Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз розширив санкції проти Ірану через смерть Махси Аміні


Плакат із фотографією Махси Аміні на протесті проти політики Ірану в Німеччині, 28 вересня
Плакат із фотографією Махси Аміні на протесті проти політики Ірану в Німеччині, 28 вересня

Європейський союз 17 жовтня заявив про рішення запровадити додаткові санкції проти причетних до порушень прав людини в Ірані.

До списку санкцій потрапили 11 іранських фізичних осіб і чотири організації. Їх звинувачують у жорстокому придушенні протестів, які спалахнули в країні в середині вересня через смерть Махси Аміні.

До чорного списку ЄС включили, поміж інших, поліцію моралі і двох її представників, іранські правоохоронні органи, а також міністра інформації та технологій. Його визнали відповідальним за відключення в країні інтернету.

Читайте також: Офіційний Київ заявив про співучасть Ірану в злочинах РФ проти України

У Брюсселі також готові обговорити нові санкції проти Тегерану в зв’язку з можливим постачанням безпілотників до Росії для війни з Україною.

Іран охопили загальнонаціональні протести – один із найсерйозніших викликів для ісламського уряду після революції 1979 року – викликані смертю Махси Аміні 16 вересня.

Аміні затримала поліція моральності за «невідповідний одяг» щодо її хустки або хіджабу. Очевидці кажуть, що Аміні, яка походить з курдського регіону країни, побили під час ув’язнення, але офіційною причиною смерті влада назвала «основні захворювання».

Правозахисні організації заявили, що щонайменше 201 людина була вбита під час придушення протестів силами безпеки.

Читайте також: Іран: четверо людей загинули через пожежу у в’язниці, де утримують політв’язнів і протестувальників

Репресії викликали міжнародний осуд і санкції проти Ірану з боку Великої Британії, Канади та Сполучених Штатів.

3 жовтня президент Ебрагім Раїсі закликав до національної єдності, визнаючи «слабкості та недоліки» в країні. Але він також повторив слова інших офіційних осіб, у тому числі верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, які звинуватили Сполучені Штати Америки, Ізраїль і Захід у підбурюванні протестів.

XS
SM
MD
LG