Доступність посилання

ТОП новини

Мубарак пішов у відставку і передав владу в Єгипті військовим


Супротивники Мубарака святкують відставку президента на площі Тахрір у Каїрі, 11 лютого 2010 року
Супротивники Мубарака святкують відставку президента на площі Тахрір у Каїрі, 11 лютого 2010 року

Президент Єгипту Хосні Мубарак пішов у відставку і передав керівництво державою військовим, оголосив у п’ятницю віце-президент Омар Сулейман.

У короткій заяві на державному телебаченні віце-президент Омар Сулейман сказав: «Любі співгромадяни, в цей важкий час, який переживає країна, президент Хосні Мубарак вирішив піти в відставку з посади президента. Він доручив Вищій раді Збройних сил узяти контроль за державними справами. Хай береже нас Бог!»

Відтак Вища рада Збройних сил Єгипту, яку очолює нині міністр оборони Хусейн Тантаві, в зачитаній на державному телебаченні заяві оголосила, що готує кроки до «втілення законних прагнень народу».

А сам Тантаві вийшов привітати учасників однієї з демонстрацій у столиці Єгипту Каїрі, яка триває біля президентського палацу.
Мубарак пішов у відставку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Демонстранти і світ радіють, військові закликають до порядку

Заяву про відставку Мубарака на 18-й день невпинних протестів із радістю зустріли десятки чи й сотні тисяч єгиптян, які зібралися на головному місці цих протестів, площі Тахрір («Визволення») в центрі Каїра. Вони вигукували «Народ скинув режим!»

Так само верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ Катрін Аштон у першій реакції на останні події в Єгипті привітала рішення Хосні Мубарака піти в відставку і заявила, що він «почув голос єгипетського народу».

А в Сполучених Штатах Білий дім оголосив, що президент Барак Обама виступить із телевізійною заявою з приводу подій у Єгипті.

Тим часом віце-президент США Джо Байден теж привітав рішення Мубарака і назвав його «поворотним моментом» в історії Єгипту і всього регіону. Він також закликав поважати права єгиптян і заявив, що перехід влади мав би стати незворотньою зміною і узгодженим на переговорах шляхом до демократії.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала події в Єгипті «історичним моментом змін» і закликала цю країну дотримати мирний договір із Ізраїлем.

А прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон закликав до переходу влади в Єгипті до цивільних людей як елементу ширшого переходу до «вільного, демократичного і вільного» Єгипту.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун також закликав до «прозорого, впорядкованого і мирного переходу влади» в Єгипті і до «вільних, чесних і вартих довіри» президентських виборів, які мали б привести до встановлення цивільної влади.

Військові перед відставкою Мубарака підтримали його

Раніше в п’ятницю з’явилися повідомлення, що Мубарак із родиною виїхав із Каїра до курортного міста Шарм-аш-Шейха, де розташований один із його маєтків.

Перед цим цього ж дня військові заявили, що підтримують оголошене в четвер увечері рішення Мубарака передати владу Сулейманові і здійснити реформи, хоча й не йти в відставку.

У цій заяві Вищої ради Збройних сил мовилося, що військові гарантують проведення вільних і чесних президентських виборів цього року.

Водночас військові закликали учасників демонстрацій, протестів і страйків припинити їх і повернутися до нормального життя.

При цьому в цій заяві, оголошеній лише за кілька годин до відставки Мубарака, ще не було ніяких натяків на можливість, що військові переберуть владу.

Мубарак не збирався в відставку, хоча й передав повноваження

Демонстранти вимагали негайної відставки Мубарака і були невдоволені його попереднім рішенням про поступову передачу влади.

Хосні Мубарак заявив у телезверненні пізно ввечері в четвер, що не піде в відставку до закінчення свого президентського терміну, але відповідно до Конституції передасть виконання повноважень голови держави віце-президентові Омару Сулейманові.

Мубарак заявив, що залишиться на чолі країни протягом мирної передачі влади, яка завершиться після президентських виборів цього року. Він додав, що «не піддасться на диктат із-за кордону» і «не приймає іноземного втручання», натякаючи на заклики його західних союзників піти в відставку.

При цьому він підтвердив свою оголошену раніше обіцянку, що сам на вересневих виборах уже не балотуватиметься.

Мубарак також оголосив про необхідність змінити чи скасувати низку статей Конституції, що було однією з вимог учасників протестів.

Десятки чи й сотні тисяч єгиптян, як зібралися ввечері в четвер на площі Тахрір у Каїрі, зустріли виступ Мубарака розлюченими вигуками «Геть Мубарака!» і «Йди геть!»

Вони вимахували на адресу президента черевиками, що є однією з найтяжчих образ в арабському світі.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG