Доступність посилання

ТОП новини
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»
Обмін закінчено. Обмін відбувся за формулою «76 на 124»

Обмін відбувся. 76 звільнених з ОРДЛО українців приїхали до Києва. Живий блог (завершено)

Обмін відбувся за формулою «76 на 124», 76 – звільнені українці з полону бойовиків

29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною та представниками окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Процес обміну завершився. Обмін відбувся за формулою «76 на 124». Україна отримала 76 своїх людей (12 військових, 64 цивільних​)!

Списки звільнених 76-х українців тут.

На початку грудня лідери країн «нормандського формату» домовилися, що обмін має відбутися до кінця 2019 року.

На початку цього тижня Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі узгодила обмін «усіх встановлених на всіх встановлених».

Списки звільнених 76 українців під час обміну:

Канадійський експерт Майкл МакКей критично оцінює сьогоднішній обмін: «Так званий обмін ув’язненими є катастрофою для України, на яку напала Російська Федерація. Зеленський зрадив дух української нації, видавши вбивць з Майдану, яких він не повинен був видавати. Путін зрадив Мінські угоди, не змігши завершити обмін «всіх-на-всіх»:

Дивіться спеціальний ефір Радіо Свобода на тему обміну:

ЄС вітає обмін утримуваними. Речник глави європейської дипломатії Жозепа Бореля привітав «значний обмін утримуваними» після угоди, досягнутої в рамках Тристоронньої контактної групи, вважаючи це одним з кроків з імплементації рішень саміту Нормандської четвірки в Парижі. «Робота щодо імплементаційних заходів, узгоджених на саміті, має тривати», – йдеться у заяві, яку поширив ЄС.

За його словами, ЄС взяв до уваги обмін людьми, які пов’язані з трагічними подіями на Майдані у 2014 році. «Ми очікуємо, буде продовжено розслідування всіх звинувачень і що всі дотичні сторони зроблять все, аби винні були притягнені до відповідальності», – додає ЄС.

В заяві також говориться про підтримку Нормандського формату, ОБСЄ та Тристоронньої контактної групи з боку ЄС, а також підтримується повне припинення вогню. Це є єдиним шляхом досягнення тривкого і міцного мирного вирішення конфлікту у Східній Україні. «Євросоюз залишається твердо на позиціях підтримки суверенітету та територіальної цілісності України», – додала зовнішньополітична служба ЄС.

Кореспондент Sky-News Ендрю Коннел твітує заяву канцлера Німеччини Анґели Меркель та французького президента Емманюеля Макрона, які привітали сьогоднішній обмін ув’язненими у Східній Україні. У своїй заяві два лідера кажуть, що «це давно очікуваний гуманітарний жест, який має допомогти відновити довіру між двома сторонами».

Головуючий в ОБСЄ міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак привітав звільнення полонених та обмін тими, хто потрапив в неволю через конфлікт в Східній Україні. Звільнення великої групи затриманих у святковий час є зокрема важливим», – наголосив Лайчак.

Він нагадав сторонам про їхнє зобов’язання дотримуватися повного і всеосяжного перемир’я.

«Я все ще сподіваюся, що ми побачимо більше цих таких необхідних позитивних кроків до мирного вирішення конфлікту в 2020 році. ОБСЄ готова надати підтримку в рамках свого мандату через Тристоронню контактну групу і Спеціальну моніторингову місію в Україні», – додав Лайчак.

Джеймі Флай (третій зліва) бере участь в акції за звільнення Стаса Асєєва. Вашингтон, 15 листопада 2019 року
Джеймі Флай (третій зліва) бере участь в акції за звільнення Стаса Асєєва. Вашингтон, 15 листопада 2019 року

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода привітала звільнення Станіслава Асєєва та Олега Галазюка в рамках обміну 29 грудня. Асєєв та Галазюк були авторами Української редакції Радіо Свобода і були заарештовані у 2017 році через висвітлення ними конфлікту у Східній Україні.

«Ми переповнені радістю і полегшенням через те, що Стас та Олег були звільненні», – сказав президент РВЄ/РС Джеймі Флай, який закликав українського президента Володимира Зеленського намагатися звільнити двох журналістів під час зустрічі у Києві 29 листопада. «Їх утримували без зв’язку із зовнішнім світом протягом двох з половиною років не тому, що вони вчинили якийсь злочин, а тому, що вони повідомляли правду про окупацію Росією їхньої батьківщини», – додав Флай.

Він подякував президенту Зеленському та українському урядові за відданість справі звільнення Стаса та Олега і висловив вдячність активістам, депутатам та офіційним представникам по цілому світу, які були голосом двох журналістів, які не могли промовляти за себе.

Флай також висловив подяку за зусилля Тристоронньої контактної групи, завдяки яким цей обмін став можливим.

Посольство Канади в Україні привітало звільнення українських полонених і заручників ОРДЛО:

Окрім того, посольство закликало Росію виконати всі зобов’язання, які та на себе взяла під час саміту у Парижі.

ПОВНИЙ СПИСОК з 76-ти звільнених сьогодні українців з полону​ ТУТ. Джерело: Служба безпеки України

Олег Галазюк – цивільний заручник угруповання «ДНР» з серпня 2017 року, донецький блогер, автор колонок для Радіо Свобода повернувся на підконтрольну Україні територію в рамках обміну утримуваними особами між Україною й угрупованнями «ДНР» і «ЛНР».

Обмін відбувся 29 грудня на КПВВ «Майорське».

Олег Галазюк перебував у полоні угруповання «ДНР» з серпня 2017 року
Олег Галазюк перебував у полоні угруповання «ДНР» з серпня 2017 року

Автобуси з рідними звільнених колоною від’їхали від Мистецького арсеналу і прямують до аеропорту «Бориспіль».

Родичі звільнених з полону українців сідають в автобуси біля Мистецького арсеналу в Києві аби їхати до летовища зустрічати звільнених з ув’язнення своїх рідних.

Ще кілька фото з обміну – від Офісу президента. На одній зі світлин в автобусу виходить тепер вже колишній в’язець бойовиків-сепаратистів Стас Асєєв:

Вітання факту обміну з боку Франції на Німеччини: Посольство Франції в Україні висловило радість з приводу звільнення українських полонених і заручників ОРДЛО.

«Франція та Німеччина вітають звільнення 76 українських полонених та приєднуються до радості їхніх родин та всіх українців. Ми вітаємо цей новий крок, який слідує за останнім самітом N4, і закликаємо сторони виконати всі зобов'язання, взяті 9 грудня на Паризькому саміті», – написали у твіттері французькі дипломати.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус: «Вітаю цей обмін затриманими між Україною та підтримуваними Росією сепаратистами. Гарна новина для родин»:

Реакція Посольства США в Україні на сьогоднішній обмін:

За словами кореспондентки Радіо Свобода, яка перебуває біля Мистецького Арсеналу в Києві, родичі звільнених українців зібралися і готові сісти в автобуси, які повезуть їх до аеропорту зустрічати своїх рідних, яких сьогодні звільнили на Донбасі.

Стас Асєєв пробув у полоні бойовиків 962 дні:

ОФІЦІЙНО — ОБМІН ЗАВЕРШИВСЯ:

Журналіст Радіо Свобода Станіслав Асєєв — на волі!

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG