Чому не можна говорити, що Саакашвілі «депортували» чи «екстрадували»?
arrow_upward
format_size
mode_comment
remove
add
undo
arrow_downward

Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Чому не можна говорити, що Саакашвілі «депортували» чи «екстрадували»?
share
спецпроекти інфографіка новини статті фото відео розсилка розклад про нас зворотній зв'язок

долучайтеся:

Експлейнер
Чому не можна говорити, що Саакашвілі «депортували» чи «екстрадували»?
Україна ратифікувала Угоду про реадмісію з ЄС в 2008 році
Дізнатися

Міхеїла Саакашвілі повернули з України до Польщі. Це відбулося в рамках процедури реадмісії, зазначили… І це кардинально відрізняється від понять «екстрадиції» чи «депортації». Чому неправильно писати, що політика «екстрадували» чи «депортували, пояснюємо детально.

Що таке реадмісія?
Міхеїла Саакашвілі не екстрадували?
І «депортували» та «видворили» теж не можна казати?
Як відбувається реадмісія?
Хто сплачує за реадмісію?
Чи можна повернутися після реадмісії?
Що таке реадмісія?

Реадмісія (від англійського to readmit – приймати назад) – це зобов'язання держав щодо одна одної, які закріплюються в міжнародних угодах, прийняти назад власних громадян, а також громадян третіх країн та осіб без громадянства, які незаконно прибули на територію однієї з держав-учасниць таких угод, або осіб, які прибули та втратили підстави для легального перебування.

Україна ратифікувала Угоду про реадмісію з ЄС в 2008 році.

Державна міграційна служба – центральний орган в Україні, який відповідає за реалізацію угоди.

Міхеїла Саакашвілі не екстрадували?

Ні. Екстрадиція – це видача затриманої особи, яку підозрюють або обвинувачують у скоєнні злочину, або засуджено за скоєння злочину, іншій країні в рамках міжнародної співпраці у боротьбі зі злочинністю.

В Грузії Міхеїла Саакашвілі засудили до трьох років позбавлення волі. Від України грузинська прокуратура вимагала екстрадиції Міхеїла Саакашвілі.

Екстрадиційну перевірку щодо Міхеїла Саакашвілі проводить Міністерство юстиції. На момент його реадмісії результатів перевірки відомо не було.

І «депортували» та «видворили» теж не можна казати?

Депортація – примусове вигнання чи висилка в країну походження чи третю країну. Юридичною мовою – примусове повернення або примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства всупереч їхній волі і їхньому бажанню.

Примусове повернення: добровільний виїзд іноземця, особи без громадянства з України в строк, зазначений в рішенні (не більше ніж 30 діб). Рішення ухвалюють територіальні органи, територіальні підрозділи ДМС, органи охорони державного кордону та органи СБУ і контролюють його виконання. Може бути заборонений в’їзд в Україну на три роки.

Примусове видворення: супроводження іноземця або особи без громадянства до пункту пропуску через державний кордон України чи до країни походження на підставі постанови адміністративного суду за позовом відповідальних органів. Позов подається, якщо особа порушила строки щодо примусового повернення або є підстави вважати, що вона їх порушить. У випадку примусового видворення особі забороняється в’їзд до країни на п’ять років.

Підставами для повернення та в подальшому видворення є порушення законодавства України про правовий статус іноземців та осіб без громадянства; дії, що суперечать інтересам забезпечення національної безпеки України чи охорони громадського порядку, якщо це необхідно для охорони здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають в Україні, мовиться в інструкції до закону.

Реадмісія ж застосовується у випадках незаконного перетину кордону та наявності відповідних міжнародних домовленостей між країнами. Якщо домовленостей немає, то застосовується видворення.

Як відбувається реадмісія?

Відповідно до Угоди з ЄС, держава-запитувач (у випадку із Саакашвілі – Україна) має право повернути особу без громадянства туди, звідки вона прибула, якщо така особа незаконно перетнула кордон України. Для цього Україна має надіслати запит із всіма підтверджуючими цей факт документами. Країна, яка приймає (у випадку із Саакашвілі – Польща), має підтвердити запит.

Якщо процедура дотримана, то, за міжнародними домовленостями, країни практично не можуть відмовити у здійсненні реадмісії, якщо термін вийшов, то зобов'язання стосовно реадмісії не виникає.

Запит може бути надісланий протягом року з того моменту, як стало відомо про порушення особою правил в’їзду.

Хто сплачує за реадмісію?

Усі витрати на транспортування бере на себе сторона, яка надсилає запит (Україна – у випадку із Саакашвілі). Також доведеться відшкодувати витрати іншій країні, якщо особу буде повернено через помилкову реадмісію.

Для транспортування дозволяється використовувати всі види транспорту: повітряний, наземний і морський. До того ж, передача повітряним транспортом не обмежується лише національними перевізниками і може здійснюватися як регулярним, так і чартерними рейсами, йдеться в ратифікованій Україною міжнародній угоді.

Чи можна повернутися після реадмісії?

Є в міжнародному законодавстві таке поняття, як «помилкова реадмісія». Якщо протягом трьох місяців після передачі особи буде встановлено, що були порушені вимоги здійснення реадмісії, то держава, яка надсилала запит (Україна), має прийняти цю особу назад.