Доступність посилання

ТОП новини

Нова форма міграції в Латвії: нещодавні гастарбайтери знову подаються на заробітки


Рига – Латвійські гастарбайтери через погіршення фінансових умов, зокрема в Ірландії та Великій Британії, повертаються додому. Однак їхні сподівання на успішне влаштування на батьківщині не завжди збуваються, і вони знову від’їжджають на заробітки. Експерти говорять про появу нової форми міграції. На їхню думку, латвійські заробітчани наступними пунктом свого перебування можуть вибрати вже країни не Західної, а Східної Європи.

Після входження Латвії у 2004 році до Європейського Союзу майже 100 тисяч латвійців вирішили скористатися можливістю кращого заробітку в країнах Західної Європи. Був час, коли щоденно у Ризькому аеропорту на літаки до Лондона та Дубліна шикувалася черга охочих попрацювати за кордоном. Однак зараз ситуація змінилася. Наслідки фінансової кризи, зокрема у Великій Британії та Ірландії, спричинилися до повернення латвійських заробітчан додому.

Перший секретар Посольства Латвії в Ірландії Елена Лобзова повідомила, що усе більше латвійців, які тут проживають, залишаються без роботи. «Зараз в Ірландії знайти роботу стає дедалі важче, і частина латвійських гастарбайтерів обдумує можливість повернутися додому чи відправитися на пошук роботи до іншої країни», – каже вона.

За її словами, у виграшному становищі опинилися ті заробітчани, які працювали на законних підставах. «Латвійці, які сплачували податки тут, в Ірландії, можуть претендувати на статус безробітного. У багатьох випадках для них вигідніше мати цей статус і отримувати допомогу по безробіттю, ніж переселятися до іншої країни», – зазначила секретар Посольства Латвії в Ірландії.

Інета Валемсоне та Яніс Страздиньш після чотирьох років роботи за кордоном вирішили повернутися на Батьківщину.

Інета: «У мене двоє діточок вдома, тому я сподіваюсь залишитися в Латвії»

Яніс: «Думаємо хоча б деякий час тут побути. Якщо усе буде нормально, нормальна робота, тоді залишимося назовсім вдома. Якщо ні – знову кудись поїдемо».

На Батьківщині ситуація також змінилася

Однак, за той час, поки латвійські гастрабайтери перебували за кордоном, у Латвії також змінилася ситуація, і не у кращий для заробітчан бік. Зросли ціни та товари та послуги. А хто від’їжджав з бажанням заробити на житло, зіткнувся зі значним зростанням у країні цін на нерухомість.

Експерт з питань зайнятості Ліга Роціте говорить, що висококваліфіковані фахівці мають можливість влаштуватися на роботу в Латвії. Що ж стосується малокваліфікованих, то їх очікують значні труднощі щодо зайнятості.

«Продавці у магазинах, касири, оператори на підприємствах у зв’язку зі зменшенням обсягу виробництва та торгівлі не будуть потрібні на ринку праці. Скоріш ми будемо спостерігати протилежний ефект, коли люди від’їжджатимуть працювати до інших країн, зокрема до Болгарії, Росії, Казахстану, Білорусі та до України», – наголошує експерт.

«Вічний мігрант»?

А дослідниця феномену латвійський гастарбайтерів Зайга Кришьяне вважає, що до Латвії може повернутися третина робочої сили, яка свого часу виїхала на заробітки. Але більшість з них знову поїдуть на пошуки кращої долі.

«З’явилися нові форми міграції. Люди все частіше повертаються, починають працювати на батьківщині, а потім, не задовольнившись умовами, зокрема фінансовими, знову від’їжджають за кордон», – зазначає дослідниця.

Можливо, Латвія стане родоначальницею феномену «вічного мігранта» – людей, котрі у постійному пошуку кращої долі. Але це не від гарного життя.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG