Доступність посилання

ТОП новини

Членство в Євросоюзі – це щось на кшталт членства в престижному тенісному клубі...


Єва Поштар Варшава, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Румунію можна назвати однією з «наймолодших» членів Євросоюзу. І однією з найтерплячіших. Ставши членом ЄС першого січня 2007 року, Румунія здійснила свою мрію, на яку чекала цілих 15 років! Про свіжі враження від вступу Румунії до Євросоюзу кореспондентці Радіо Свобода розповів віце-спікер румунського сенату Теодор Меласкану, перебуваючи в Польщі.

Теодор Меласкану
Радіо Свобода: Пане Меласкану, з чим можна порівняти членство в ЄС?

Теодор Меласкану: Вступ до Євросоюзу можна порівняти з членством у престижному тенісному клyбі. Для держав, які приєднуються до ЄС, найважливішим є перехід від планової економіки, від соціалістичного суспільства до ринкової економіки та демократії. Однак усі перетворення повинні відбуватись згідно з бажаннями громадян країни.

Р. С.: Який період реформування економіки на шляху до ЄС був найскладнішим для громадян Румунії ?

Т. М.: На початку свого шляху до ЄС ми пройшли своєрідну «шокову терапію» в економіці. Удвічі зросли тарифи на комунальні послуги для людей. Уряд тоді виділив субсидії для малозабезпечених соціальних груп суспільства. Комунальні фірми, мерії також отримували грошову підтримку держави. Mожна сказати, що в кінцевому рахунку реформи мали корисний вплив на румунську економіку.

Р. С.: Пане Меласкану, як Вашій країні вдалося досягти того, що 80 % громадян підтримали європейські прагнення?

Т. М.: Це легко пояснити. Такий європейський проект, на нашу думку, приносить найбільше користі громадянам. Для нас взірцем були колись економічно відсталі країни в Європі: Греція, Португалія, Іспанія. Після вступу до ЄС у них почалося неймовірне зростання в економіці. Ми, румуни, вважаємо, що на нас чекає те саме.

Р. С.: Відомо, що Румунії довелося чекати на вступ до ЄС 15 років – від 1992 року. Звідки у вас, у громадян країни, стільки терпіння?

Т. М.: Ми не ображались на Євросоюз, що нас прийняли пізніше від Польщі. Єдине, що нас за цей час хвилювало, це надто повільний темп реформ у нашій країні. Порівняно більші проблеми зі вступом до ЄС, ніж ми, мала лише Болгарія.

Р. С.: А якщо говорити про терміни вступу до ЄС України. Що, на Вашу думку, є головною перешкодою у визначенні такого терміну?

Т. М.: Це, в першу чергу, справа стабільності політичних фундаментів держави, усієї державної структури України. Йдеться в основному про стабільний баланс відносин між Президентом, парламентом і Прем''єром.

Матеріали до теми:

• ПАРЄ продовжує моніторинг України. • Новий голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною виступає за розвиток особливих відносин ЄС та Києва. • ЄС обіцяє Україні лише сусідство; Росія боїться США... • «Україна розпочинає вступний процес до ЄС без перспективи вступу»; протести в Петербурзі показали «суверенну демократію» в Росії... • ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси).
XS
SM
MD
LG