Доступність посилання

ТОП новини

Обмін утримуваними. Кого ми вже впізнали


Обмін. З Горлівки прибув перший автобус із полоненими
Обмін. З Горлівки прибув перший автобус із полоненими

На КПВВ Майорськ сьогодні, 29 грудня, відбувається обмін утримуваними особами між Україною та російськими гібридними силами. Про останні новини звідти ви можете дізнаватися з лайвблогу Радіо Свобода, тут ми збиратимемо імена тих, хто ТОЧНО повернувся на вільну територію. Це ті, кого ми впізнали, чиї імена прозвучали на верифікації або кого підтвердили офіційні спікери України.

Служба безпеки України опублікувала список всіх 76-ти українців, які повернулися на вільну територію України після сьогоднішнього обміну. Серед них 12 військовослужбовців, три з яких перебували у місцях позбавлення волі в ОРДЛО із 2015-го року, і 64 цивільних, серед яких сімнадцять утримувались бойовиками із 2015-2016-х років.

Повний список від СБУ:

Військові:

Володимир Воскобойник
Олександр Геймур
Сергій Глондар
Іван Дєєв
Кім Дуванов
Юрій Євтушок
Василь Жемеліньский
Сергій Іванчук
Олександр Коріньков
Богдан Пантюшенко
Борис Пундор
Роман Фурсов

Цивільні:

Едуард Алоян
Віталій Анікімов
Станіслав Асєєв
Лариса Багненко
Дмитро Батрак
Євген Бражніков
Володимир Бурцев
Віталій Буянов
Вікторія Вороніна
Олег Галазюк
Роман Гісь
Тетяна Гончарова
Євген Горбань
Тетяна Горбулич
Ольга Губкіна
Олександр Данильченко
Володимир Данильченко
Василь Деркач
Валентина Єременко
Андрій Женчус
Олена Завальна
Вадим Завацький
Наталія Карачор
Дмитро Карпук
Іван Катишев
Сергій Керюхін
Денис Коваль
Роман Коркішко
Андрій Кочмурадов
Яків Кривошеєв
Олег Кулаков
Ігор Кулиш
Олена Лазарєва
Зінаїда Мальцева
Анастасія Мухіна
Сергій Ніколаєв
Денис Олійник
Олександр Пауков
Станіслав Печенкін
Роман Писанець
Кирило Полікарпов
Олександр Поляков
Олександр Репетило
Сергій Робак

Марина Чуйкова – цивільна заручниця угруповання «ДНР», переселенка, медсестра. Була затримана в березні 2018-го року на блокпосту, коли поверталася із окупованої території від хворої матері до Бахмута Донецької області. Бойовики звинуватили її у «шпигунстві» та співпраці з СБУ та «засудили» в Донецьку до 11 років позбавлення волі.

Олександр Тимофеєв – цивільний, колишній Донеччанин. Його схопили, коли він відвідував маму в Донецьку.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила про звільнення бойовиками дванадцятьох українських війсковополонених:

Сергія Іванчука,
Юрія Євтушка,
Івана Дєєва,
Романа Фурсова,
Богдана Пантюшенко,
Сергія Глондара,
Олександра Коренькова,
Василя Жемелинського,
Володимира Воскобойника,
Бориса Пундора,
Кіма Дуванова,
Олександра Геймура.

Роман Гісь – 23-річний донеччанин, «засуджений» бойовиками у липні 2019-го року до 11 років в'язниці. Угруповання «ДНР» звинуватило його у тому, що Роман ніби-то передавав СБУ інформацію із непідконтрольної території.

Олег Галазюк – цивільний заручник угруповання «ДНР» з серпня 2017 року, донецький блогер, автор колонок для Радіо Свобода.

Богдан Пантюшенко – танкіст, узятий у полон під час боїв біля селища Спартак поблизу Донецького аеропорту в січні 2015 року.

Станіслав Асєєв – журналіст Радіо Свобода, Тижня, Дзеркала тижня, філософ, блогер. У полоні пробув два з половиною роки – 962 дні. Пережив катування, його знімали у постановочному інтерв’ю російські журналісти, звільнення Асєєва вимагали міжнародні журналістські, правозахисні та письменницькі організації. Ми побачили його на відео ще з окупованої території:

Олена Сорокіна, власниця Зоомагазину із Первомайська, проукраїнська активістка, безслідно зникла у 2018 році. Містом ширились чутки про її розстріл. Її подруга, яка розшукувала Олену, у це не вірила. Ось Сорокіна сьогодні на КПВВ Майорськ – вона вийшла з автобуса у саморобній футболці «Моя дежава Україна»:

Майор Сергій Іванчук, сержант 8-го полку спецпризначення Іван Дєєв, сержант 58 ОМБр Роман Фурсов, військовий Юрій Євтушенко. Про їхнє звільнення у Telegram заявила омбудсмен Людмила Денисова. Начальник інженерної служби 8-го полку спецпризначення майор Сергій Іванчук з позивним «Фугас» та його підлеглий Іван Дєєв потрапили у полон «ЛНР» 5 лютого 2017 року. Російські гібридні сили звинуватили українських військових у тероризмі і «засудили» на 20 років.

Вікторія Вороніна – жителька Луганська. Її російські гібридні сили звинувачували в роботі на СБУ і розвідку України, вона, за їхнім визначенням, «вела активну діяльність в інтернеті з дестабілізації ситуації». Вікторія виходить з автобуса сьогодні на КПВВ Майорськ:

Вікторія Вороніна
Вікторія Вороніна

Едуард Алоян з Алчевська, Валерій Тарасюк з Антрацита, Юрій Тучин з Алчевська, Денис Олейников зі Свердловська – перевізники. Усіх їх проросійські угруповання схопили за те, що їх нібито завербували українські спецслужби. Їхні імена також прозвучили під час верифікації обмінюваних сьогодні на КПВВ Майорськ.

Тетяна Горбуліч зі Щастя, затримали її в Луганську, куди вона їздила до дочки. Звинуватили в тому, що вона збирала військові дані та передавала українським спецслужбам.

Тетяна Горбуліч
Тетяна Горбуліч

XS
SM
MD
LG