Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала Росії свої варіанти цін на газ і його транзит


Українська сторона у переговорному процесі про співпрацю в газовій сфері надала Росії кілька варіантів розрахунків ціни на газ і транзитної ставки на основі економічного обґрунтування в порівнянні з цінами у країнах Центральної і Західної Європи, заявив уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами, при розрахунку, насамперед, враховувалися країни, технічно і географічно близькі до України за умовами імпорту, транзиту та зберігання газу, зокрема, Словаччина, Чехія і Німеччина.

При формуванні цінової пропозиції українська сторона виходила із домовленостей, досягнутих президентами України та Росії у лютому 2008 року, підписаного керівниками урядів двох країн меморандуму та угоди, підписаної керівництвом «Нафтогазу» і «Газпрому» про 3-річний період поступового переходу до ринкових цін на газ для України та транзитну ставку.

«Враховуючи ці домовленості, економічно обґрунтована базова ціна у першому кварталі 2009 року має коливатися від 192,6 доларів за тисячу кубічних метрів газу при транзитній ставці у 2,2 долара до 218,8 доларів при ставці у 2,47 долара», – наголосив Соколовський.

При цьому, за його словами, не враховувалися наявні до 31 грудня минулого року пільги у ціновій політиці щодо поставок російського газу – близько 50 відсотків на ціну за газ та транзитну ставку.

Як зазначив уповноважений Президента, російська сторона натомість пропонує Україні ціну, яка суперечить «економічному обґрунтуванню та здоровому глузду».

Росія напередодні заявляла, що ціна газу для України може скласти 450–470 доларів за тисячу кубів.

Ющенко закликає Медведєва забезпечити повноцінний транзит газу

Президент Віктор Ющенко під час телефонної розмови закликав свого російського колегу Дмитра Медведєва забезпечити повноцінне постачання транзитного газу в Україну в обсязі 300–310 мільйонів кубометрів на добу, повідомляє прес-служби голови української держави.

«У свою чергу Україна гарантує транзит усіх законтрактованих російською стороною та європейськими споживачами обсягів газу своєю територією», – наголосив Ющенко.

13–15 січня російський «Газпром» подавав заявки про поновлення транзиту через газовимірювальну станцію Суджа.

Натомість «Нафтогаз України» повідомив, що виконати цю заявку технологічно складно, і попросив російських колег почати поставки через газовимірювальні станції Валуйки й Писарівка. «Газпром» відмовив у цьому проханні.

Україна пропонує ЄС купувати газ на російсько-українському кордоні

Українська сторона запропонувала Європі розглянути можливість переходу на купівлю газу на російсько-українському кордоні, повідомив посол України при ЄС Андрій Веселовський.

«Ці питання ми поставили у наших розмовах як на вищому рівні, так і на рівні експертів. І поставили в дуже практичну площину. Ми сказали нашим європейським партнерам, що це є наша мета і попросили по можливості позитивно розглянути наші пропозиції», – сказав він.

За словами посла, очевидно, що такі питання не вирішуються протягом кількох днів чи навіть тижнів.

Водночас, він висловив сподівання, що після завершення гострої фази російсько-українського конфлікту європейські експерти предметно займуться вивченням українських пропозицій.

«Зовнішньо пропозиції виглядають дуже привабливими для всіх: і для європейців, і для України, та й можливо, і в Російської Федерації буде тоді менше спокус грати на якихось уявних чи реальних складностях і, таким чином, буде менше проблем, і не будуть вони псувати собі репутацію», – заявив Веселовський.

«Так що я сподіваюся, що ця тема не забудеться. Ми, в усякому разі, не дозволимо, щоб вона забулася», – додав посол.

ЄС готовий узяти участь у газовому саміті, але тільки разом із Україною

Європейський Союз готовий узяти участь у саміті держав – споживачів російського газу за умови, «якщо і російське, і українське керівництво візьмуть у ньому повноцінну участь і матимуть мандат на досягнення тривалого розв’язку», повідомив сьогодні в Брюсселі представник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенберґер.

За його словами, у саміті можуть взяти участь міністр промисловості та торгівлі Чехії, яка головує у ЄС, Мартін Ржіман та комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пієбалґс.

Головним завданням представників Євросоюзу буде надати допомогу Україні та Росії в пошуках довготермінового вирішення питання щодо постачання газу, повідомив Ляйтенберґер.

Президент Росії Дмитро Медведєв запропонував провести саміт країн-споживачів та транзитерів газу 17 січня в Москві.

Водночас український Президент Віктор Ющенко заявив, що готовий взяти участь у саміті тільки тоді, якщо він відбудеться не в Москві, а в одній із європейських країн.

Із такою позицією погоджувався голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

А серед країн ЄС немає єдності щодо участі в московському саміті.

Цього ж дня, 17 січня, прем’єр Юлія Тимошенко поїде до Москви, де на зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним говоритиме про газові проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG