потужніші за ПЗРК, і тому цивільні літаки на великих висотах продовжують літати над багатьма зонами конфліктів.

8 жовтня свій звіт про збиття МН17 оприлюднила група громадських розслідувачів Bellingcat – ці дані підтвердили, що літак був збитий з ракетної установки, наданої бойовикам Росією, і що ракету запустили з околиць окупованого Сніжного. Bellingcat також встановив, що ця установка «Бук» походить із 53-ї зенітно-ракетної бригади Збройних сил Росії. Матеріали розслідування, в тому числі і неопубліковані, дослідники передали слідчим Нідерландів.

На цю ж тему:

13.10.2015
MH17 збила ракета з окупованої території – керівник розслідування у Нідерландах
далі

13.10.2015
Літак рейсу MH17 збили з «Бука», але тих, хто стріляв, ще встановлюють

Це не була ракета з військового літака, як на це вказували представники Росії – голова Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів далі

13.10.2015
Порошенко: винних у катастрофі MH17 мав назвати трибунал, який заблокувала Росія
далі

13.10.2015
Винні у збитті «Боїнга-777» якнайшвидше мають постати перед судом – Столтенберґ
далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG