Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі перегони на тлі антитерористичної операції


Київ – Рівно через місяць в Україні мають відбутися президентські вибори. День напередодні декілька кандидатів у президенти, зокрема й найрейтинговіші, провели на Донбасі, де триває антитерористична операція. За словами експертів, саме події на Донбасі визначають перебіг кампанії, зокрема, відносно невелику кількість зовнішньої реклами від кандидатів.

У президентських рейтингах зі значним відривом лідирує позафракційний народний депутат Петро Порошенко. У штабі фаворита сподіваються на його перемогу вже в першому турі. Як розповів Радіо Свобода на умовах анонімності один з працівників штабу Петра Порошенка, за таких умов кандидат утримується від різких заяв, аби не відлякнути якусь частину виборців. А його команда в агітації робить акцент насамперед на популярності кандидата.

Значно активнішою є кампанія Юлії Тимошенко, яка посідаючи друге місце в рейтингах, все ж істотно відстає. лідер «Батьківщини» чи не найактивніше працює на Донбасі.
Євген Магда
Євген Магда

«Тимошенко до цього підштовхує той факт, що її рейтингові показники в базових регіонах не надто високі, і вона розраховує прихопити Південний Схід», – відзначає політичний експерт Євген Магда.
Рейтингові показники Тимошенко в базових регіонах не надто високі, і вона розраховує прихопити Південний Схід
Євген Магда

Порошенко vs Тимошенко, Тігіпко vs Добкін

Утім, інші кандидати також приділяють чимало уваги південно-східним регіонам. Впродовж останніх десяти років ці області були електоральною базою Віктора Януковича та Партії регіонів. Проте тепер кандидати намагаються розділити електоральну спадщину усунутого президента. Найактивніше за регіональний електорат змагаються колишні соратники: висуванець Партії регіонів Михайло Добкін та самовисуванець Сергій Тігіпко.

«Популярніший все ж Тігіпко, хоча на Харківщині більш популярний Добкін. У Харкові, Донецьку, Луганську рейтинги Порошенка більші, ніж в Тимошенко, хоча він там не лідер перегонів», – коментує ситуацію голова Комітету виборців Олександр Черненко.
Олександр Черненко
Олександр Черненко


Активну агітаційну кампанію веде приблизно половина з 23 зареєстрованих кандидатів у президенти. Загалом, експерти характеризують передвиборні перегони як мляві та малобюджетні. Однак ті з кандидатів, які ведуть агітацію, намагаються побувати на Донбасі та відреагувати на події, що відбуваються там.

«Царьов активну спекулює на темі Південного Сходу. А на Західній Україні бігборди Ляшка із промовистим написом «Смерть окупантам». Думаю, що на Сході України він їх не вішає, але він був на мітингу за єдину Україну в Донецьку», – каже Євген Магда.

Донбас готовий йти на вибори

Між тим, самі виборці у південно-східних регіонах ще у значній мірі не визначилися остаточно зі своїми політичними симпатіями.
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Було б добре, якби на Сході було більш конкурентне середовище. Є велика потреба, щоб і там з’явилися партії, які б мали підтримку російськомовного населення, але водночас були б проєвропейськими за своєю ідеологією», – каже політолог Володимир Фесенко.
Добре, щоб і на Сході з’явилися партії, які б мали підтримку російськомовного населення, але були б проєвропейськими
Володимир Фесенко

Підготовка до виборів триває в усіх регіонах, крім окупованого Росією Криму. Навіть на проблемному Донбасі вже сформовані окружні виборчі комісії і триває формування дільничних.

За словами Олександра Черненка, попри складну ситуацію в регіоні та велике політичне розчарування, більше половини виборців Донбасу готові йти на вибори.

«Головне щоб у них була така можливість», – зауважує він.

За даними Першого національного телеканалу, усі кандидати в президенти дали згоду на участь у теледебатах, які мають стартувати 10 травня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG