Доступність посилання

ТОП новини

МВФ поступився Україні у відсотках, але не у принципах щодо реформ


Київ – Міжнародний валютний фонд погодився з необхідністю більш поступового підвищення цін на природний газ для населення і теплокомуненерго. Зокрема, ідеться про збільшення їх у квітні на 10 відсотків замість раніше запланованих 50 відсотків. Про це повідомив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.

«Ішлося про підвищення на 50 відсотків у квітні, потім ми погодилися на поступове – по 10–20 відсотків у квітні та червні», – сказав Макс Альєр на 7-й щорічній конференції інвестиційної компанії «Драгон Капітал» у Києві в четвер, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Альєр наголосив, що Україна має підвищувати свою енергоефективність і перетворити НАК «Нафтогаз Україна» на економічно стійку компанію. За його словами, нинішня система субсидій несправедлива й неефективна.

Представник МВФ також заявив про пріоритетність для України пенсійної реформи, оскільки за часткою пенсійних виплат стосовно ВВП і рівня бюджетних дотацій Пенсійному фондові Україна є одним із лідерів у світі. «А в результаті – дуже низькі пенсії, система просто не зможе існувати в такому вигляді тривалий час», – наголосив він.

З інших заходів, яких МВФ очікує від України, Альєр назвав створення центрального депозитарію, завершення процесу рекапіталізації трьох націоналізованих банків протягом двох-трьох місяців.

МВФ наприкінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на 10 мільярдів SDR (близько 15,6 мільярдів американських доларів). Київ вже отримав два перші транші кредитів. Програма stand-by передбачає надання Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року.

Проте місія МВФ, що працювала в Києві в лютому, не змогла відразу рекомендувати виділення третього траншу, заявивши про необхідність протягом іще кількох тижнів попрацювати над переглядом програми для пошуку компенсаторів більш плавного, ніж передбачалося раніше, підвищення тарифів на газ.

Для отримання наступного траншу Україна також мала ухвалити до кінця березня закон про пенсійну реформу, проте Президент Віктор Янукович у середині місяця заявив про необхідність відкласти його розгляд. Окрім того, Національна комісія регулювання електроенергетики відклала підвищення тарифів на природний газ для населення і підприємств теплокомуненергетики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG