Доступність посилання

ТОП новини

Реакція в Криму на визнання Росією Південної Осетії та Абхазії


Антигрузинський мітинг у Сімферополі зібрав 20 осіб, 11 серпня 2008 р.
Антигрузинський мітинг у Сімферополі зібрав 20 осіб, 11 серпня 2008 р.

У Криму, де у 90-і роки минулого століття виникла серйозна загроза сепаратизму, повідомлення про визнання Росією Південної Осетії та Абхазії сприйняли стримано. Перші особи автономії, зокрема, відмовилися коментувати цю інформацію й порівнювати ситуацію на Кавказі з Кримом.

Сімферополь – Ні спікер місцевого парламенту Анатолій Гриценко, ні прем’єр-міністр уряду автономії Віктор Плакида, ні постійний представник Президента України в АРК Леонід Жунько не прокоментували цю подію, що, на думку багатьох українських експертів, значною мірою стосується Криму.

Реакція політичних сил автономії цілком передбачувана

Зокрема, лідер кримських комуністів, народний депутат України Леонід Грач дії Росії назвав логічними і привітав їх. Лідер кримського Народного Руху, депутат Верховної Ради Криму Леонід Пилунський – навпаки, засудив визнання незалежності грузинських регіонів і заявив, що Москва хоче розв’язати війну в Криму. Стурбованість висловив і один із керівників Меджлісу кримськотатарськогно народу Рефат Чубаров, який сказав, що за такими діями Росії чатує серйозна небезпека Криму.

Водночас, привітали відповідний указ президента Росії Дмитра Мєдвєдєва в Російській громаді Криму, висуванці якої входять до правлячої в автономії більшості. Там заявили, що зараз у кримчан з Росією існують «тісні культурні зв’язки», а «незабаром» будуть і політичні.

Кримський політолог Андрій Іванець вважає, що реакція кримського політикуму виявилася прогнозованою і розмах усіх думок з цього приводу відповідав політичному спектру автономії. Визнавши, що події на Кавказі можуть стимулювати і кримських сепаратистів, аналітик відзначив певну обережність оцінок, які давали кримські політики.

З Андрієм Іванцем практично погодився представник радикального крила проросійського руху, координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Под’ячий, який заявив, що Росія, визнавши незалежність Південної Осетії та Абхазії, «продемонструвала усьому світу, що вміє захищати своїх громадян, де б вони не перебували». Але що ж до Криму, то варіант, який Москва застосувала у Південній Осетії, «в Криму не проходить», вважає Валерій Под’ячий. На його думку, Росія має розірвати Великий договір з Україною і підняти питання «про статус Криму на міждержавному рівні».

«Москва» обирає: Севастополь чи Сухумі?
Малий ракетний корабель ЧФ Росії в порту Сухумі. 27 серпня 2008р.


А в Севастополі місцева преса досі обговорює неповернення у базу ракетного крейсера «Москва». Заступник начальника Генштабу Збройних Сил Росії Анатолій Ноговіцин у вівторок в Москві заявив, що ракетний крейсер «Москва» вийшов із Севастополя на полігон бойової підготовки «відповідно до плану» і повернеться до головної бази Чорноморського флоту Росії того ж дня увечері. Але в середу, попри заяву генерала Ноговіцина, крейсер «Москва» знайшовся в територіальних водах Грузії – на рейді Сухумського порту.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG